Doll: A Klopp-érának vége, de a Dortmundnak nem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.16. 22:55
null
Elköszönés után: a játékosok már azért dolgoznak, hogy Kloppot méltón búcsúztassák (Fotó: Reuters)
Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund vezetőedzője szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szezon végén elköszön szeretett csapatától – hogy ki lesz a BVB történetének 56. edzője, még nem tudni. A német Spox az 54. dortmundi edzőt kérdezte a Klopp-éráról – Thomas Dollt, a Ferencváros trénerét.

Thomas Doll 2007 márciusa és 2008 májusa között irányította a Dortmund edzéseit – május 19-én távozott, Jürgen Klopp pedig 2008. július elsején állt munkába. Nem valószínű, hogy ekkor akár egy ember is arra tippelt volna, hogy 2015 áprilisában Doll a magyar bajnokságban a Ferencváros vezetőedzőjeként küzd a dobogóért, Klopp pedig klublegendaként köszön el Dortmundtól, miután újabb aranykorba vezette a fekete-sárgákat.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik klubnál dolgozik legközelebb Klopp?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nagyon meglepett a távozása, persze kívülállóként nem láthatok bele egy klub ügyeibe. El tudom képzelni, hogy hét sikeres év után új kihívásra vágyott. Azt mondta, hogy már nem teljesen biztos abban, hogy ő a tökéletes edzője a Dortmundnak. Ha ilyen kétely ébredt benne, akkor azt mondom, helyesen döntött. Ebben a szezonban nagyon sok minden változott, rengeteg tényező játszott szerepet abban, hogy a Dortmund nem úgy szerepelt, ahogy várták. Minden edzőnek van ilyen periódusa, és minden ilyen bukás sikerekkel kezdődik. Hamburgban én is átéltem. Kiesel a nemzetközi kupából, aztán azon kapod magad, hogy a kiesés elleni küzdelemben vagy érintett a bajnokságban. Annyiban hasonló volt a helyzetünk, hogy a mi dolgunkat is rendkívüli sérüléshullám nehezítette meg” – nyilatkozta Doll a Spoxnak.

„Talán Jürgen Kloppban novemberben vagy decemberben tört el valami. Talán elkezdett magában is kételkedni. Mindenesetre a döntését a legmesszebbmenőkig tisztelni kell. Az időzítés merész volt, de nagyon fontos. Nem hiszem, hogy problémát okoz a csapatnak a bejelentés időzítése, most minden játékos azért küzd, hogy szép és méltó búcsút biztosítson Kloppnak. Szerintem rövid távon a bejelentés még motiválja is a Dortmundot” – folytatta a Ferencváros edzője, aki arra a kérdésre is válaszolt, hogy vajon elfáradt-e a csapat és Klopp kapcsolata.

„Elképzelhető, de túlzott leegyszerűsítés lenne csak ezzel magyarázni Klopp búcsúját. Thomas Schaaf, Otto Rehhagel vagy Arsene Wenger jóval hosszabb időt töltött el ugyanannál a klubnál. Valami történt ebben az idényben, ami kételyeket ébresztett Kloppban. De ugyanolyan kiváló szakember maradt, efelől semmi kétség.”

A Borussia Dortmund emblematikus és körülrajongott figuráját veszíti el Klopp távozásával – az utódlás, ha nem is olyan nehéz, mint Sir Alex Ferguson pótlása a Manchester Unitednél, könnyű feladatnak sem nevezhető.

„Nagy feladat lesz, hiszen Klopp óriási művet hagy maga után, nem lesz könnyű a nyomdokaiba lépni. Nézzünk a Bayernre: elvesztették Jupp Heynckest, de megszerezték Pep Guardiolát, akinek egy triplázás után kellett folytatnia. Klopp utódját biztosan az ő eredményeihez mérik – de miért is ne sikerülhetne pótolni?”

Végül: a Klopp-érának vége, de vége van-e a Dortmund remek éveinek?

„Nem tudom elképzelni, hogy Klopp után sorban távoznak a kulcsemberek, és dominóként dől a csapat. A játékosok profik, és mindenekelőtt a saját érdekeiket nézik. Ritka, hogy az edző távozása elvándorlást indít. Jürgen Klopp korszaka véget ért, de a Borussia Dortmund érája messze nem ért véget. Egy ekkora klub ismét a bajnoki címért fog harcolni.”

Egy kép 2006 novemberéből: Klopp (balra) még a Mainz, Doll a HSV edzőjeként (Fotó: AFP/dpa)
Egy kép 2006 novemberéből: Klopp (balra) még a Mainz, Doll a HSV edzőjeként (Fotó: AFP/dpa)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik