U20-as vb: 11-esekkel a franciáké az aranyérem

Vágólapra másolva!
2013.07.13. 22:40
null
A franciák első U20-as világbajnoki aranyérmüket szerezték meg (Fotó: Action Images)
A törökországi U20-as labdarúgó-világbajnokság döntőjében Franciaország gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel 4–1-re legyőzte Uruguayt, az európai csapat először lett U20-as világbajnok. A bronzmérkőzésen Ghána 3–0-ra legyőzte Irakot, az ismét eredményes Ebenezer Assifuah hat találattal elhódította a gólkirályi címet.

Mindkét ország első U20-as világbajnoki címét készült begyűjteni, Uruguay eddig egy 1997-es vesztes döntőt tudott felmutatni – valamint még egy bronzot 1979-ből –, a franciák viszont még fináléba sem jutottak, eddigi legjobb eredményük a két évvel ezelőtti 4. hely volt.

Egyik együttes sem brillírozott a csoportkör során, a Franciaország a bronzérmesként záró Ghána legyőzése (3–1) után az Egyesült Államokkal csak ikszelt (1–1), a spanyoloktól pedig kikapott (1–2), míg Uruguay egyből a horvátok elleni vereséggel nyitott (0–1), igaz, ezt követően Új-Zélandot (2–0) és Üzbegisztánt (4–0) is megverte.

Mint ahogy a nyolcaddöntőben Nigériát (2–1), a negyeddöntőben a nagy favorit spanyolokat hosszabbítás után (1–0), a meglepetéscsapat Irakot pedig tizenegyespárbajban (1–1, 7–6). A franciák a törököket (4–1) és Üzbegisztánt (4–0) is simán verték, majd ismét két vállra fektették Ghánát (2–1) a négy között.

A távoli lövésekkel induló első félidő legnagyobb lehetősége Nicolás López előtt adódott, aki Mouhamadou Sarr két hibája után lecsapott a labdára, de Alphonse Areola mellett már nem tudott a jobb alsóba lőni.

A tornán négygólos, nagyon aktív támadó a játékrész során még egy éles szögből leadott lövéssel jelentkezett, de 17 méteres próbálkozása után a labda a léc felett szállt el.

A találkozó nehezen volt nevezhető a torna legjobb összecsapásának, a fordulást követően ismét csak López próbálkozását jegyezhettük fel, távoli lökete azonban lecsúszott a lábáról, így nem veszélyeztette a jobb felsőt, majd a 67. percben természetesen ismét az uruguayi gólvágó került a figyelem középpontjába, a tizenhatoson belül megcsinálta a visszacselt is, majd rossz megoldást választott, passz helyett jócskán a kapu jobb oldala mellé lőtt.

Nem sokkal később Gianni Rodríguez unta meg a tétlenséget, és tesztelte távolról a francia kapust, majd a túloldalon a csereként beálló Alexy Bosetti kapáslövése kerülte el kevéssel a bal felsőt.

Sebastián Cristóforo csúnya szabálytalansága utáni veszélyes helyről megítélt francia szabadrúgás után Paul Pogba elől Guillermo De Amores mentett.

A spanyolok elleni negyeddöntőben a hosszabbításban győztes gólt szerző Felipe Avenatti került óriási helyzetbe a 80. percben, de a forgolódása után már csak beleszúrni tudott a labdába, Areola pedig így hárított.

Megvolt az uruguayi meccslabda, de nem sokat késett a francia sem: Jordan Veretout 20 méterről a bal felső irányába tekert, de De Amores a levegőben úszva szögletre paskolt, majd a következő két sarokrúgás után is a helyén volt, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás elején a csereként pályára lépő, Avenattit nagyszerűen indító De Arrascaeta 17 méteres tekerése tesztelte Areolát, de ez a 30 perc már inkább csak a szenvedésről szólt, mindenki a tizenegyeseket várta.

Areola két tizenegyest is hárított a szétlövésben (Fotó: Action Images)
Areola két tizenegyest is hárított a szétlövésben (Fotó: Action Images)

A szétlövést a juvés Pogba kezdte, egy félperces (!) nekifutás után a jobb alsóba lőtt, majd Velázquez egyből hibázott, lapos, középre tartó gyenge lövése elakadt Areolában (1–0). Veretout szintén a jobb alsót vette be, De Arrascaeta szintén oda próbált lőni, de Areola ezt is védte (2–0)! A csereként beálló, születésnapos N'Gando is a már bevált jobb alsóba lőtt, így Olazának mindenképpen be kellett lőnie a saját tizenegyesét, ezt pedig a kapu közepébe meg is tette (3–1). Foulquier azzal a tudattal lépett a labdához, hogy ha belövi, aranyérmes a francia csapat, és magabiztosan a kapu jobb oldalába ágyúzott, így az európai együttes lett a világbajnok (4–1)!

Az uruguayiak De Amores kitüntetésével vigasztalódhatnak, őt szavazták meg a torna legjobb kapusának. A torna legjobb játékosának az aranyérmes csapat sztárját, Paul Pogbát választották meg, övé lett az aranylabda, Nicolás Lópezé az ezüst, a bronzlabdát a ghánai Clifford Aboagye kapta meg.

Ghána nyerte meg a bronzmérkőzést (Fotó: Action Images)
Ghána nyerte meg a bronzmérkőzést (Fotó: Action Images)

A bronzmérkőzésén Ghána magabiztosan, 3–0-ra legyőzte Irakot.

A franciák ellen a csoportkör után az elődöntőben is alulmaradó Ghána az első félidő hajrájában, Joseph Attamah góljával szerezte meg a vezetést az uruguayiak ellen tizenegyespárbajban alulmaradó Irak ellen, majd a szünet előtt Ebenezer Assifuah megduplázta az előnyt.

Utóbbi már a hatodik találatát szerezte a tornán, ezzel pedig, mint később kiderült, megszerezte a gólkirályi címet – a döntőben érdekelt Yaya Sanogo és Nicolás López egyaránt néggyel zárt, míg a portugál Bruma és a spanyol Jesé Rodríguez ötnél állt meg.

A találkozó a 78. percben dőlt el végleg, Frank Acheampong találatával végül 3–0-ra nyert az afrikai csapat.

Ghána 2009-ben aranyérmet szerzett – a Koman Vladimir, Németh Krisztián fémjelezte, bronzig jutó magyar válogatottat legyőzve az elődöntőben –, 1993-ban és 2001-ben pedig másodikként zárt, így a mostani bronzával teljessé tette U20-as világbajnoki éremkollekcióját.

LABDARÚGÓ U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG (TÖRÖKORSZÁG)
DÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–URUGUAY 0–0 – tizenegyesekkel 4–1

Isztambul, Türk Telekom Arena.
Franciaország: Areola – Foulquier, Zouma, Sarr, Digne (Polomat, 115.) – Pogba, Veretout, Kondogbia – Thauvin, Bahebeck (Bosetti, 65., N'Gando, 112.) – Sanogo
Uruguay: De Amores – J. Giménez (J. Varela, 84.), E.Velázquez, G. Silva, G. Rodríguez (Olaza, 101.)– Pais, Acevedo, Cristóforo, Laxalt (De Arrascaeta, 71.) – N. López – Avenatti
Tizenegyesek
Belőtte:
Pogba, Veretout, N’Gando, Foulquier, ill. Olaza
Kihagyta:
–, ill. Velázquez, De Arrascaeta

BRONZMÉRKŐZÉS
Ghána–Irak 3–0
(Attamah 35., Assifuah 45., Acheampong 78.)

AZ U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG DÍJAZOTTJAI

ARANYCIPŐ: Ebenezer Assifuah (Ghána) 6 gól
EZÜSTCIPŐ: Bruma (Portugália) 5
BRONZCIPŐ: Jesé Rodríguez (Spanyolország) 5

ARANYLABDA:
Paul Pogba (Franciaország)
EZÜSTLABDA: Nicolás López (Uruguay)
BRONZLABDA:
Clifford Aboagye (Ghána)

ARANYKESZTYŰ: Guillermo De Amores (Uruguay)

FAIR PLAY-DÍJ: Spanyolország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik