Topligák: izgulhat a PSG, rekordokra tör a Man. City

Vágólapra másolva!
2018.04.16. 16:11
null
Mbappét szívesen látná Pep Guardiola Manchesterben (Fotó: AFP)
Amennyiben a  pénzügyi fair play megsértése miatt az Európai Labdarúgó-szövetség megbüntetné, netán kizárná a Bajnokok Ligájából a Paris Saint-Germaint, a Manchester City már készen áll, hogy  megszerezze Kylian Mbappét. A két klub egy dologban hasonlít egymásra: arab tulajdonos óriási pénzéből egyaránt öt fordulóval a Premier League és a Ligue 1 befejezése előtt már bajnoki címet ünnepelhetett.

 

 

Története hetedik bajnoki címét szerezte a hétvégén a Paris Saint-Germain labdarúgócsapata, amely
a Ligue 1 33. fordulójában 7–1-re kiütötte a címvédő AS Monacót, és öt fordulóval a bajnokság vége előtt 17 pontra növelte vele szemben az előnyét.

Sokáig úgy tűnt, a PSG-nél öt hete véget ért a szezon: a világ legnagyobb költségvetésű klubja ugyanis két vereséggel simán kiesett a Bajnokok Ligájából már a nyolcaddöntőben. Felerősödtek az Unai Emery távozását sürgető hangok, a klubvezetés edzőkeresésbe kezdett, közben a játékosok összekapták magukat, és két hét alatt két trófeát is szereztek. Nem hatotta át őket az önsajnálat, elviselték azt a terhet is, hogy Neymart nélkülözni kellett és előbb március 31-én 3–0-ra legyőzték a Monacót a Ligakupa fináléjában, majd a hétvégén ugyancsak a Monacóval szemben visszavették a bajnoki címet.

„A Real Madrid elleni vereség nagy kudarc volt, de ettől eltekintve nagyon örülök annak, amit a csapat elért ebben a szezonban. A bajnoki cím nagyon fontos számomra, ez volt a fő verseny, amely megmutatja, mennyire kiegyensúlyozott a csapatom. Biztos vagyok benne, hogy még tovább fejlődik, és a világ legjobbja lesz” – mondta Emery, akinek irányításával a hazai ligában csupán kétszer kapott ki a PSG (a Strasbourg és a Lyon otthonban).

HATALMAS PSG-ERŐFÖLÉNY

A Monaco a nagy nyári kiárusítással saját maga számára tette nehézzé a versenyt, hiszen azután, hogy a PSG világrekodot jelentő 222 millió euróért megvásárolta Neymart, megszerezte a riválistól Kylian Mbappét is. A pénz nem számított, a katari tulajdonú PSG költségvetése annyi, mint a Monaco, a Lyon és a Marseille hármasé együttvéve. De ha a transfermarkt becsült adatait vesszük figyelembe, akkor a csapatok összértéke is majdnem meghozza ezt az arányt: a portál a PSG-t 775.5 millió euróra értékeli, a Monaco 348.65, a Lyon 293.95, míg a Marseille 188.05 millió eurót ér (830.65).

Hogy a pénz mit sem ér, arra éppen a párizsiak adják az ellenpéldát: a klub az arab tulajdonos által pénzelt utóbbi hét szezonjában több trófeát szerzett, mint a korábbi 41 évében. Kérdés, hogy a feneketlen pénzes kút meddig tart ki, és az UEFA vezetőivel tartandó április 20-i, nyoni megbeszélés milyen eredménnyel zárul. Amennyiben az európai szövetség beváltja apénzügyi fair play megsértése miatt belengetett szankciókat, az alapjaiban rengetheti meg a következő szezonra való felkészülést.

Unai Emery két címet már nyert a PSG-vel, csak a BL-kudarcot nem lehet feledtetni (Fotó: AFP)
Unai Emery két címet már nyert a PSG-vel, csak a BL-kudarcot nem lehet feledtetni (Fotó: AFP)

 

Az biztosnak tűnik, hogy miután a klub egymás után kétszer is a BL legjobb 16 csapata között esett ki, ráadásul Emery szerződése le is jár, a spanyol szakember nem marad a posztján. Jöhet az újabb építkezés és az új edző: mivel az Antonio Conte, Luis Enrique, Jose Mourinho trióból senkit sem lehetett megszerezni, a befutó a Borussia Dortmund korábbi szakvezetője, Thomas Tuchel lehet. Kérdés, hogy ha valóban a 44 éves trénert választják, ő hogyan találja majd meg a hangot a sztárokkal, elsősorban Neymarral, és hogyan tudja pótolni a távozókat. A hírek szerint Thiago Motta visszavonul, távozhat Javier Pastore, Layvin Kurzawa, Ángel Di María, Kevin Trapp és Julian Draxler is.

MBAPPÉ MANCHESTERBEN?

A PSG elleni esetleges szankcióknak a Manchester City örülne a legjobban. Egyrészt egy vetélytárssal kevesebb lenne (főleg, ha a PSG-t valóban kizárnák az európai kupaporondról), másrészt az angol sajtóhírek szerint Pep Guardiola azonnal lecsapna Mbappéra, akit már régóta szeretne megszerezni.

A Manchester Evening News információja szerint a friss angol bajnok spanyol menedzsere már tavaly nyáron megpróbálta szerződtetni, de nagy bánatára Mbappé a párizsiakat választotta. Most viszont ott lehet a nagy lehetőség, hiszen lehet, hogy a PSG arra kényszerül, hogy a nyáron eladja egyik kulcsemberét, hogy betartsa az UEFA előírását.

Pep Guardiola és Thiago Alcantara: újra együtt? (Fotó: AFP)
Pep Guardiola és Thiago Alcantara: újra együtt? (Fotó: AFP)

 

A lap szerint a City másik nagy kiszemeltje a Bayern München középpályása, Thiago Alcantara, akiért minimum 60 millió eurós ajánlatot kell tenni, hogy felkeltsék a németek figyelmét.

REKORDOKAT HALMOZHAT A CITY

Pénzügyi problémái nincsenek a friss angol bajnoknak, a szintén arab pénzből finanszírozott klub öt fordulóval a 2017–2018-as idény vége előtt már biztosította az elsőségét. De nem szabad leállni, hiszen több rekordot meg lehet még dönteni a következő hetekben.

Az biztos, hogy a Premier League történetében ilyen korán (öt körrel a vége előtt) a városi rivális United nyert legutóbb, még 2000–2001-ben. A szezon során egy rekord már megdőlt: augusztus 26. és december 27. között egymás után 18 bajnokit nyert meg a City, erre a PL-ben korábban nem akadt példa.

A Premier League 95-ös pontcsúcsát a Chelsea tartja még 2004–2005-ből, a Manchester Citynek öt forduló alatt kilenc pontot kellene gyűjtenie, hogy ezt is megdöntse. Ezt három győzelemmel hozná is, s azzal szintén rekordot írna: a Chelsea ugyanis tavaly 30 bajnokit nyert meg, a City jelenleg 28-nál jár. Ugyancsak a Chelsea-é az idegenbeli győzelmek rekordja, a londoniak 15 meccset húztak be a Stamford Bridge-től távol 2004–2005-ben, a City az idén 14-et nyert meg eddig látogatóként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik