THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.03.17 00:49 Frissítve: 2017.03.17 00:52

Zsoldosok – Thury Gábor jegyzete

 

Noha Manszúr sejk 2008-as érkezése óta a Manchester City két-két bajnokságot és Ligakupát, valamint egy-egy FA-kupát és angol Szuperkupát nyert, a Bajnokok Ligája-trófea elhódítására nem feltétlenül egy összevásárolt együttes és az évi 15 millió fontot kereső edző jelenti a garanciát. A tulajdonosváltás óta több mint egymilliárd fontot (350 milliárd forint) költöttek a klubra, a BL-ben azonban csak egyszer, tavaly jutott túl a nyolcaddöntőn a csapat, végül az elődöntőben a későbbi győztes Real Madrid búcsúztatta el.

 
Teljes tisztogatás, 18 játékos távozhat a Manchester Citytől
Történelmi búcsú Guardiola 100. európai kupameccsén; Simeone páratlan a BL-ben

Josep Guardiola 2016-os érkezéséig az volt a divat, hogy drágán vásároltak zsoldosokat, aztán ha nemzetközi szinten nem volt eredmény, kidobták a csapat felét. Most sem lesz ez másként, a nyáron 150 millió fontot szánnak erősítésre, a másik oldalon több mint egy csapatra való játékos távozhat. Hogy a 150 millió font cirka hány euró? Nos, a Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Sergio Agüero trióért összesen 176.5 millió eurót adott a klub, előbbi kettő a City történetének két legdrágább futballistája. Mennek is a zsoldosok Manchesterbe, a pénznél nincs jobb mágnes. Ehhez már csak egy jó edző kell, és fut majd a szekér.

Hát nem fut.

Külön cikk témája lehetne, hogy a szinte felfoghatatlanul gazdag keleti tulajok indokolatlan árnövekedést generálnak a játékospiacon, amelynek az is következménye, hogy jó pénzért nem biztos, hogy olyan jó futballistá(ka)t lehet kapni, aki(k) BL-győzelemre viszi(k) az együttest. Márpedig ezen a szinten hiába nyersz meg mindent a hazai porondon, csak a BL-győzelem számít. Guardiola három „csupán” BL-elődöntője a Bayernnel torzónak is tekinthető, a Barcelonával elért két siker viszont maga a csúcs. Csapatnyi zsoldos még nem alkot csapatot, a kirúgottak vállrándítással állnak tovább, és csapolnak meg egy másik kasszát, hogy a Cityvel (a csapatnév aktuálisan behelyettesíthető) mi lesz, nem érdekli őket. Guardiola presztízsének árthat igazán a kudarc, lassan rásütik a bélyeget, csak a saját hazájában volt próféta.

Bár ismerve a közmondást, ez sem kevés.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.17 23:30:30

Minden más foci S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Rácáfolt arra a balsejtelemre, hogy a profi labdarúgás manapság csakis Mammon játékszere.

2018.01.16 13:10:44

Minden más foci MAROSI GERGELY

Izland első profijából Milan-játékos, majd pénzügyminiszter lett, családi öröksége: zörgetni a hálót a nemzeti csapatban.

2018.01.17 09:03:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Kövesse velünk a magyar és a nemzetközi játékospiac történéseit!

2018.01.16 10:00:04

Minden más foci nemzetisport.hu

Gyurcsó Futácséknál • Szoboszlai új szerződést írt alá a Salzburggal.

2018.01.15 14:26:02

Minden más foci nemzetisport.hu

Monaco–Nice • A Leicester City megismételt mérkőzésre kényszerül az FA-kupában.