UEFA: nyilvánossá teszik az európai klubok pénzügyeit

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.05.24. 18:39
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntésének értelmében a kluboknak a jövőben nyilvánosságra kell hozniuk éves költségvetésüket, beleértve a játékosok fizetését és a menedzsereknek kifizetett jutalékokat.

Az UEFA végrehajtó bizottsága csütörtöki, kijevi ülésén a klublicenc, valamint a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályok „teljes és átfogó” felülvizsgálatát is napirendre tűzte. Az UEFA az átláthatóságot szolgáló változtatástól azt reméli, hogy növelik az egyesületek pénzügyi fegyelmezettségét.

Egyes klubokat a tőzsdei szabályok vagy a nemzeti bajnokságok előírásai már eddig is kötelezték, hogy gazdálkodásuk részleteit közzétegyék, az UEFA szabályváltoztatásának hatására viszont sok egyesületnél először kell majd nyilvánosságra hozni ezeket a pénzügyi adatokat.

Az európai labdarúgásban az elmúlt években egyre több beszédtémát adott az átigazolási összegek kapcsán a menedzsereknek, ügynököknek kifizetett jutalék. Az új szabály lehetővé teszi az UEFA számára, hogy az átigazolási időszak végén azonnal vizsgálatot tudjon indítani a klubok kiadásáról, és nem kell feltétlenül megvárni a szezon vagy a gazdasági év végét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik