Tévés pénzek: uralkodó a Real, Barca páros; a PL veri a többi topligát

Vágólapra másolva!
2015.06.29. 22:24
null
<strong>A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Grafika: Twitter – footballitalia)</strong>
A 2014–2015-ös szezonban a Barcelona és a Real Madrid kapta a legtöbb pénzt a tévés bevételekből az európai topligák csapatai közül. A két spanyol gigász több mint háromszor annyit keresett, mint a La Liga-s listán harmadik Valencia. A többi bajnokságban kiegyenlítettebb a rendszer. Az összbevételeket nézve a Premier League egyeduralkodó, s Angliában még a „legcsóróbb&quot; is 40 millió euróval többet kap, mint a német bajnokság legjobb keresője, a Bayern München.

A Premier League a legkiegyenlítettebb bajnokság a tévés pénzek elosztását illetően. A bajnok Chelsea alig másfélszeresét kapta a 2014–2015-ös szezonban, mint a legkevesebb pénzt felmarkoló Queens Park Rangers.

A Bundesligában a Bayernnek két és félszer annyi pénz jutott, mint a 18. Paderbornnak, Franciaországban nem egész négyszer, Olaszországban nem egész ötször annyit kap a legjobban fizetett klub, mint a legrosszabbul honorált.

A fenti grafikán látszik, hogy Spanyolországban a legigazságtalanabb a rendszer. Vagy más szemszögből, a klubok népszerűségéhez viszonyítva talán a legigazságosabb. Mindenki döntse el maga! A Real Madrid és a Barcelona mindenesetre ezzel jelentős előnyt élvez a riválisokkal szemben. A Barcelona 11.5-szer többet kap a tévés pénzekből, mint az Eibar.

Érdemes megnézni, hogy összességében a Premier League messze lekörözi a másik négy topligát, a húsz csapatnak összesen több mint 2 247 millió euró a bevétele a tévés közvetítésekből. Az e tekintetben második Serie A csapatainak meg kell elégedniük rongyos 855.5 millió euróval.

AZ EGY ÉVVEL EZELŐTTI LISTÁT ITT TEKINTHETI MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik