U21-es Eb: tizenegyespárbaj után a svédeké az aranyérem!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.30. 23:34
null
Patrik Carlgren két tizenegyest is hárított (Fotó: Action Images)
A csehországi U21-es labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében Svédország gól nélküli rendes játékidőt követően tizenegyesekkel legyőzte Portugáliát, így története első aranyérmét nyerte meg a korosztályos viadalon.

 

Igencsak álmosan kezdtek a svédek, erre pedig kis híján ráfáztak. Előbb Raphael Guerreiro bal oldali beadása után Milosevic csak Ricardóig tudott felszabadítani, utóbbi 14 méterről viszont az oldalhálóba tüzelt.

Még ennél is közelebb kerültek a gólhoz a portugálok, amikor Sérgio Oliveira végezhetett el szabadrúgást 23 méterről, kissé balról, Carlgrent viszont a léc kisegítette.

Az éledező svédek ezt követően átvették a kezdeményezést, de előbb Kiese Thelin fejelte el Guidetti elől nagy helyzetben a labdát – így José Sá könnyedén védett –, majd Hiljemark centerezésénél hiába reklamáltak kezezést Tiago Ilorinál, végül Tibbling 23 méteres, léc alá tartó löketét hárította a portugál kapus.

A félidő hajrája ismét a portugáloké volt, Sérgio bal oldali szabadrúgását Carlgren védte, majd Raphael 20 méterről, kissé balról a bal felső sarok fölé tüzelt.

A fordulást követően Tozé jobb alsó sarokra tartó távoli löketét hárította a kapus, majd pillanatokkal később Iuri Medeiros tört be a 16-os jobb oldalán, mielőtt 14 méterről centikkel a jobb alsó sarok mellé tekert.

A hajrában Joao Mário távoli lökete süvített a léc felett, aztán a túloldalon José Sá óriási védésre volt szükség ahhoz, hogy Guidetti óriási helyzetét követően maradjon a gól nélküli állás. Ezt viszont a hátralévő időben és a hosszabbításban is őrizték a felek, így tizenegyespárbajra került sor.

Rendkívül magabiztosan kezdtek a csapatok, bár a második párban Tozé lövése a lécről a gólvonal mögé, onnan pedig kifelé pattant. Ricardo Esgaio bal alsóra tartó lövését viszont hárította Carlgren, pechjére Khalili lapos lövését José Sá is védte, Joao Mário így egyenlíthetett az ötödik kör előtt.

Ott viszont Lindelöf a léc alá bikázott, míg William Carvalho gyenge próbálkozását védte Carlgren, így a svédek nyerték meg az Európa-bajnokságot!

A skandinávok első alkalommal értek a csúcsra, a portugálok a második döntőjüket veszítették el.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (CSEHORSZÁG)
DÖNTŐ
SVÉDORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–0 – 11-esekkel
43
Prága, Eden Aréna, 29 300 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
SVÉDORSZÁG: Carlgren – Lindelöf, Milosevic, Helander (Baffo, a szünetben), Augustinsson – Khalili, Hiljemark, Lewicki, Tibbling (Quaison, 66.) – Guidetti, Kiese Thelin
PORTUGÁLIA: José Sá – Ricardo Esgaio, Paulo Oliveira, Raphael Guerreiro, Tiago Ilori – William Carvalho – Joao Mário, Bernardo Silva, Sérgio Oliveira (Tozé, 54.) – Ricardo (Goncalo Paciencia, 70.), Ivan Cavaleiro (Iuri Medeiros, 61.)
Tizenegyesek
Belőtte: Guidetti, Kiese Thelin, Augustinsson, Lindelöf, ill. Goncalo Paciencia, Tozé, Joao Mário
Kihagyta: Khalili, ill. Ricardo Esgaio, William Carvalho

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik