„Talán könnyebb lett volna Neymarnak, ha Barcelonában marad”

SZELI MÁTYÁS (EINDHOVEN)SZELI MÁTYÁS (EINDHOVEN)
Vágólapra másolva!
2017.11.30. 09:14
null
Rohan az idő, lassan húsz éve, hogy Raí visszavonult (Fotó: AFP)
A brazil válogatottal 1994-ben világbajnoki címet nyerő Raí a magyar játékvezetésről, a PSG-nél eltöltött időszakáról, Neymarról, no meg a 2018-as vb-ről is beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

– Lassan húsz éve visszavonult, és nem hallani sokat önről. Nem edzősködik, ugyanakkor civil életében nem áll távol öntől a társadalmi szerepvállalás – mivel foglalkozik manapság?
– Van saját vállalkozásom, az időm nagyjából felét viszont a nonprofit alapítványaimra fordítom, leginkább ezzel szeretek foglalkozni. Ezeknek többek között az a céljuk, hogy társadalmi szerepvállalásra sarkallja a sportolókat, illetve törvényhozási szinten próbálunk javítani a brazil sport szabályozásán.

NÉVJEGY
Született: 1965. május 15., Ribeirao Preto, Brazília
Nemzetisége: brazil
Posztja: támadó középpályás
Válogatottság/gól (1987–1998): 49/17
Klubjai: Botafogo de Ribeirao Preto (brazil, 1984–1985), Ponte Preta (brazil, 1986), Sao Paulo (brazil, 1987–1993; 1998–1999), PSG (francia, 1993–1998)
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (1994), KEK-győztes (1996), 2x Libertadores-kupa-győztes (1992, 1993), Interkontinentális Kupa-győztes (1992), brazil országos bajnok (1991), 5x brazil állami bajnok (1987, 1989, 1991, 1992, 1998), francia bajnok (1994), 2x Francia Kupa-győztes (1995, 1998), francia Szuperkupa-győztes (1995), francia Ligakupa-győztes (1995)

A Play The Game konferencián a riói olimpia örökségéről beszélt. A három évvel ezelőtti brazíliai világbajnokságnak mi az öröksége?
– Nehéz bármiféle örökségről beszélni, legalábbis olyanról, amelyre büszkék lehetünk. Időközben kiderült, milyen mértékű korrupció övezte a tornát. Talán az a legfontosabb, hogy ezekre a visszaélésekre fény derült és nyomozás indult. Ezekből a kínos eseményekből tanulhatunk, egyszersmind elindulhatunk a helyes úton.

A brazil csapat leégett a németek ellen hét-egyre elveszített elődöntőben. Mit vár a selecaótól a jövő évi tornán?
– A brazil labdarúgás mindig megújul, folyamatosan bukkannak fel a tehetségek, ez most sincs másként. A szövetségi kapitány posztján Dungát váltó Tite szerintem remek munkát végez, jó úton jár vele a csapat. Ha nem is mi leszünk a favoritok Oroszországban, az esélyesek közé tartozunk. Neymar mellett említhetem Gabriel Jesust és Philippe Coutinhót, ők hárman nagyon fontos láncszemek az együttesben, és ha formában lesznek a tornán, valamint a többiek is odateszik magukat, annak jó vége lehet.

Egy egész idényen át tartó bajnoksággal vagy európai kupával összehasonlítva a világbajnokság relatíve rövid, intenzív terhelést jelentő torna. Hogy látja, milyen tényezők kellenek az aranyérem megszerzéséhez?
– Fontos, hogy jó atmoszféra legyen a csapaton belül, illetve hogy megfelelő körülmények között készüljenek a játékosok. És vezérekre is szükség van, akik a nehéz pillanatokban fel tudják pörgetni az együttest, talán az ilyen típusú játékosokból kellene még több a brazil válogatottba.

 

KÉT FÖLDRÉSZEN IS SIKERES VOLT
Raí a Sao Paulóban lett igazán ismert játékos. A csapattal többek között Libertadores-kupát nyert, az argentin Newell’s elleni 1992-es döntőben az ő gólja révén került sor tizenegyespárbajra, amelyet a brazil csapat nyert meg. Szintén 1992-ben a Sao Paulo az ő duplájával verte meg az FC Barcelonát az Interkontinentális Kupa fináléjában, abban az esztendőben az év játékosának választották Dél-Amerikában.
Ezek után Európába szerződött, és a PSG színeiben sikeres időszakot zárt: 1996-ban KEK-et nyert, a negyeddöntő visszavágóján kétszer talált be, főszerepet játszva az olasz Parma kiejtésében. 76 góljával egyébként máig ő a PSG történetének legeredményesebb brazil játékosa.
Pályafutása csúcsát az 1994-es világbajnoki győzelem jelenti. A csoportkörben mindhárom mérkőzésen kezdett, az oroszok ellen gólt is szerzett, utána csak csereként szerepelt a negyeddöntőben és az elődöntőben, a döntőben nem lépett pályára, és időközben elvették tőle a csapatkapitányi karszalagot.

A magyar válogatott emlékezetes mérkőzéseket játszott Brazíliával, és bár ön nem lépett pályára ellenünk, pályafutása egyik legszebb pillanatának tulajdonképpen magyar részese is volt.
– Bevallom őszintén, a memóriám nem jó, ha konkrét mérkőzéseket kell felidéznem, de arra emlékszem, hogy az 1994-es világbajnokságon a svédek elleni csoportmeccsünket és az olaszok ellen megnyert döntőt is magyar játékvezető vezette.

Igen, Puhl Sándor. Ön ekkor már a PSG játékosa volt, amely azóta több remek brazil játékost szerződtetett.
– Öt szép évet töltöttem el Párizsban, érkezésemkor már Ricardo és Valdo is ott volt, mi tapostuk ki az utat honfitársaink előtt. Most már a szurkolók is megszokták, hogy szinte mindig vannak brazilok a klubnál, elég csak Neymart említeni, de rajta kívül ott van még Thiago Silva, Daniel Alves, Marquinhos és Lucas Moura is, jó esélyük van rá, hogy történelmet írjanak a klubbal.

Ha félretesszük az anyagi tényezőket, ön szerint Neymar jól döntött a PSG-hez igazolásával?
– Igen, talán könnyebb lett volna neki, ha a Barcában marad, amely egyébként is nagyobb múltú klub, nemzetközileg jó eredményeket ért el, noha a PSG is globális egyesületté vált. Neymaron itt sokkal nagyobb a nyomás, a képességei vitán felül megvannak ahhoz, hogy megfeleljen az elvárásnak. A mentalitásán, a hozzáállásán áll vagy bukik, hogy sikeres lesz-e vagy sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik