U20-as vb: nincs korrupció - „Liliomfehérek vagyunk”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.05.28. 12:27
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hét magas rangú tisztségviselőjének szerdai letartóztatásával kirobbant legújabb korrupciós botrány nem érinti a szombaton rajtoló U20-as világbajnokságot az új-zélandi szervezők tájékoztatása szerint. A tornán a magyar válogatott is szerepel.


Andy Martin, a helyi szövetség ügyvezetője csütörtöki közleményében jelezte, figyelemmel kísérik az eseményeket, amelyek azonban valószínűleg nem befolyásolják a tornát.
Andy Martin, a helyi szövetség ügyvezetője csütörtöki közleményében jelezte, figyelemmel kísérik az eseményeket, amelyek azonban valószínűleg nem befolyásolják a tornát.

„Mindenki keményen dolgozik tovább, és készen áll, hogy megrendezzük az ország történetének eddigi legnagyobb szabású sporteseményét” – áll a közleményben.

A botrány kapcsán nem csupán Martin szólalt meg új-zélandi részről, hanem tulajdonképpen mindenki, aki fontosabb szerepet vállalt a vb-re leadott pályázatban vagy a FIFA-nál töltött be pozíciót. Mindannyian igyekeztek hangsúlyozni, a világbajnokság rendezését tiszta körülmények között nyerték el. Michael Glading, a győztes pályázat vezetője „száz százalékig” tisztának nevezte az eljárást, amelynek végén megkapták az idei tornát.

„Meghökkennék, ha kiderülne, hogy a korosztályos viadalok bármilyen szinten is érintettek a korrupcióban – mondta Glading. – Sajnálatos módon a FIFA-nál a játék legfelső szintjein nagyon zavaros a víz, és most ez ömlik ki, ám az utánpótlás szintjén a FIFA csodálatosan dolgozik.”

Frank van Hattum, az új-zélandi szövetség korábbi elnöke, aki a FIFA etikai bizottságának is a tagja volt, egyértelműen kijelentette, hogy a győztes pályázatukat semmi sem szennyezi be.

„Liliomfehérek vagyunk, és ezt szívemre tett kézzel mondom” – jelentette ki Van Hattum. A világbajnoksággal kapcsolatban vélhetőleg azért is kezdtek heves magyarázkodásba az új-zélandiak, mert a torna szervezőbizottságának elnöke Jeffrey Webb, aki szerdán a letartóztatottak között volt.

A szerdai rendőrségi akciót eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest – köztük a két jelenlegi alelnököt, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webbet és az uruguayi Eugenio Figueredót – és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval.

Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek húsz év börtönt is kaphatnak. A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik