Futball Hollywood – Somogyi Zsolt jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.05.15. 22:02

Jens Lehmannt nem szerettem. Máig nem értem, hogy szoríthatta ki a 2006-os világbajnokságon Oliver Kahnt, aki szerintem sokkal jobb kapus volt (nem is nyerték meg a németek a hazai rendezésű tornát) –, de azt Lehmann javára írtam, hogy fontos gólt fejelt. Kapustól kissé szokatlan, de 1997 decemberében ez is megesett: miután 2–1-re vezetett a Dortmund a Schalke ellen, előrement – és egyenlített.

Nem kevésbé emlékezetes az a 2017. novemberi összecsapása a két együttesnek, amikor a Dortmund a 25. percben 4–0-ra vezetett, a hatvanadik percben egyetlen Schalke-szurkoló sem hitt talán még a szépítésben sem, és aztán: a 94. percben jött Naldo, és 4–4-re alakította az eredményt...

Alig több mint egy éve, tavaly áprilisban a Schalke 4–2-re nyert Dortmundban, tönkretéve az ősi rivális bajnoki címről szőtt álmait...

Ezernyi emlék fűzi tehát a német futball kedvelőit a Dortmund–Schalke összecsapásokhoz, de azt gondolom, a szombat délutáni sok szempontból különleges lesz. A híres stadion, amely oly lenyűgöző, amikor zsúfolásig megtelik szurkolókkal, most üres lesz, mégis, reményt adhat a rajongóknak. Bundesliga-bajnoki lesz, a két klub számára a legfontosabb, a legádázabb (nem a legjobb!) ellenféllel szemben, hiszen úgy tartják: az év meccsének száz dortmundiból kilencvenkilenc a Schalke ellenit mondja, egy a Bayern Münchent. Ezzel az örök rivalizálással indul tehát újra a német bajnokság, a várakozások szerint nézettségi rekordokat döntve, és ezzel együtt egyfajta reménysugarat jelent a mérkőzés: újra futballmeccset nézhetünk, újra szurkolhatunk, újra élhetjük talán az életünket!

Régóta vártuk ezt a hétvégét, aligha túlzás, ezt a meccset nem csak Németországban nézik majd. Hogy lesz-e nyolc gól, hálóba fejeli-e a labdát a kapus, azt most még természetesen nem lehet tudni, de hogy történelmi, örökké emlékezetes bajnoki lesz, bizonyos.

Az újrakezdés jelképe, Dortmund–Schalke szombat délután, ennél jobbat hollywoodi rendező sem találhatott volna ki...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik