Labdarúgás: vakfocidöntő és nemzetközi kupa a korszakos edző tiszteletére

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2019.04.30. 19:00
null
Marco Rossi szövetségi kapitány részvételével ismertették a júniusban rendezendő Egri-Erbstein Torna programját (Fotó: Varga Dzsenifer)
Marco Rossi szövetségi kapitány részvételével ismertették a MOM Sportközpontban a júniusban rendezendő Egri-Erbstein Torna programját. A hagyományteremtő céllal meghirdetett nemzetközi sportesemény célja a magyar labdarúgás nagy múltú Corinthian-díjának feltámasztása és a Grande Torino edzőjeként ismert, az 1949-es supergai repülőgép-katasztrófában a teljes olasz csapattal együtt elhunyt névadó, Egri-Erbstein Ernő szellemiségének méltó ápolása.

 

A június 14-től június 16-ig, péntektől vasárnapig tartó háromnapos nemzetközi integrált torna nyitó eseményeként a szervező Budapesti Atlétikai Klub vakfocicsapata mérkőzik meg a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) együttesével a keddi sajtótájékoztatónak is otthont adó budai helyszínen. Szombaton és vasárnap a BVSC-pályán a négycsapatos nagypályás torna mérkőzéseit bonyolítják (első nap az elődöntőket, a zárónapon a finálét és a bronzmérkőzést). Pályára lép a házigazda BAK mellett az angol amatőr szellemiség első számú képviselőjének tekinthető londoni klub, a Corinthian-Casuals, valamint a nagy múltú Testvériség és – a BAK-hoz hasonlóan – a Magyar Labdarúgó Szövetség alapító egyesületének számító BEAC.

Molnár Bertalan, a BAK elnöke kiemelte, az eredetileg 1900-ban megalakult, tavaly újraélesztett klubnál az amatőr, hagyományőrző szellemiség ápolása mellett kezdettől fontosnak tartották, hogy az épek és fogyatékosok sportját együtt támogassák. Troznai-Nagy Hunor a LÁSS nevében beszélt arról, mennyit jelent a látássérülteknek megtalálni a megfelelő mozgásformát, hozzátéve, hogy míg Puskás Öcsi kortársai szerint csukott szemmel is berúgta a büntetőt, nekik az egész meccsen takarószemüvegben kell érvényesülniük. Az első vakfocidöntőt támogató Magyar Paralimpiai Bizottság nevében Ligárt Balázs igazgató hangsúlyozta, a torna elősegíti az integrációt és az „érzékenyítést”. Az Egri-Erbstein Tornát a Budapesti Atlétikai Klub a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Igazgatóságával és a Corinthian-Casuals FC-vel együttműködve szervezi, az esemény része a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 programsorozatnak, médiatámogatója a Nemzeti Sport.

„Fontos, hogy a játék örömét azok is élvezhessék, akik látásproblémával küzdenek – hangsúlyozta Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya. – Jelentős segítséget nyújtott, hogy az UEFA egyik kisfilmjében Szabó István, a jelenlevő magyar vakfocista népszerűsítette a sportágat. Ami Egri-Erbstein Ernőt illeti, személyes szál fűz a Torino jeles edzőjéhez, hiszen nagyapám sokat mesélt nekem a negyvenes évekbeli legendás csapatról, ahogyan az ötvenes évekbeli Honvédról és az Aranycsapatról is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik