Az M betűs szó: jön a Dortmund–Bayern párharc a Bundesliga trónjáért!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.01.18. 13:22
null
A Bayern sokkal több botlást már nem engedhet meg magának a Dortmund elleni versenyfutásban (Fotó: AFP)
Vége a téli szünetnek, január 18-án a Hoffenheim–Bayern München mérkőzéssel folytatódnak a német labdarúgó Bundesliga küzdelmei. A tavaszi szezon első fordulójának csemegéje az RB Leipzig–Borussia Dortmund rangadó lesz. A kulcskérdés: megtartja-e hatpontos előnyét a Borussia Dortmund, vagy a végén ismét a rekordbajnok, sorozatban hetedik elsőségére hajtó Bayern München örülhet?

Az ősszel mindent, de mindent megtettek a Bundesliga élcsapatai azért, hogy a bajnoki beharangozónkat „bedöntsék”: a Bayern Münchennél tényleg nagyon nehézkesen álltak össze a dolgok Niko Kovaccsal, a Borussia Dortmund egészen kitűnő teljesítményt nyújtott Lucien Favre-ral a kispadon, ráadásul még Paco Alcácer is döbbenetes ütemben termelte a gólokat, pedig kétkedtünk abban, hogy az átigazolása telitalálat lenne. De lesz-e a Dortmundból bajnok, Paco Alcácerből gólkirály, Niko Kovacból bukott Bayern-edző? Pénteken a Hoffenheim–Bayern München mérkőzéssel folytatódik a német Bundesliga, jöhet a 17 fordulós tavaszi menetelés!

Nyilván nem az első tavaszi forduló dönti el a bajnokság sorsát, ám az biztos, hogy meghatározó lesz a hangulatteremtésben. A Bayern München a Hoffenheim otthonába látogat pénteken, de nehéz mérkőzés vár a listavezető Borussia Dortmundra, mely Lipcsébe, illetve a harmadik Borussia Mönchengladbachra is, mely Leverkusenbe látogat.

KÉTHARMADOS ESÉLY

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a német Bundesliga 2018–19-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kérdezhetik, mennyit ér a Borussia Dortmund hatpontos előnye? A Bundesliga-történelem alapján elég sokat, ugyanis 1963 és 2018 között az esetek több mint kétharmadában (a Statista számításai szerint 69.1 százalékban) az őszi első végül a salátástálat is felemelhette. Legutóbb a 2011–2012-es idényben fordult elő, hogy a Herbstmeister nem maradt az élen, akkor a Bayern Münchent tavasszal megelőzte a Dortmund. Maga a Bayern legutóbb 2009–2010-ben nyert úgy bajnokságot, hogy a tavaszt üldözőként kezdte.

A Dortmund története során most negyedszer lett őszi első, biztató lehet a fekete-sárgák szurkolóinak, hogy 1994–1995-ben, 1995–1996-ban és 2010–2011-ben is megnyerte a Bundesligát, tehát eddig még nem fordult elő a BVB-vel, hogy a tavaszi szezonban eltékozolta volna előnyét.

Hogy van-e beleszólásra esélye más csapatoknak a bajnoki versenyfutásba? Nagyon kevés: a Bundesliga hivatalos oldalának számításai szerint eddig az esetek 85 százalékában az őszi szezont az első vagy második helyen záró klub lett a bajnok – 55 idényből 47-szer. Arról nem beszélve, hogy a Bayern és a Dortmund kerete azért erősebb a Mönchengladbach és az RBL egységénél.

KITEKINTŐ A BUNDESLIGA MAGYARJAIRA

A Bundesliga magyar válogatott játékosai közül Gulácsi Péter remekül sikerült ősz után várhatja a tavaszi folytatást, helye biztos az RB Leipzig kapujában – Willi Orbán pedig alighanem szeretne az őszi 10 bajnoki után még több lehetőséget kapni, már ha nem viszi el a Southampton. Az RBL a 4. helyről és jó dobogós esélyekkel várja a tavaszt. A nyáron lejáró szerződésű Szalai Ádám (Hoffenheim) elképzelhető, hogy klubot és bajnokságot vált – eddig a Galatasaray érdeklődéséről írtak –, de az is benne van a pakliban, hogy még növeli Bundesliga-mérkőzéseinek számát, és júliusban szabadon igazolható játékosként „néz körül a piacon”.

Sallai Roland jó kezdés után sérülésekkel küszködött és a téli felkészülést is befolyásolta ez – az, hogy tavasszal milyen teljesítményt nyújt a Freiburgban, meghatározó lehet a jövőjével kapcsolatban. Dárdai Pál csapata, a Hertha betonbiztos középmezőnybeli helyet harcolt ki az ősszel, kérdés, tavasszal előre tud-e lépni – no meg az is, hogy az ősszel ötször bevetett ifj. Dárdai Pál, azaz Palkó mennyi lehetőséget kap a berlinieknél.

Ha van kitűzendő pontcél a BVB előtt, az a 79: ennyi pont ugyanis minden esetben elég volt eddig a salátástál elhódításához. Nem tűnik lehetetlen feladatnak: most 42 ponttal áll a Dortmund, tehát a tavaszi fordulókban legalább 37-et kellene ehhez hozzátenni (egyben reménykedni, hogy a történelmi adatsor „megáll a lábán”). Összesen 51 pont a megszerezhető a tavaszi fordulókban. A Bayern pedig 2013–2014 óta több mint negyvenpontos átlagot tudott felmutatni a tavaszi mérkőzéseken…

„Mindig nehéz az üldözött szerepét játszani, de az segített eddig, hogy nem a tabellára összpontosítottunk. Üldözőnek lenni könnyebb lehet, ugyanis kevesebb a nyomás. Ugyanakkor a Bayern esetében ez nem feltétlenül igaz. Mi pedig egy igen jó sztorinak bizonyulunk, még saját magunknak is! Sok futballbarát felkapta ránk a fejét Németországban és Európában, beszélnek rólunk. Európa bármelyik csapatával fel tudjuk venni a versenyt. De abban a pillanatban, ahogy elhisszük, milyen jók vagyunk, jobbak másoknál, nagyon ráfaraghatunk. Saját magunk legnagyobb ellenfelei vagyunk. Ez a legfontosabb a tavaszi szezon előtt”beszélt a várható hajszáról a Dortmund játékosa, Thomas Delaney a fekete-sárgák edzőtáborában az egyik legismertebb német szakírónak, Raphael Honigsteinnak.

Az „M-betűs szót” (Meisterschaft, azaz bajnoki cím) azért még nem szeretik kiejteni a dortmundiak…

KEMÉNY SORSOLÁS

Tegyük hozzá, hogy ugyanakkor a Borussia Dortmund sorsolása kimondottan nehéz. A Dortmund a tavaszi szezonban idegenben játszik a 4. helyen álló RB Leipzig csapatával (január 19.), a 6. Eintracht Frankfurttal (február 2.), az első számú üldöző Bayern Münchennel (április 6.), illetve – az utolsó fordulóban – a jelenleg 3. Mönchengladbachhal is (május 18.). A top tíz tagjai közül csak a Wolfsburggal, a Hoffenheimmel és a Leverkusennel mérkőzik meg hazai környezetben a BVB.

Ugyanakkor a Bayernre is rázós túrák várnak. A müncheni együttes megy a Hoffenheimhoz, a Leverkusenhez, a Mönchengladbachhoz és az utolsó előtti fordulóban az RB Leipzighoz is, de ez még mindig kicsit „barátibb” sorsolásnak tűnik. Még ha az üldöző szerepköre szokatlan is a münchenieknek, akik már nem nagyon hibázhatnak…

„Nincs ember a csapatban, aki ne hinné el, hogy lehetünk még bajnokok. Hat pont nem a világ. A legfontosabb, hogy hozzuk a saját mérkőzéseinket – ha lehet, tizenhétből tizenhetet –, és közben a Dortmundtól is kell néhány pontvesztés. Hiszek abban, hogy mi leszünk a bajnokok” – fogadkozott Niklas Süle a tavaszi rajt előtt. Az őszi szezon vége mindenesetre biztató volt: a bajorok hánykolódó hajóját öt egymást követő bajnoki siker stabilizálta.

„Mégis, mit mondanának? Azt, hogy nem akarnak bajnokok lenni?! Teljesen normális, hogy egy kis nyomást próbálnak ránk gyakorolni. Számunkra fontosabb, hogy ismét megmutattuk a német labdarúgásnak: olyan erő vagyunk, amellyel számolni kell. Ráadásul visszahoztuk a bajnokságba az izgalmat is” – kontrázott Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezetője. Nehéz lenne vele vitatkozni, az említett izgalomra meg nagy szüksége van a Bundesligának, mely nyögött a Bayern-dominancia alatt az elmúlt években.

Amikor a Kicker a bajnoki esélyekről érdeklődött Felix Magathnál, az edzőként a Bayern Münchennel és a Wolfsburggal is bajnokságot nyerő szakember – meglepetésre? – Bayern-sikert jósolt a versenyfutásban.

„Hatpontos előnnyel téli pihenőre vonulni, olyasmi, mint kettő-nullás előnnyel lemenni a pályáról az első félidő után. Úgy gondolom, az őszi szezon inkább a Bayern gyengeségeinek volt a bizonyítéka, mint a Dortmund erejének. Egyénileg jobb játékosokból áll a Bayern, és nem hiszem, hogy a BVB az idény végéig ugyanígy tud játszani. Így arra tippelek, hogy a stabilabb Bayern nyeri meg a bajnokságot, a Borussia második lesz” – vélekedett.

A tél egyetlen edzőváltása: a Dortmundban remekül kezdő majd nagyot bukó Peter Bosz a Leverkusennél ült le Heiko Herrlich helyére (Fotó: AFP)
A tél egyetlen edzőváltása: a Dortmundban remekül kezdő majd nagyot bukó Peter Bosz a Leverkusennél ült le Heiko Herrlich helyére (Fotó: AFP)

NINCS SOK MOZGÁS

A Bundesliga csapatai eddig megfontoltan tevékenykedtek az átigazolási piacon, és igaz ez a két fő bajnokesélyesre is. A Dortmund védelme megerősítésére megszerezte a Boca Juniors ifjú játékosát, Leonardo Balerdit – tegyük hozzá, a védőt ugyan nagy tehetségnek tartják, de egyelőre 450 percnyi „tapasztalatot” gyűjtött az argentin bajnokságban.

Christian Pulisic aláírt a Chelsea-hez, de a londoniak egyből visszakölcsönözték Dortmundba, a BVB meg 64 millió eurót kaszált az üzleten. A Bayern „leakasztotta” a Vancouver Whitecaps szélsőjét, Alphonso Daviest (pont jól is jön), no meg a Stuttgarttól Benjamin Pavard-t, de a világbajnok francia védő csak a nyáron érkezik Münchenbe. A többi csapat is nagyon óvatosan tevékenykedett, igaz, január 31-ig még van idejük a német csapatoknak igazolásokra.

Egy megszokott arc biztos hiányozni fog: 358 Bundesliga-mérkőzés után elhagyja a német bajnokságot a Werder Bremen, a Wolfsburg és a Schalke egykori játékosa, Naldo. A kis híján kétméteres, gólerős brazil védő a Monacóba igazolt, elmondása szerint saját csapattársainak is meglepetést okozva. A Bundesliga történetében Claudio Pizarro az egyetlen idegenlégiós, aki nála is több élvonalbeli mérkőzéssel büszkélkedhet.

És ha már Pizarro: ha az elpusztíthatatlan csatár a tavaszi szezonban is betalál, akkor ő lesz a Bundesliga történetének az első játékosa, aki 21 egymást követő naptári évben is gólt szerez a német élvonalban, megdöntve Klaus Fischer rekordját. Nem mellesleg a Bundesliga-história legidősebb gólszerzőjévé is válna.

Bizonyos dolgok változatlanok, de a jelek szerint Pizarro örök.

NÉMET BUNDESLIGA
18. FORDULÓ
PÉNTEK
20.30:
Hoffenheim–Bayern München (Tv:Sport1)
SZOMBAT
15.30:
Bayer Leverkusen–Borussia Mönchengladbach (Tv:Sport1)
15.30: VfB Stuttgart–Mainz
15.30: Eintracht Frankfurt–Freiburg (Tv:Sport2)
15.30: Augsburg–Fortuna Düsseldorf
15.30: Hannover–Werder Bremen
18.30: RB Leipzig–Borussia Dortmund (Tv:Sport1)
VASÁRNAP
15.30: Nürnberg–Hertha BSC (Tv: Sport1)
18.00: Schalke–Wolfsburg (Tv: Sport1)

AZ ÁLLÁS
1. Borussia Dortmund 17 13 3 1 44–18 +26 42
2. Bayern München 17 11 3 3 36–18 +18 36
3. Mönchengladbach 17 10 3 4 36–18 +18 33
4. RB Leipzig 17 9 4 4 31–17 +14 31
5. Wolfsburg 17 8 4 5 27–22 +5 28
6. Eintracht Frankfurt 17 8 3 6 34–23 +11 27
7. Hoffenheim 17 6 7 4 32–23 +9 25
8. Hertha BSC 17 6 6 5 26–27 –1 24
9. Bayer Leverkusen 17 7 3 7 26–29 –3 24
10. Werder Bremen 17 6 4 7 28–29 –1 22
11. Freiburg 17 5 6 6 21–25 –4 21
12. Mainz 17 5 6 6 17–22 –5 21
13. Schalke 17 5 3 9 20–24 –4 18
14. Fortuna Düsseldorf 17 5 3 9 19–33 –14 18
15. Augsburg 17 3 6 8 25–29 –4 15
16. VfB Stuttgart 17 4 2 11 12–35 –23 14
17. Hannover 17 2 5 10 17–35 –18 11
18. Nürnberg 17 2 5 10 14–38 –24 11

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik