Weidenfellerrel az élen pontot csent a Dortmund a Bayerntől

Vágólapra másolva!
2012.12.01. 18:24
null
A bayernesek nem hiszik el ma sem, mit fogott Roman Weidenfeller a legvégén (Fotó: Action Images)
Ezúttal is rengeteg mérkőzést rendeztek Európa futballpályáin, és a találkozók közül kiemelkedett a német bajnok Dortmund müncheni vendégjátéka. A rekordbajnok egy győzelemmel már 14 pontnyi távolságba került volna a címvédőtől, de az unalmas első félidő után hiába kerültek előnybe a bajorok, a dortmundiak egyenlíteni tudtak.

 

A 14-es szám jegyében kezdődött a német szuperrangadó: rekordgyorsasággal, alig 14 forduló után őszi bajnok (Herbstmeister) lett a Bundesligában a Bayern München, amely azzal a tudattal fogadta a tavalyi és azelőtti bajnokot, a nagy rivális Borussia Dortmundot, hogy egy győzelemmel szinte beláthatatlan messzeségbe, 14 pontra szakíthatja le őt.

203...
Ahhoz képest, hogy nemrégiben egy NB I-es mérkőzésre 350-en váltottak jegyet, a német belharcot 203 országban közvetíti élőben legalább egy tv-csatorna...

Ettől függetlenül a mérkőzés előtt megszólalók mindegyike kiemelte: itt nem csupán a három pont, hanem a presztízs a tét, azaz hogy megfordítja-e a Dortmund elleni rossz bajnoki szériáját a Bayern.

A bajorok olyan bátran kezdték a mérkőzést, ahogyan azt formájuk alapján elvártuk tőlük, de a Dortmund két gyors kontrával megmutatta, hogy haloványabb őszi teljesítményük ellenére sem szabad leírni őket.

Badstuber, rossz nap: térdszalag-szakadás
Badstuber, rossz nap: térdszalag-szakadás

Talán a lendületes hazai kezdés miatt vonta visszább fiait Jürgen Klopp, és bizony a sárga-fekete védelemmel látványosan nem tudtak mit kezdeni Franck Ribéryék, ez pedig megölte a látványosságot. Az első 15 perctől a szünetig csupán egyetlen helyzetet láthattunk, amikor Marco Reus lépett el a balon, de lövését kikapta a jobb felső elől Manuel Neuer. A fordulást követő első tíz percben több érdekes eset történt a gyepen, mint az első 45 minutumban, és a Dortmund háromszor is veszélyeztette a Bayern kapuját, de a címvédő roppant könnyelműen bánt helyzeteivel.

A nagy nyomást túlélő Bayern előbb kialakított egy nagy helyzetet, de Mario Mandzukicot kilökte a labda alól Marcel Schmelzer – és mivel nem olyan bajnokiról van szó, ahol az eset után az illetékes szenvedő fél eltorzult arccal, ordítva szaladgált volna a hibázó játékvezető után, a mester pedig a pálya mellett habzó szájjal üvöltözött volna sámánigéket, a következő támadásból vezetést szerzett a Bayern. Toni Kroos lőtt gyönyörű csel után a 16-os előteréből ballal a bal alsóba – akárcsak pár perc múlva a másik oldalon Mario Götze egy szöglet után, kissé közelebbről.

A hajrában Thomas Müller is célba vette ballal a bal alsót, de célt tévesztett, majd Roman Weidenfeller védett háromszor is bravúrral az utolsó öt percben, pontot mentve csapatának.

„Lőtávolságon" belül maradt tehát a Dortmund a Bayerntől, de így is kell a müncheniek tavaszi formahanyatlása a BVB címvédéséhez. A Bajnokok Ligája még átrendezheti a sorokat, de az biztos, hogy az unalmas első félidő után a két német gigász megmutatta, hogy miért is éppen ők uralják a Bundesliga közelmúltját és jelenét.

NÉMET BUNDESLIGA
15. FORDULÓ
BAYERN MÜNCHEN–BORUSSIA DORTMUND 1–1
München, Allianz Arena, 71 000 néző. V: Gagelmann
Bayern München: Neuer Lahm, Bonfim Dante, Badstuber (J. Boateng, 37.), Alaba Th. Müller, J. Martínez, Kroos, Schweinsteiger, Ribéry Mandzukic (Gomez, 86.). Vezetőedző: Jupp Heynckes
Kispad: Starke (k.), Rafinha, Shaqiri, Timoscsuk, C. Pizarro
Borussia Dortmund: Weidenfeller Piszczek, Szubotics (Felipe Santana, 81.), Hummels, Schmelzer Blaszczykowski (Perisic, 73.), S. Bender, Götze (Schieber, 89.), Gündogan, Reus Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp
Kispad: Langerak (k.), Kirch, Leitner, Grosskreutz
Gólszerző: Kroos (67.), ill. Götze (74.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik