Nemzetisport.hu 2011.10.23 11:37 Frissítve: 2015.03.30 01:08

Simoncelli nem élte túl tragikus balesetét Sepangban

Az orvosok nem tudták megmenteni az olasz Marco Simoncelli életét, aki súlyos balesetet szenvedett a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján a második körben.

 

Simoncelli elhunyt a tragikus malajziai balesetben (Fotó: Action Images – archív)

A királykategóriában szereplő Marco Simoncelli a 11-es kanyarban elcsúszott, s a mögötte haladó Valentino Rossi, illetve Colin Edwards útjába került, akik már nem tudták elkerülni az ütközést, és nekimentek az olasz motorosnak.

A két versenyző olyan szerencsétlenül ütközött a földön csúszó Simoncellinek, hogy leesett a sisakja, és eszméletlenül feküdt az aszfaltcsíkon.

NEM VOLT BAJNOKAVATÁS A TÖBBI KATEGÓRIÁBAN

A futamot azonnal leintették, és a versenybírók némi várakozás után úgy döntöttek, hogy nem is indítják újra.

A 24 éves motorost közben a baleset után azonnal elvitték a mentők, de az orvosok már hiába küzdöttek az életéért, nem tudtak segíteni rajta.

Az ütközéskor Edwards is leesett a motorjáról, ám ő megúszta súlyos sérülés nélkül, csak a válla ugrott ki, míg Rossi – aki baráti viszonyban volt Simoncellivel – tovább tudott hajtani a boxutcáig.

„Szörnyű érzés fogott el a felvételek láttán. Amikor a sisak leesik valakinek a fejéről, az nagyon rosszat jelent" – nyilatkozta a baleset utáni pillanatokban Casey Stoner.

Simoncelli 2002 és 2005 között a 125 kcm-esek között versenyzett, és az utolsó évében az ötödik helyen végzett a vb-n, majd egy kategóriával feljebb lépett, ahol 2008-ban ért a csúcsra: megnyerte a 250 kcm-esek világbajnokságát.

Az olasz motoros 2010-ben került fel a királykategóriába, és először idén augusztusban állhatott dobogóra, amikor Csehországban harmadik lett, majd Ausztráliában a második helyen ért célba.

Sepangban a negyedik helyen állt, mielőtt bekövetkezett a tragédia...

A MOTOGP ORVOSA SZERINT ELKERÜLHETETLEN VOLT A TRAGÉDIA

A MotoGP mobilklinikájának orvosa, Mark Russo szerint elkerülhetetlen volt Marco Simoncelli tragédiája.

 

„Marco Simoncelli olyan balesetben halt meg, amelyet lehetetlen volt elkerülni. Elcsúszott, és semmilyen biztonsági intézkedés sem okolható a szörnyű tragédiáért, amely elkerülhetetlen volt" – nyilatkozta megrendülten Mark Russo, a MotoGP mobilklinikájának orvosa az Italia 1-nek.

 

„A tény az, hogy egy kerék átment a nyakán. Nagyon, nagyon nehéz megvédeni ezt a testrészt. A versenyzőknek tudniuk kell mozgatni, és így rendkívül nehéz hatékonyan megvédeni. Simoncelli szíve már megállt, amikor bekerült a mobilklinikára, és látható volt a kerék nyoma a nyakán. Megpróbáltuk újraéleszteni, de már nem tudtuk" – tette hozzá a szakember.

 

2012.05.06 18:35:04

Moto GP

Az ausztrál a királykategóriában, a német a Moto3-ban győzte le legnagyobb riválisát.

2012.04.29 17:51:09

Moto GP

Kicsúszások és sérülések Moto3-ban, hamarabb leintett verseny Moto2-ben, és nagy párharcok a „nagyoknál”.

2012.04.10 12:21:25

Moto GP

A katari idénynyitón a 10. helyen célba érő kilencszeres világbajnok elkeseredett.

2012.04.08 22:15:34

Moto GP

Márquez nyerte az idénynyitót a Moto 2-ben, a Moto 3-ban a tavalyi bronzérmes diadalmaskodott.

2011.11.06 12:23:29

Moto GP

Sebestyén a 18. lett Valenciában • Stoner rendkívüli izgalmak között nyert, borult a papírforma a Moto2-ben.