HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.08.22 09:30 Frissítve: 2018.08.23 01:31

Uruguay: káosz a szövetségnél, a FIFA átvette az irányítást

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) átvette az irányítást az Uruguayi Labdarúgó-szövetségnél (AUF), miután kaotikus állapotok uralkodnak a dél-amerikai ország labdarúgását irányító testületnél, a korábbi elnök, Wilmar Valdez július végén váratlanul bejelentett lemondása után.

Suárez talán maga sem hiszi a történteket (Fotó: AFP)

 

Valdez július 30-án, egy nappal a szövetség tisztújítása előtt mondott le, s közölte, nem indul az elnökválasztáson – amelyen ő volt egyébként a favorit. Az elnök hivatalosan családi okokkal indokolta hirtelen távozását, ám a háttérben valószínűleg olyan ismeretlen tartalmú felvételek állhatnak, amelyek komoly nehézséget okozhatnak Valdez mellett további sportvezetőknek, s kormánytagoknak.

Egy üzletember állítása szerint olyan felvételek birtokában van, amelyek alapján nem csak Valdezt, de a helyi futballélet számos vezetőjét lehetne korrupciós viselkedéssel gyanúsítani.

Valdez váratlan távozása az elnökválasztás elhalasztása mellett nagy űrt hagyott maga után, amelyben egyfajta vákuum keletkezett, s a megüresedett helyre egyszerre próbált mindenki befurakodni. Ennek során szép lassan a két „nagycsapat”, a Penarol és a Nacional vezetői mellett a közvetítési jogokért küzdő Tenfield nevű cégcsoport, a szövetség, s más egyéb érdekek képviselői őrült hadakozásba kezdtek, miközben nem sikerült kiírni az elnökválasztás új időpontját.

Ezért lépett most közbe a FIFA, amely egy úgy nevezett „szabályozó bizottság” létrehozásával próbálja helyre állítani a rendet az ország labdarúgásának irányításában, s amelynek jövő év február 28-án jár le a mandátuma. A grémium legfőbb feladata az elnökválasztás lebonyolítása, s a hatalom átadása lesz.

2019.01.13 17:07:33

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. A 31 éves Fabregas mellett egy 36 esztendős bekk és egy harmincas szűrő is érkezett.