„Te is velünk vagy?!” – borzalmas védelmi hibák Egertől Párizsig

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2019.05.07. 16:07
Óriási védelmi baki is hozzájárult ahhoz, hogy a spanyol La Ligában a Valencia idegenben 6–2-re kiütötte az így már biztosan kieső Huescát. A hazaiak játékosa addig-addig forgolódott a labdával a saját térfelén, amíg kiválasztotta a legrosszabb megoldást: hátrapasszolt, csak épp a vendégek támadójához, Rodrigóhoz, aki egy csel után az üres kapuba lőhetett volna, de megtette helyette ezt az Huesca másik futballistája, Etxeita. Nem az első és minden bizonnyal nem is az utolsó olyan gólt láthattuk, amit a védelem hozott össze az ellenfélnek. Ezekből szemezgettünk – természetesen a teljesség igénye nélkül, mivel a potenciális jelöltek listája túl hosszú...

Kezdjük a cikkünk apropóját adó esettel: az Huesca mindent megtett, hogy a Valencia növelje amúgy is tetemes előnyét, Etxeita öngóljával már öt volt a különbség az első félidő hajrájában. Mesteri passzt kapott Rodrigo, a helyzetkihasználás pedig tökéletes.Etxeita öngóljával már öt volt a különbség az első félidő hajrájában. Mesteri passzt kapott Rodrigo, a helyzetkihasználás pedig tökéletes.

Genovában egy bizonyos Gianluigi Donnarumma került reflektorfénybe nemrégiben egy hasonló baklövés miatt. Az AC Milan egyébként rendkívül tehetséges kapuvédője a Sampdoria elleni idegenbeli bajnokin már az 1. percben gólhoz segítette a hazaiakat, méghozzá azzal, hogy belerúgta Grégoire Defrelbe a labdát, ami így az üresen tátongó kapuba pattant. Mint később kiderült: ez volt a mérkőzés egyetlen gólja. Donnarumma valószínűleg nem tette zsebre, amit a lefújás után kapott Gattusótól…

Törökországba „áthajózva” Gaziantepbe látogatunk el. Az egykoron szebb napokat megélt Gaziantepspor a hétvégén véget ért török harmadosztályú bajnokságban (2. Lig) az utolsó helyen zárt, a 45 pontos levonást nem bírta el a csapat (mínusz 34 ponttal fejezte be az idényt), így kiesett a negyedik vonalba. De vissza a múltba: élvonalbeli idényei során többször találkozott a Fenerbahcéval, a 2014 tavaszán megvívott bajnoki (0–3) azonban aligha maradt emlékezetes a Gaziantepspor szurkolóinak. Az isztambuliak második góljánál a hosszan felívelt labda az egyik védő hátára esett, mintha nem is látta volna, s a lecsorgó labdát Emmanuel Emenike vágta a kapuba.

Egy másik Gianluigi nevű olasz kapus, a legendás Buffon szemtanúja volt egy borzalmas védelmi bakinak nem is olyan régen. A PSG Manchester United elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjén a második percben gólhoz segítette a párizsi csapat angol riválisát: Thilo Kehrer gurította pocsékul hátra a labdát saját térfelén, Romelu Lukaku lecsapott rá, és a kapuig gyalogolt vele a tehetetlen Buffon mellett is eltolva a labdát. A mérkőzést 3–1-re megnyerte az MU, és idegenben szerzett több góllal kiejtette a francia bajnokot a 3–3-ra végződő párharcban.

Ha már Bajnokok Ligája: az elődöntős Liverpool harcban áll az angol bajnoki címért, és az utóbbi hetekben hozza a kötelező győzelmeket a Premier League-ben. Nem volt ez másként a már biztosan búcsúzó Fulham ellen sem, bár rendesen megnehezítette saját dolgát a csapat a londoniak ellen. A 74. percben a felívelésnél a PL egyik legjobb védőjének tartott Virgil van Dijk és Alisson kapus nem értette meg egymást, a lecsorgó labdával Ryan Babel, a korábbi liverpooli csatár a kapuig gyalogolt. A bábeli zűrzavart a kommunikáció okozhatta, bár az is igaz, hogy a holland és a portugál nyelv között kevés a hasonlóság.

Angliában az FA-kupa nagy presztízzsel bír, a Dávidok és Góliátok harca is sokszor hallatlan izgalmakat, meglepetéseket tartogat. A 2017–2018-as kiírásban az akkor ötödosztályú Tranmere Rovers megpróbálta borítani a papírformát a harmadik ligás Peterborough United ellen, ehelyett kapott egy ötöst. A gólzáporhoz hozzájárult az ötödik vonalbeli csapat védelme is: a balhátvéd szinte az oldalvonaltól centerezett „tökéletesen”, a menteni igyekvő kapus elcsúszott, így Danny Lloydnak annyi dolga volt, hogy átvegye a labdát és az üres kapuba juttassa valahogyan.

A női futballt sem hagyhatjuk ki az összeállításból, különösen azért, mert egy hihetetlen gól esett a 2012-es FA-kupa-döntőben. A rendes játékidőben 1–1-re állt a Birmingham és a Chelsea, a hosszabbításban a fővárosiak szerezték meg a vezetést a 101. percben. De nem akárhogyan: egy előre ívelt labdánál a birminghamiek egyik védője nemes egyszerűséggel arrébb sétált, felkínálva ezzel a lehetőséget Kate Longhurstnek, aki élt is vele. Nem sokkal később aztán egyenlített a Birmingham, és végül tizenegyesekkel lett kupagyőztes.

Anglia után egy másik futballnagyhatalom, Németország sem maradhat ki a gyűjtésből, ráadásul két magyar érdekeltségű találatot is tudunk mutatni. Kezdjük rögtön Szalai Ádámmal: a magyar válogatott csatár remekül kezdte az idényt a Hoffenheimben, első két bajnokiján három gólt szerzett. A Freiburg ellen odahaza 3–1-re megnyert bajnokin kettőt is, első találatánál azonban finoman szólva sem volt nehéz dolga… Bár ahogy mondják, ott kell lenni, be kell rúgni. Szalai megtette.

Kevésbé volt szerencsés a Dárdai Pál irányította Hertha BSC a Werder Bremen ellen az 5. fordulóban. A brémaiak már a 11. percben előnybe kerültek (végül 3–1-re nyertek), köszönhetően a fővárosiak hathatós segítségének. Fabian Lustenberger, a berliniek középpályása kirúgta saját kapusának kezéből a labdát, Martin Harnik pedig közelről az üres kapuba pöckölte azt.

Szerbiában a legnagyobb presztízsű futballmeccs a Crvena zvezda és a Partizan összecsapása, azaz a belgrádi derbi. A 139. fővárosi rangadó (2010 októberében) egy ordító hiba után szerzett góllal dőlt el.

Végül, de nem utolsósorban térjünk haza, hiszen a magyar futballmeccsek sem teljesen mentesek a védelmi hibáktól. Az azóta megszűnt Ligakupa 2012–2013-as kiírásában a Győri ETO és az Eger párharcának visszavágója 3–3-ra végződött, a hevesiek 7–4-es összesítéssel jutottak az elődöntőbe. A hatgólos találkozón a második egri gólt Lang Ádám, az ETO védője – aki jelenleg a CFR Cluj légiósa, válogatott kerettag – készítette elő.

Az Eger volt a főszereplője egy másik hasonló jelenetnek, ám ezúttal a hevesi védelem hozott össze egy gólt ellenfelének, a Lombard Pápának az NB I 2012–2013-as idényében. Az összecsapást 6–1-re meg is nyerte a Pápa.

Ha Ön is tud emlékezetes védelmi hibáról, ami gólt eredményezett, ossza meg velünk a hozzászólások között!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik