Technikai újításokról döntenek a futball „Grál-lovagjai”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.03.03. 21:27
null
„Nem volt bent! Bent volt!?” – a józan ész szerint a hasonló helyzetek elkerülése <br />lenne az érdeke a FIFA-nak is (fotó: Action Images)
Hétvégén immár 125. alkalommal tartja meg éves ülését a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely várhatóan fontos döntéseket hoz a technikai segédeszközöket illetően.

A futball „Grál-lovagjainak” is nevezett, nyolcfős testület 2011-es tanácskozását már elöljáróban történelminek nevezte a tagság felét adó nemzetközi szövetség (FIFA), ugyanis a walesi Newportban végre lezárulhat a technológiai újításokról évek óta folyó vita.

A kérdés azt követően került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári dél-afrikai világbajnokságon a meccsek eredményeit döntően befolyásoló hibákat követtek el a játékvezetők, ami világszerte felháborodást váltott ki, s egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló – s a FIFA által februárban vizsgált – bírósegítő találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé. Az angol Guardian napilap szerint ugyanakkor mind a tíz eszköz megbukott a tesztek során, mivel egyik sem szolgáltatott biztos eredményt egy másodpercen belül, ám ezt a hírt egyelőre egy illetékes sem erősítette meg.

Az IFAB tavaly márciusban arról határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket, miután csak az angol és a skót küldött támogatta az elképzelést.

A high-tech újításokat ellenző FIFA-elnök, Joseph Blatter továbbra is kitart amellett, hogy további asszisztensek bevonásával lehetne elősegíteni a játékvezető munkáját, az európai szövetség (UEFA) jelenleg többek között a Bajnokok Ligájában próbálja ki a két gólbírós rendszert. Ha az IFAB hozzájárul, hasonló szisztémában dolgozhatnak a bírók jövőre az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon is.

A dél-walesi kikötővárosban további témák is napirenden lesznek péntektől vasárnapig. A német szövetség (DFB) például azt javasolta, hogy a büntetőterületen belül utolsó emberként elkövetett szabálytalanság ne vonjon maga után automatikusan piros lapot és 11-est is. A DFB indoklása szerint a 11-es már önmagában is elég, nem kellene duplán megbüntetni a vétkes csapatot.

A „Grál-lovagok” tanácskoznak emellett a nyakmelegítők és mez alatt viselt öltözékek színéről, valamint a sorfal helyét megjelölő, magától eltűnő sprayről is. Terítéken lesz a játékvezető helyes magatartása is a pályára került élő és élettelen dolgok esetén. Hétvégén egy bagoly okozott fennakadást egy kolumbiai mérkőzésen, míg egy 2009-es angol bajnokin a labda egy nézőtérről bedobott strandlabdán irányt változtatva jutott a kapuba.

Az 1886-ban, 18 évvel a FIFA előtt alapított IFAB-nak nyolc tagja van. A testület felét 1913 óta a FIFA delegálja – ők íratlan szabály szerint mindig egységesen szavaznak –, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

AZ ELMÚLT ÉVEK TÉNYEI, VÁLTOZTATÁSAI, ÍGÉRETEI
A nemzetközi futballban évek óta tart a vita chipes labdáról, a gólkameráról és a gólbírókról, íme a technikai újítások története 2005 óta.
2005. május. Joseph Blatter FIFA-elnök közli: „száz százalékig biztos” benne, hogy bevetik a technológiai segítséget a 2006-os németországi világbajnokságon.
2005. szeptember–október. A perui U17-es világbajnokságon tesztelik először a chipes labdát. Az illetékesek elégedettek az eredménnyel, ugyanakkor kiderülnek hiányosságok is: a játékvezetők beszámolói szerint a karórájukba épített szerkezet akkor is jelzett, amikor a labda kapufa mellett, az alapvonalon hagyta el a pályát.
2006. június. A németországi vb-n mégsem alkalmazzák az újítást.
2006. november. A FIFA a gólkamerák fejlesztésére összpontosít, Blatter szerint „2007-ben már bevethető lesz a rendszer, amely működni is fog”.
2006. december. Először az Udinese–Reggina olasz bajnoki mérkőzésen próbálják ki a gólkamerát. A pálya felett 20 méterrel rögzített eszközök nagy felbontású objektívekkel figyelik a gólvonalat.
2007. nyár. Az úgynevezett sólyomszem-technológia bemutatkozik a kanadai U20-as és a dél-koreai U17-es világbajnokságon.
2007. december. A Japánban rendezett klubvilágbajnokságon a FIFA ismét a chipes labdát teszteli.
2008. március. Az IFAB szabályalkotói plusz két gólbíró mellett döntenek, ellenzik viszont a chipes labdát és a gólkamerát. Az indoklás szerint azok alkalmazása túl költséges lenne, a további kísérleteket leállítják. A gólbírók először az Európa-liga 2009–2010-es szezonjában működnek közre.
2010. március. Az IFAB végérvényesen elveti a chipes labdát és a gólkamerát. A FIFA „be akarja csukni a kaput a technika előtt”.
2010. június. A dél-afrikai világbajnokságon a bírók meccskimenetelt befolyásoló hibákat követnek el, főleg az angol Frank Lampard meg nem adott gólja borzolja a kedélyeket a Németország elleni nyolcaddöntőben. Blatter módosításokat hirdet meg.
2010. augusztus. Blatter az októberi IFAB-ülés napirendjére tűzi a technikai újítások kérdését.
2010. október. Az IFAB közli, hogy kezdeményezi a gólbíró-technológiák tesztelését.
2011. február. Csaknem tucatnyi vállalat mutatja be újítását Zürichben a FIFA-nak. A teszteredményeket a FIFA továbbítja az IFAB-nak elbírálásra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik