Topligák: Dárdai brazilja a dobogón, Messi és CR a közelében sem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.18. 13:48
Olyan érzése van az embernek, mintha brit tudósok ledöntöttek volna egy mítoszt. Nem Lionel Messi, nem Andrea Pirlo és nem is Cristiano Ronaldo számít az európai topligák legjobb szabadrúgáslövőjének a 2014–2015-ös szezonban. De még a közelében sincs egyikük sem – derül ki a WhoScored kutatásából.

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid bombázója egy héttel ezelőtt hosszú sorozatot szakított meg: több mint egy év után szerzett ismét gólt szabadrúgásból a Primera Divisiónban. Cristiano Ronaldo, a Real Madrid bombázója egy héttel ezelőtt hosszú sorozatot szakított meg: több mint egy év után szerzett ismét gólt szabadrúgásból a Primera Divisiónban.

Portugál közmondás: Ritka, mint a CR-gól szabadrúgásból (Fotó: Reuters)
Portugál közmondás: Ritka, mint a CR-gól szabadrúgásból (Fotó: Reuters)


2014 márciusa és 2015 áprilisa között (minden sorozatot figyelembe véve) 56 alkalommal próbálkozott, mire egyszer indulhatott ünnepelni. A jelenlegi szezont tekintve (a spanyol bajnokságban) 24 alkalommal állt a labda mögé, 1 gólt szerzett, azaz szabadrúgásai 4.2 százalékát váltja gólra. A kaput mindössze hét alkalommal (29.2%) találta el.

Ronaldo kitartása valahol azért kifizetődik: a legutóbbi két idényben négy gólt szerzett szabadrúgásból, ennél többet senki a spanyol bajnokság mezőnyét tekintve.

Ám van egy másik négygólos is: Lionel Messi, aki szintén nem teljesít túl fényesen a szabadrúgásoknál. Az argentin ráduplázott a portugálra, ő 2 gólt rúgott a 2014–2015-ös szezonban, de neki is kellett hozzá 31 kísérlet. Ezek 31.3 százaléka talál kaput és 6.5 százaléka lesz gól.

Ki rúgja? (Fotó: Reuters)
Ki rúgja? (Fotó: Reuters)

Az európai topligák igazi szabadrúgás-specialistáit a Bundesligában kell keresnünk. Zlatko Junuzovic (Werder Bremen) és Hakan Calhanoglu (Bayer Leverkusen) egyaránt négy szabadrúgást váltott gólra ebben a szezonban, ez a legtöbb.

Calhanoglu már 21 évesen a Leverkusen szabadrúgáskirálya



Az osztrák válogatott Junuzovic két tekintetben is egyértelműen kiemelkedik: neki csupán 17 lövés kellett négy szabadrúgásgólhoz (azaz kísérletei 23.4 százalékából lesz érvényes találat), míg török válogatott kollégájának 30 (13.3%).

A kaput is az osztrák találja el a legnagyobb arányban (58.8%) és ő rúg a legnagyobb hatékonysággal is.



Európa második leghatékonyabb szabadrúgáslövője a bosnyák Miralem Pjanic, a Roma középpályása (20 %), aki 10 kísérletből kétszer is gólt ért el.

Győzelmet jelentő Pjanic-remekmű a Parma ellen


Érdekesség, hogy felfért a dobogóra egy Dárdai-játékos is: Ronny, a Hertha BSC brazil bombázója, akinek 16 mérkőzésen 3 gólja van a mostani szezonban, s ebből kettőt szabadrúgásból szerzett – ő összesen tizenegy alkalommal próbálkozott (ez 18.2 százalékos hatékonyságot jelent).

Gylfi Sigurdsson (Swansea City), Sebastian Larsson (Sunderland), Christian Eriksen (Tottenham) és Manolo Gabbiadini (Napoli) kiemelkedő arányban találja el a kaput szabadrúgásból, a gólra váltás arányát tekintve azonban csak az erős középmezőnyhöz tartoznak.

Némileg meglepő, hogy kimondott sztárjátékos nem fért a legjobb tízbe, az első igazán nagy név Alexis Sánchezé a listán: az Arsenal chilei támadója a 11. helyen áll jelenleg (tíz szabadrúgásból egyetlen gólt szerzett), míg Gareth Bale a 19., Andrea Pirlo a 21., Lionel Messi a 23., Zlatan Ibrahimovic a 24., CR pedig a 25. – ahogy az a WhoScored.com grafikonjáról leolvasható.

Az európai topligák legjobb szabadrúgáslövői a 2014–2015-ös szezonban, minimum 10 kísérlettel
(gólok, kísérletek száma, gólra váltás és kaput eltaláló lövések aránya)
Az európai topligák legjobb szabadrúgáslövői a 2014–2015-ös szezonban, minimum 10 kísérlettel (gólok, kísérletek száma, gólra váltás és kaput eltaláló lövések aránya)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik