Nemzetisport.hu 2011.10.24 10:07 Frissítve: 2015.02.21 01:01

Rossi: Sic olyan volt számomra, mint a kisöcsém

A versenytársak, ismerősök, sportbarátok még nem tudták feldolgozni a feldolgozhatatlant – szinte lehetetlen napirendre térni Marco Simoncelli szörnyű tragédiája fölött. A családtagok után talán a legnehezebb Valentino Rossinak, aki részese volt a végzetes balesetnek, amely jó barátja életét követelte. Az olasz motoros a „kisöccsét” gyászolja.

 

Marco Simoncelli nagyon fog hiányozni a motorsportnak (Fotó: Action Images)

Valentino Rossi nemcsak versenyzőtársát, jó barátját veszítette el Marco Simoncelli személyében. Az olasz motoros annyira megrendült, hogy képtelen volt nyilatkozni a tragédia után, de vasárnap éjjel a twitteren megosztotta érzéseit a világgal.

SIMONCELLI NEM ÉLTE TÚL A BALESETET
Az orvosok már nem tudták megmenteni az olasz Marco Simoncelli életét, aki súlyos balesetet szenvedett a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján.

„Sic olyan volt számomra, mint a kisöcsém. Amilyen kemény volt a pályán, olyan kedves az életben. Nem tudom elhinni a történteket, nagyon fog hiányozni” – írta Valentino Rossi.

Bár a helyszínen nem volt ott, Talmácsi Gábor sem tudta még feldolgozni a történteket. Amikor kérdezzük, előbb a helyzetet elemzi, majd az okokat keresi, végül Marco Simoncelli zsenialitásáról beszél. Szinte ömlenek belőle a szavak, de a mondatok csaponganak. A korábbi nyolcadliteres világbajnokot is sokkolta a baleset.

„Már vagy százszor megnéztem a baleset képeit: Marco ráhajtott a belső íven a fehér csíkra, elöl elment a tapadás, megcsúszott a motor, éppen azon a határon, hogy felállítani sem tudta, de még elesni sem tudott vele. Sajnos beesett a motor alá, és jöttek Rossiék. Védhetetlen volt a helyzet az ő szempontjukból is, olyan hirtelen történt az irányváltás, hogy nem kerülhették el az ütközést. Ráadásul a pályának egy teljesen ártalmatlan szakaszán, amelyen a tempó sem túl gyors, nem is tartanak tőle a motorosok” – mondta Talmácsi Gábor a Nemzeti Sportnak.

OLASZORSZÁG GYÁSZOL
Gyászszünet a futballmeccsek előtt, mély szomorúság – az olasz sportéletet sokkolta a tragédia.

„Marco egyszerűen rossz időben volt rossz helyen. Halála óriási veszteség a motorsportnak. Fantasztikus versenyzőt veszített a világ, olyan embert, aki sokszor keveredett balesetekbe, de tudatos, gyors versenyző volt, és mindent, de mindent megtett a győzelemért. Mindig tiszteltem, elismertem tudását. Bele sem merek gondolni, mit élhettek át a versenyzőtársak, különösen Rossi, aki az egyik legjobb barátja volt” – tette hozzá Talmácsi, aki tavaly sajnos maga is testközelből átélt egy hasonló balesetet, amikor a Moto2-es kategória futamán a japán Tomizava Soja életét vesztette. (Ezt megelőzően Kato Dajdzsiro 2003-as balesete volt az utolsó tragédia a világbajnokságon.)

„ELKÉPZELNI SEM TUDOM, MIN MEHETNEK ÁT MARCO CSALÁDTAGJAI” 
Casey Stoner, a MotoGP idei világbajnoka: „Sokkolt Marco elvesztése, rettenetesen szomorú vagyok. Az ilyen tragédiák emlékeztetnek arra, mennyire értékes is az élet. Maró fájdalmat érzek legbelül. Rettenetesen sajnálom. Elképzelni sem tudom, min mehetnek át Marco családtagjai, de együtt érzek velük.”
Jorge Lorenzo, a MotoGP tavalyi világbajnoka: „Nem tudom, mit mondhatnék egy olyan napon, mint ez. Csak azt tudom, hogy mindannyiunknak hiányozni fogsz... Nyugodj békében, Marco!”
Andrea Dovizioso, MotoGP-pilóta: „Nekem is van gyerekem, ami ma történt, a család számára borzalmas. Megnéztem a képeket, félelmetesek voltak. A versenyeken keményen húzzuk a gázt, küzdünk, és a veszély mindig ott leselkedik ránk. Gyerekkorunk óta együtt motoroztunk, mindig a maximumra törekedett, sokszor szenvedett balesetet, de nem sérült meg súlyosan, sérthetetlennek látszott...”
Jenson Button, a McLaren F1-es pilótája: „Nyugodj békében, Marco... Hatalmas, izgalmas tehetség ment el. A családjára gondolok, a barátaira, a MotoGP-versenyzőkre. A motorsport néha igazán kegyetlen.”
Mark Webber, a Red Bull F1-es pilótája: „Isten veled, Marco! Különleges tehetség voltál, hiányozni fogsz. Együtt érzek szeretteiddel és mindenkivel a MotoGP-paddockban.”

AZ ELMÚLT NEGYVEN ÉV ÁLDOZATAI 
Christian Ravel (francia),  Spa-Francorchamps, 1971
Günter Bartusch (német), Sachsenring, 1971
Gilberto Parlotti (olasz), Man-sziget, 1972
Hans-Jürgen Cusnik (német), Brno, 1972
Renzo Pasolini (olasz), Monza, 1973
Jarno Saarinen (finn), Monza, 1973
Billie Nelson (brit), Opatija, 1974
Peter McKinley (brit), Man-sziget, 1975
Phil Gurner (brit), Man-sziget, 1975
Rolf Thiele (brit), Assen, 1975
Otello Buscherini (olasz), Mugello, 1976
Patrick Pons (francia), Silverstone, 1980
Malcolm White (brit), Silverstone, 1980
Michel Rougerie (francia), Rijeka, 1981
Sauro Pazzaglia (olasz), Imola, 1981
Alain Béraud (francia), Brno, 1981
Jock Taylor (brit), Imatra, 1982
Isikava Ivao (japán), Le Mans, 1983
Michel Frutschi (svájci), Le Mans, 1983
Rolf Rüttimann (svájci), Rijeka, 1983
Norman Brown (északír), Silverstone, 1983
Peter Huber (svájci), Silverstone, 1983
Kevin Wrettom (brit), Spa-Francorchamps, 1984
Alfred Heck (német), Le Castellet, 1988
Ivan Palazzese (venezuelai), Hockenheim, 1989
Vakai Nobujuki (japán), Jerez, 1993
Simon Prior (brit), Hockenheim, 1994
Kato Dajdzsiro (japán), Szuzuka, 2003
Tomizava Soja (japán), Misano, 2010
Marco Simoncelli (olasz), Szepang, 2011                           
Forrás: MTI

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2012.05.06 18:35:04

Moto GP

Az ausztrál a királykategóriában, a német a Moto3-ban győzte le legnagyobb riválisát.

2012.04.29 17:51:09

Moto GP

Kicsúszások és sérülések Moto3-ban, hamarabb leintett verseny Moto2-ben, és nagy párharcok a „nagyoknál”.

2012.04.10 12:21:25

Moto GP

A katari idénynyitón a 10. helyen célba érő kilencszeres világbajnok elkeseredett.

2012.04.08 22:15:34

Moto GP

Márquez nyerte az idénynyitót a Moto 2-ben, a Moto 3-ban a tavalyi bronzérmes diadalmaskodott.