UEFA: „A topligák megpróbálták megzsarolni az UEFA-t”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.04.05. 13:10
Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke a szervezet helsinki kongresszusán arról beszélt, hogy a topligák megpróbálták megzsarolni az UEFA-t.

A szlovén sportvezető álláspontja szerint a 25 profi bajnokságot tömörítő szervezet (EPFL) arra próbálta meg rávenni a kisebb ligákat, hogy „menjenek szembe” az UEFA-val.

„Soha nem engedünk az ilyen jellegű zsarolásnak. A ligák azt hiszik, azért, mert hihetetlen bevételre tesznek szert, manipulálhatják az országok szövetségeit és rájuk erőltethetik az akaratukat” – mondta beszédében Ceferin.

A viszony azután mérgesedett el a két szervezet között, hogy az UEFA kihagyta az EPFL-t a Bajnokok Ligája indulási jogaival, illetve pénzdíjaival kapcsolatos döntésekből. Emiatt az EPFL vezetői azzal fenyegették meg az európai szövetséget, hogy – mivel az erre vonatkozó tiltást tartalmazó szerződés múlt hónapban lejárt – a következő szezontól kezdve a mérkőzésidőpontok kijelölésénél nem veszik figyelembe a Bajnokok Ligája- és Európa-liga-játéknapokat, azaz ezen találkozók idejére is kiírnak majd bajnoki mérkőzéseket.

Ceferin emellett több bejelentést is tett. Az egyik szerint, mivel az UEFA az elmúlt évben „kiemelkedően nagy” bevételre tett szert a különböző válogatott tornákból, ezért mind az 55 tagország egymillió eurós (309 millió forint) extra pénzt kap az európai szövetségtől.

Fontos változás, hogy az újonnan elfogadott szabályozás szerint mostantól minden sportvezető legfeljebb háromszor négy évig tölthet be hivatalt az UEFA-ban. Mindez a szervezet elnökére, alelnökeire, valamint bizottsági tagjaira – így a végrehajtó bizottságban Csányi Sándorra – is vonatkozik. Korábban nem volt szabályozva, hogy egy személy mennyi ideig lehet a vezérkar tagja.

További érdekesség, hogy mostantól a Bajnokok Ligája- és Európa-liga-döntők helyszíneit hivatalos pályázati eljárás keretében jelöli ki az UEFA. Július 1-től – a nemzetközi szövetséghez (FIFA) hasonlóan – az európai szövetségben is működik majd egy független etikai bizottság.

A küldöttek egyhangúlag fogadták el a módosításokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik