WADA: a futballban volt a legtöbb doppingvizsgálat tavaly

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.09.15. 19:40
A labdarúgásban volt a legtöbb doppingvizsgálat 2013-ban, szám szerint 28 002, amivel a sportágak sorában a futball bizonyult a legellenőrzöttebb területnek.

A hétfőn közzétett jelentés szerint az európai szövetség (UEFA) alaposan kivette részét a mintavételek elrendeléséből: a valamivel több mint 28 ezres analízisszámból egymaga 1932-t végeztetett el saját költségére.

A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szakemberei szerte földön összesen csaknem 270 ezer vizsgálatot tartottak, s az UEFA aktivitásával a legjobbak közé került, a kontinentális labdarúgó-szövetségnél több kontrollvizsgálatot csupán négy nemzetközi sportági szervezet végeztetett el.

Az európai futballisták körében megejtett ellenőrzések alapvetően vizeletvizsgálatot jelentettek, az ilyen minták száma 1846 volt az 1932-ből, emellett 86 véranalízisre került sor. A kiegészítő elemzések a jelen „legnépszerűbb” doppingszereire is kiterjedtek, azaz a vizsgálatoknál 616 esetben nézték a teljesítményt a vér nagyobb oxigén-ellátottságával javító EPO használatát, de például tíz esetben a növekedési hormon jelenlétét is kutatták.

Az európai futball az adatok szerint arányaiban a legkevesebb pozitív esetet mutató sportok egyike, 2013-ban például csupán egyetlen pozitív esettel szolgált: egy teremlabdarúgó bukott meg kokain használata miatt, amiért másfél éves eltiltást kapott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik