Világfutball: 74 évesen lett profi labdarúgó – világcsúcs készül!

Vágólapra másolva!
2020.02.12. 10:13
Hetvennégy éves, négy gyermek apja, van hat unokája – és úgy érzi, itt az ideje, hogy évtizedes álmát megvalósítva végre profi futballista legyen. Az egyiptomi Ezz el-Din Bahader már talált is magának csapatot, és ha tényleg pályára lép, az övé lesz a világ legidősebb profi labdarúgóját megillető Guinness-rekord.

Mint majdnem minden fiúgyermek a futballal „fertőzött” országokban, Ezz el-Din Bahader is labdával a lábán nőtt fel, ám hiába a Kairó utcáin, grundjain lőtt gólok, a sztárságról szőtt álmok, a többséghez hasonlóan belőle sem lett profi labdarúgó.

Mérnökként, mezőgazdasági szakemberként élte életét, hosszú évekig dolgozott külföldön, Kuvaitban, manapság pedig Kairó környékén, a jómódú el-Rehab városrészben tölti nyugdíjas éveit – és a Guardian beszámolója szerint fokozatosan megérlelődött fejében a gondolat: játékengedélyt kér az Egyiptomi Labdarúgó-szövetségtől.

„Felkerestem őket azzal, hogy miért ne játszhatnék? – mondja az angol portál videointerjújában az örökifjúnak tűnő amatőr sportember. – Megmutattam nekik videón, hogyan futballozok. Döbbenten nézték, hogy ebben a korban is lehet ilyen cseleket bemutatni, ilyen ruganyosan mozogni. A kezdeti kételkedésük után támogatóvá váltak, és próbáltak segíteni nekem csapatot találni. Még az is lehet, hogy hasznára leszek annak a klubnak, amelyik befogad. Majd meglátjuk. Várjuk meg, mit hoz a meccs.”

Az egyiptomi harmadik ligában szereplő 6 October Club nevű csapat végül fantáziát látott a rekorderjelölt szerződtetésében. „A patriotizmus vezérelt bennünket” – indokolta a lépést a csapat vezetőedzője, aki nem más, mint Ahmed Abdel-Gani, korábbi ötszörös egyiptomi válogatott futballista.

Bahader testben-lélekben készen áll a kihívásra, amelyet márciusban készül teljesíteni: a Guinness-rekordhoz két 90 perces mérkőzésen kell pályán lennie. A Guinness-bizottság már megkapta a meghívót, a repülőjegyek lefoglalva.

A nyilvántartás szerint a legidősebb profi futballista pillanatnyilag az izraeli Iszak Hajik, aki tavaly áprilisban 73 évesen védte az Ironi Or Jehuda kapuját.

Sohasem késő elkezdeni: íme, Ezz el-Din Bahader első játékengedélye
Sohasem késő elkezdeni: íme, Ezz el-Din Bahader első játékengedélye
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik