Topligák: a Real Sociedad kenterbe veri a PSG-t, a Man.Cityt és a Barcelonát is

Vágólapra másolva!
2019.03.06. 19:06
null
A Real Sociedad kezdőcsapata a február 10-i, Valencia elleni bajnokin (Fotó: AFP)
A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában azt vizsgálta, mely klubok fektetnek be a legjobban játékosokba, vagyis mennyiért vásárolták és mennyit érnek a jelenlegi keretüket alkotó labdarúgók. A keretek jelenlegi értékét egyéni szorzószámok alapján állapították meg. Ami biztos, a Real Sociedadnál, a Betisnél, a Lille-nél és a Lyonnál is értenek ahhoz, hogyan kell csiszolatlan gyémántokat felfedezni és felfuttatni.

A CIES vizsgálata szerint a Manchester Cityé jelenleg a legértékesebb keret, majdnem 1.5 milliárd euró, mindezt úgy érték el, hogy a csapatot alkotó játékosokért – a kölcsönben szereplő futballistákat nem számítva – 964 millió eurót fizettek ki (1.51-szeres növekedés). Érték szempontból a Liverpool a második, Jürgen Klopp együttese azonban jóval jobban fektetett be, 659 millió euróból vásárolt játékosai 1 milliárd 387 milliót érnek (2.10-szeres növekedés) a CIES vizsgálata alapján, míg a harmadik legértékesebb FC Barcelonánál (1.77) 1 milliárd 220 millióra taksálják a keret összértékét 689 millió eurónyi játékosvásárlás mellett.

A legértékesebb tíz csapatból a 4. helyen álló Tottenham és a 8. Atlético Madrid játékosainak összértéke nőtt a legnagyobb mértékben (2.86, illetve 2.62-szeresére)

A topligákban szereplő 40 legnagyobb értékkel rendelkező csapatból a Real Sociedad érte el a legnagyobb növekedést, 3.38-szorost. Igaz az összegek jóval kisebbek, mint az élcsapatoknál: 74 millió eurónyi vásárlásból 250 millió eurót ér a baszkok jelenlegi kerete. A második helyen a Lyon áll (153 millió – 510 millió – 3.33-szoros növekedés), a harmadik a Lille (68 millió – 217 millió – 3.19).

A negyven csapatból csupán egy költött többet, mint amennyit a kerete jelenleg ér: az AS Monaco (274 millió – 249 millió – 0.91).

A CIES szerint a 40 jelenlegi legértékesebb kerettel rendelkező csapat így fektetett be a játékosaiba (Fotó: CIES)
A CIES szerint a 40 jelenlegi legértékesebb kerettel rendelkező csapat így fektetett be a játékosaiba (Fotó: CIES)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik