Topligák: CR jobban lő, de kevesebb helyzetet teremt, mint Messi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.06. 21:07
null
Cristiano Ronaldo jobban lő, mint Messi (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában saját pontszámítása alapján, a játék hat kulcselemét alapul véve rangsorolta az európai topligákban szereplő játékosokat. A hat darab tízes listán olyan sztárok is feltűnnek, mint Cristiano Ronaldo, Lionel Messi vagy Neymar.

 

A kutatás az öt topliga (angol, francia, német, olasz, spanyol) játékosai közül is csak azokat vizsgálta, akik legalább 360 percet játszottak 2017. január 1-je óta. A pontszámítás minden játékos esetében a legutóbbi ezer lejátszott percében mutatott teljesítményét vizsgálja.

Az első ranglistán azon játékosok szerepelnek, akik – földön és levegőben megvívott – párharcaik döntő többségét megnyerik, ezzel megakadályozzák az ellenfél támadásait. Ebben Nicolás Otamendi, a Manchester City argentin védője teljesített a legjobban, mögötte holtversenyben a PSG brazilja, Marquinhos és a Bayern München spanyolja, Javi Martínez zárt.

A felmérés második területe szintén a védekezéshez tartozik, segítségével azokat a labdarúgókat keresték, akik jól látnak a pályán, ennek köszönhetően pedig sok szabad labdát szereznek. Ebben a kategóriában a Schalke bosnyák játékosa, Sead Kolasinac zárt az élen, mögötte hármas holtverseny alakult ki csapattársa, Benedikt Höwedes, a Bayern München középpályása, Xabi Alonso és az Eintracht Frankfurt spanyolja, Omar Mascarell között.

Taktikai fegyelem, párharcok és labdaszerzések
Taktikai fegyelem, párharcok és labdaszerzések

A harmadik terület a labdák elosztását méri, így a legjobb passzolókat keresi. Ebben Thiago Motta (PSG) és a Napoli két játékosa, a brazil Jorginho és a szlovák Marek Hamsík végzett az első helyen, olyanokat megelőzve, mint az itt is jól teljesítő Xabi Alonso vagy Arturo Vidal (szintén Bayern München).

A következő kategória a cselek, valamint a játékosok azon képességét hasonlítja össze, melynek köszönhetően az ellenfél lerázásával veszélyes helyzet alakul ki, illetve az is idetartozik, amikor valaki egy potenciális gólveszélyt jelentő pontrúgást harcol ki. Itt két fiatal, a 19 éves Allan Saint-Maximin (Monaco, de kölcsönben a Bastiában szerepel) és a 21 esztendős Adama Traoré (Middlesbrough) is a maximális pontszámot érte el, ezzel többek között megelőzték Neymart, a Barcelona harmadik helyen záró sztárját.

Labdák elosztása és cselezés
Labdák elosztása és cselezés

Az ötödik kategóriában azok a játékosok végeztek az élen, akik helyzetek kialakításában, megteremtésében jeleskedtek. Az első helyen a Manchester City belgája, Kevin de Bruyne végzett, őt szorosan követi Alejandro Gómez (Atalanta), Neymar (Barcelona) és Ryad Boudebouz (Montpellier). A legjobb tízbe Lionel Messi (Barcelona) is bekerült, ő Toni Kroosszal (Real Madrid) és Miralem Pjaniccsal (Juventus) karöltve nyolcadikként zárt.

Utolsóként a lövéseket vették sorba a svájci kutatóintézetben, a tízes lista pedig igazi sztárparádét hozott. Elsőként a Cristiano Ronaldo (Real Madrid) zárt, a képzeletbeli dobogóra pedig Dries Mertens (Napoli) és Lionel Messi állhatott fel. A hatodik listán helyet kapott még Edin Dzeko (Roma), Alexis Sánchez (Arsenal), Edinson Cavani (PSG), Luis Suárez, Lorenzo Insigne (Napoli), Radamel Falcao (Monaco) és Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) is.

Helyzetek kialakítása és lövések
Helyzetek kialakítása és lövések

Hét olyan játékos van, aki két kategóriában is befért a legjobb tíz közé: Xabi Alonso, Arturo Vidal, illetve Ander Herrera (Manchester United) labdaszerzésben és elosztásban; Toni Kroos helyzetek kialakításában és a labdák elosztásában; Neymar és Alejandro Gómez cselek és helyzetek kialakításában; Lionel Messi pedig lövések és helyzetek megteremtésében remekelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik