Vb 2018/2022: a vesztesek jogi úton megtámadják a FIFA döntését?

Vágólapra másolva!
2010.12.02. 13:27
Elképzelhető, hogy a 2018-as és a 2022-es világbajnokság házigazdáiról szóló döntés nem ér véget azzal, hogy ma délután a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kihirdeti a győztes pályázókat. A vesztes felek ugyanis jogi úton megtámadhatják a szervezet döntését.

A mai szavazáson a FIFA 24 tagú végrehajtó bizottságának csak 22 tagja lesz jelen, mivel a szervezet két tagját, a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai kódex megsértése miatt egy évre száműzték a sportágból, és nem vehetnek részt a mai voksoláson.

A szövetség szabályzata szerint azonban 24 tagnak kell döntenie a tornák helyszínéről ahhoz, hogy az eredmény érvényes legyen. Így elképzelhető, hogy a vesztes pályázatokat benyújtó országok ebbe kapaszkodva megtámadják majd a döntés jogosságát.

„A FIFA szabályzatának 30. cikkelye egyértelműen kimondja, hogy a végrehajtó bizottság 24 tagból áll. Ha egy tag kiválik, haladéktalanul újat kell megnevezni. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy legalább 24 tagnak kell részt vennie a voksoláson, hogy a szavazás eredménye érvényes legyen. Ha a nemzetközi Sportdöntőbíróság is hasonlóan látná a helyzetet, akkor meg kellene ismételni a szavazást" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a frankfurti sportjogász, Nicolas Rössler.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik