Törökország: ezrek kísérték utolsó útjára az Aranycsapatra is lesújtó gólkirályt

Vágólapra másolva!
2012.01.15. 15:14
Címkék
Mintegy tízezer ember búcsúztatta el a Fenerbahce labdarúgócsapatának stadionjában a török futball egyik legnagyobb legendáját, Lefter Kücükandonyadist. A félig görög származású játékos 86 éves korában hunyt el, és a gyászceremónián állami tisztségviselők sora búcsúztatta.

Lefter a Fenerbahce történetének aranylapjaira írta magát 615 bajnoki mérkőzésen szerzett 423 góljával. Ő volt az első török, aki profi légiósnak állt, az olasz Fiorentina, a francia Nice és a görög AEK együttesében is megfordult.

Ötven mérkőzésen szerepelt a török válogatottban, amelynek csapatkapitánya is volt. Két gólt szerzett az 1954-es világbajnokságon, az Aranycsapat ellen pedig többször is játszott – sőt, két találatával főhőse volt annak a meccsnek, amelyen megszakadt Sebes Gusztáv alakulatának vb-döntő utáni hosszú, több mint másfél évig tartó veretlenségi sorozata (1956. február, Isztambul, Törökország–Magyarország 3:1). Válogatottbeli gólcsúcsát (22) csak Hakan Sükür tudta megdönteni.

Edzőként Görögországban, Dél-Afrikában és Törökországban dolgozott. Háromszoros török bajnok a Fenerbahcéval. Az idős sportember tüdőgyulladás következtében hunyt el egy isztambuli kórházban. Az állami ceremónia után Leftert szülőhelyére, a metropolishoz közeli, márvány-tengeri Büyükada szigetére szállítják.

TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–1 (1956. 02. 19.)

 

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT IDE KATTINTVA NÉZHETI MEG!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik