UEFA: Hídépítőre van szükség – a holland elnök lenne

Vágólapra másolva!
2016.05.18. 17:16
A holland szövetséget vezető Michael van Praag jelölteti magát az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki posztjára.

„Kikövezem az utat egy fiatalabb elnöknek. Az UEFA-nak most hídépítőre van szüksége. Arra akarom felhasználni a tapasztalatomat, a kapcsolatrendszeremet és a tudásomat a következő két és fél évben, hogy az UEFA ismét egységes legyen” – idézte a 68 éves sportvezetőt a holland szövetség szerdai közleménye.

Van Praag korábban jelöltette magát a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöki tisztségére is, de egy héttel a tavaly májusban rendezett választás előtt visszalépett.

Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkára a végrehajtó bizottság szerdai rendkívüli ülését követően bejelentette, hogy a rendkívüli tisztújító kongresszust szeptember 14-én, Athénban rendezik.

Michel Platini korábbi elnök május 9-én mondott le tisztségéről, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem mentette fel őt, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását, melyet a nemzetközi szövetség (FIFA) szabott ki rá.

A 60 éves francia sportvezetőt azért tiltotta el eredetileg nyolc évre a FIFA, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott.

Az UEFA-elnök, FIFA-alelnök Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, s késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Platini és Blatter összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt kapott nyolcéves eltiltást, amelyet fellebbezésük után hat évre csökkentettek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik