Topligák: Arsenal – 3, Bayern – 3, MU – 0, Messi CR előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.28. 16:13
null
Mesut Özil és Santi Cazorla is bekerült az idényt legjobban kezdő játékosok közé (Fotó: Action Images)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb kimutatása az öt európai topbajnokság legjobb szezonkezdőivel foglalkozik, külön kiemelve a legjobb 21 éven aluliakat is. A játékosokat öt kategóriában rangsorolták, Angliában a jelenleg negyedik helyen álló Arsenal pedig elsöprő fölénnyel vezet, míg több éllovas is „hoppon maradt”.

 

A CIES a top öt bajnokság – La Liga, Premier League, Bundesliga, Ligue 1 és a Serie A – játékosait vizsgálta hat paraméter szerint. A tanulmány a gólszerzési hatékonyság, gólpassz, veszélyes szituációk kialakítása, labdatartási és labdaszerzési hatékonyság, illetve párharcok megnyerésének eredményessége alapján értékelte a játékosokat.

A játékosokat öt kategóriában értékelték, külön besorolást kaptak a belső és a szélső védők, a védekező és a támadó középpályások, valamint a támadók. Fontos szempont továbbá az is, hogy csak azok kerülhettek fel a listákra, akik csapatuk percszámainak legalább 60 százalékában pályán voltak.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)

Az angol élvonalban hatalmas Arsenal-fölényt hozott a szezon rajtjával kapcsolatos kimutatás, az első két hónapban Laurent Koscielny (belső védő), Santi Cazorla (védekező középpályás) és Mesut Özil (támadó középpályás) is a legjobbként zárt a saját posztján, mellettük a Southampton jobbhátvédje, Cédric és az öt góllal álló Leicester City-támadó Rijad Mahrez fért még be a legjobbak közé.

A listavezető Manchester Unitedből tehát senki sem került be, a második helyen álló Cityből is csak az U21-esek közé sikerült Raheem Sterlingnek.

Spanyolországban a Real Madrid az egyetlen gárda, amelyik egynél több játékost adott a top 5-be, a szélső védők között Marcelo, a védekező középpályásoknál Luka Modricot értékelték a legjobbnak, a remekül rajtoló Celta Vigóból Fabián Orellana (támadó középpályás) került be, a védelem szívében Inigo Martínez volt az első számú, a támadóknál pedig Lionel Messi (Barcelona). Az első helyezett (Villarreal) itt sem ad játékost.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)



A francia bajnokságban a PSG két védőt (Thiago Silva, Serge Aurier) adott, de a Marseille sem maradt le darabszámban, Lassana Diarra és Michy Batshuayi fért be az ötösbe, őket a bordeaux-i Vahbi Hazri egészíti ki.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)


A németeknél nem meglepő módon Bayern-dominancia található, a legutóbbi két bajnokiján hétszer eredményes Robert Lewandowski mellett az öt gólpasszával listavezető Douglas Costa és Jérome Boateng is kategóriája csúcsán áll, a leverkuseni Wendell és a dortmundi Ilkay Gündogan egészíti ki őket nyerő ötössé.


(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)


Az olasz élvonalban öt sikerrel kezdő Interből Joao Miranda került be, más kérdés, hogy vasárnap a csapat kapott otthon egy négyest a Fiorentinától, a brazil védőt pedig a 31. percben kiállították. A Romából Alessandro Florenzi és Miralem Pjanic révén két védekező játékos is az elit ötös tagja lett, az idényt pocsékul indító Juventusból Roberto Pereyra így is befért, a támadók között a Sassuolót három góllal segítő Antonio Floro Flores a number one.

A Fiorentina az Inter elleni sikerével a milánóiakat megelőzve az élre állt, de játékost így sem tud delegálni egyik listára sem.

(Forrás: CIES)
(Forrás: CIES)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik