CIES: nő a kölcsönadások száma az öt topligában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.07. 19:27
null
Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb tanulmányában az európai topligák „kölcsönzési szokásait” veszi górcső alá az elmúlt tíz évből.

 

A kimutatás az angol, a spanyol, az olasz, a német és a francia élvonal klubjainak kölcsönadásait nézte meg 2009 és 2019 között. A tanulmányból kiderül többek között, hogy az elmúlt időszakban nőtt a kölcsönzések száma – míg 2009-ben a klubok átlagosan 2.30 játékost passzoltak el ideiglenesen, addig 2019-re ez a szám átlagosan 3.12-re emelkedett.

Ráadásul a kölcsönadott futballisták egyre többet játszanak új csapatukban, 2019-ben átlagosan a mérkőzések 11.5 százalékában vannak a pályán, míg tíz esztendeje ez a szám csupán 9.1 százalék volt.


A CIES rámutat arra: a növekedés annak tudható be, hogy a gazdagabb klubok egyre több olyan labdarúgóval kötnek megállapodást, akinek megvannak a kvalitásai ahhoz, hogy valamelyik topbajnokságban játsszon, ennek köszönhetően viszont sokkal több európai „kis csapat” figyeli, s próbálja meg kölcsönvenni.

A kölcsönjátékosok száma a Serie A-ban a legtöbb, az olasz élvonalban alakulatonként átlagosan 4.87 olyan futballista van, aki nem eredeti csapatánál szerepel, de a La Ligában is átlagosan 3.85 ez a szám. A Ligue 1-ban 2, a Premier League-ben 1.75, a német Bundesligában pedig csapatonként átlagosan 1.69 kölcsönjátékost foglalkoztatnak.


A CIES kimutatásából kiderül továbbá az is, hogy a spanyol Granada a 2016–2017-es kiírásban például összesen 19 játékost vett kölcsön, s a klub összecsapásainak több mint 61 százalékában ilyen futballisták voltak a pályán – a granadaiak nem jártak jól, a La Ligától ugyanis utolsó helyen elbúcsúztak a szóban forgó évadban.

A tanulmány rámutat arra is, hogy az öt európai topligában a kölcsönadottak átlagéletkora 24.6 év – az eltérés nagy, amíg ugyanis a Bundesligában ez a szám 23.1 év, addig a Premier League-ben a legmagasabb, 25.3 év.

Az összeállítás szerint a „legnagyobb kölcsönvevő” az Udinese, amely 2009 és 2019 között összesen 62 játékost szerzett meg ideiglenesen, a második az angol Chelsea, amely ez idő alatt 57 futballistát vett kölcsön. A lista első ötösében ott van még az Inter (53), a Juventus (51) és a Roma (43).


Erős kapcsolat is felfedezhető egyes klubok között: az Udinese 20 (!) játékost adott a Granadának az elmúlt tíz évben, de a Benfica is elengedett 9 játékost a Deportivóhoz, mint ahogy a Genoa is elpasszolta 9 labdarúgóját a Chievónak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik