FIFA: Infantino három vagy négy országban rendezné a 2026-os vb-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.16. 13:33
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szeretné, ha a 2026-os világbajnokságot három vagy négy ország egyenként négy vagy öt stadionjában rendeznék meg.

A 2026-os világbajnokság lesz az első, amelyre nem 32, hanem 48 válogatott részvételével kerül sor. A lebonyolítási rend a következőként alakul majd: 16 háromcsapatos csoportot hoznak létre, amelyből az első két helyezett jut tovább. Ez a 32 gárda az egyenes kieséses szakaszban folytatja. Az eddigi 64-ről 80-ra nő a meccsek száma, de a végső győztes ugyanúgy hét mérkőzést játszik, ahogyan eddig is.A 2026-os világbajnokság lesz az első, amelyre nem 32, hanem 48 válogatott részvételével kerül sor. A lebonyolítási rend a következőként alakul majd: 16 háromcsapatos csoportot hoznak létre, amelyből az első két helyezett jut tovább. Ez a 32 gárda az egyenes kieséses szakaszban folytatja. Az eddigi 64-ről 80-ra nő a meccsek száma, de a végső győztes ugyanúgy hét mérkőzést játszik, ahogyan eddig is.

Infantino azonban a jelek szerint nem elégszik meg ennyi újítással, újabb ötletet eszelt ki.

„Támogatjuk, hogy több ország közösen rendezze meg a világbajnokságot, mert a FIFA hosszú távú fenntarthatóságban gondolkodik, és szeretnénk bebizonyítani, hogy elfogadható, ésszerű döntéseket hozunk” – mondta Infantino Katarban, a 2022-es vb helyszínén.

„A politikánkkal teljes mértékben összhangban lenne, ha két, három vagy négy ország egyenként három, négy vagy öt stadionjában rendeznénk meg a világbajnokságot. Biztos, hogy támogatnánk a tervet. Az utazás megkönnyítése végett az lenne az ideális, ha a házigazda országok egymáshoz közel helyezkednének el” – tette hozzá a svájci-olasz sportdiplomata.

A labdarúgó-világbajnokságok történetében eddig egyszer, 2002-ben fordult elő, hogy egynél több országban került sor a tornára, akkor Dél-Korea és Japán közösen vállalkozott a feladatra.

Infantino arról is beszélt, hogy egyelőre nem aggódik a következő, 2018-as vb-nek otthont adó Oroszországban komoly problémát okozó futballhuliganizmus miatt, továbbá elégedett a 2022-es házigazda Katar stadionhelyzetével és infrastruktúrájával.

Megjegyezte: sok országban örülnek, hogy 32-ről 48-ra emelték a vb-résztvevők számát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik