Vb 2022: 35 év után nyert újra tétmeccset Szomália – videó

Vágólapra másolva!
2019.09.06. 11:24
null
A lefújás után alig hitték el a kékek, hogy nyertek (Fotó: fifa.com)
Három mérkőzéssel folytatódott a 2022-es világbajnokság afrikai selejtezőjének küzdelemsorozata csütörtökön, csak Szomália örülhetett győzelemnek pályaválasztóként. A bizonytalan szomáliai helyzet miatt Dzsibutiban rendezett meccsen Zimbabwe ellen győzött Bashir Hayford legénysége. Ruanda a Seychelle-szigetek otthonában nyert, míg Szudán Csádban diadalmaskodott – utóbbi Ramadan Agab triplájával gyűjtötte be a három pontot.

Szomália válogatottja a legfrissebb világranglistán a 202. helyet foglalja el, és nem túl gyakran fordul elő, hogy nyerni tud: legutóbb 35 éve diadalmaskodott tétmérkőzésen, 1984-ben Kenyát győzte le Afrika-kupa-selejtezőn, ráadásul 2011 novembere óta sorozatban 18 mérkőzésen szenvedett vereséget.

Most azonban megtört a jég: Ali Shukanda 87. percben szerzett fejes góljával megnyerte a Zimbabwe elleni vb-selejtezőt. Csak jelzésként: Zimbabwe a 112. helyen található a legfrissebb világranglistán, potom 90 hellyel áll Szomália előtt, és két hónapja még részt vett az Afrika-kupán.

Ez volt Szomália labdarúgó-történetének első vb-selejtezős győzelme, amelynek összefoglalóját alább megtekintheti.

VB-SELEJTEZŐK
AFRIKA
1. KÖR, ELSŐ MECCSEK
Seychelle-szigetek–Ruanda 0–3
Csád–Szudán 1–3
Szomália–Zimbabwe 1–0

Az afrikai zóna vb-selejtezősorozatának első körében az afrikai erősorrend 27–54. helyezettje vív páros mérkőzést (besorolási alap a FIFA 2019. júliusi világranglistája) egymással, a győztesek továbblépnek a második körbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik