HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2017.07.06 19:02 Frissítve: 2017.07.06 19:16

UEFA: Platini eltiltását a svájci bíróság is helybenhagyta

A svájci legfelsőbb bíróság elutasította Michel Platininek, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnökének a keresetét, melyet négyéves eltiltása eltörléséért nyújtott be.

HIRDETÉS

 

A svájci szövetségi bíróság ezzel egyszersmind helybenhagyta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábbi határozatát.

A játékosként háromszoros aranylabdás és Európa-bajnok Platinit eredetileg nyolc évre tiltotta el a nemzetközi szövetség (FIFA) összeférhetetlenség és „hűtlen kezelés” miatt, konkrétan azért, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, FIFA-alelnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, s késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Fellebbezés után előbb hat évre csökkentették, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly májusban hatról négyre mérsékelte a felmentésért folyamodó francia sportvezető eltiltását. Akkor szóban lemondott a posztjáról, a szeptemberi athéni UEFA-kongresszuson pedig ezt hivatalosan is megtette.

Platinivel együtt Blattert is eltiltotta annak idején a FIFA etikai bizottsága, s neki is később hat esztendőre csökkent a büntetése, melyet a CAS decemberben helybenhagyott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.19 10:56:06

Minden más foci MAROSI GERGELY

Két országban emlékeztek a 83 évesen elhunyt Aldyr Garcia Schlee – a brazil „kanári” szerelés megálmodója – munkásságára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS