Szlovák–horvát: „Nagyon fontos mérkőzés, a vereség rontana az esélyeinken”

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2019.09.06. 10:01
null
Marek Hamsíkék győzni szeretnének Horvátország ellen (Fotó: AFP)
Pénteken rendkívül fontos mérkőzést játszanak az Európa-bajnoki selejtezőcsoportunkban, még az UEFA honlapja is az egyik legszorosabbnak találkozónak minősíti, hozzátéve, hogy a következő napok döntőnek bizonyulhatnak.

Este háromnegyed kilenckor a három mérkőzés után hatpontos Szlovákia az ugyancsak hat pontot szerző Horvátországot fogadja Nagyszombatban, tehát a vesztett pontok tekintetében ugyanúgy állnak, mint a már négy meccset letudó magyar válogatott. A mi szemszögünkből az a legfontosabb különbség, hogy a perdöntő egymás elleni mérleg a horvátok ellen jobb. A vesztes nyilvánvalóan lépéshátrányba kerülne.

„Nagyon fontos mérkőzés, hiszen ezen a ponton egy vereség rontana az esélyeinken – nyilatkozta lapunknak Lukás Vráblik, a szlovák Denník N újságírója. – Lényeges, hogy ne kapjunk ki otthon, hiszen még több nehéz összecsapás vár ránk. Persze nyerhetünk is, ám ehhez sok mindennek össze kell jönnie. Kiegyensúlyozott a csoport, úgyhogy minden pont sokat számít.”

NEHÉZSÉGEK
A Slobodna Dalmacija borús összeállításában számba veszi a tényezőket, amelyek a horvát szövetségi kapitány, Zlatko Dalic munkáját nehezítik a szlovákok és az azeriek elleni meccs előtt. Ivan Rakitic távolléte, Mateo Kovacic, illetve Andrej Kramaric sérülése mellett az is gondot okozhat, hogy Dejan Lovren nem tudott klubot váltani, és az idényben még egy percet sem játszott a Liverpoolban. Az első számú balhátvédnek számító Borna Barisic pedig tizenhárom mérkőzésből csak ötön kapott lehetőséget a Rangersben.

A szlovákok a tavaly őszi Nemzetek Ligája-mérkőzések mindegyikén kaptak gólt, az Eb-selejtezőben meg csak ellenünk „nulláztak” – ez vajon mennyire okozhat gondot a horvátok ellen, akik a tizenhárom egymás elleni találkozón mindig szereztek gólt?

„Kicsit tényleg ingatag a védelem, vannak egyéni hibák, ezt pedig egy olyan csapat megbünteti, mint Horvátország, sőt előzőleg Wales is – válaszolta Lukás Vráblik. – Dávid Hancko a balhátvéd, de amióta a Spartához szerződött, főleg belső védőt játszik, ami problémát jelenthet. A középcsatár posztja kis túlzással tíz éve fejtörést okoz. A fiatal Róbert Bozeník most is kerettag, tehetséges, és némi meglepetésre az azeriek ellen kezdett is júniusban, de az is előfordulhat, hogy négy–hat–nullás felállásban játszunk, amelyben Marek Hamsík lesz a támadó középpályás, és Ondrej Duda játszik legelőrébb. A Wales elleni mérkőzést leszámítva a formára nem lehet különösebb panasz, ugyanakkor a csapatnál generációváltás zajlik, sok az ígéretes fiatal a keretben.”

Noha a szlovák kolléga a csatárposztot is megemlítette, hazai pályán nincs gond a gólszerzéssel, hiszen az elmúlt három évben Szlovákia mindig (tizenegy mérkőzésen) betalált pályaválasztóként, és csak egy meccset veszített el. Érdekesség – nálunk talán bizalomra ad okot –, hogy idegenben korántsem ilyen jó a mérleg, ugyanebben az időszakban a csapat csak az azerieket verte meg, a többi találkozóján nyeretlen.

„Ez valóban furcsa, de szerintem nincs különösebb oka, véletlenül alakult így – folytatta Vráblik, aki azt is megemlítette, Pavel Hapal együttese nem tekint pénteknél távolabbra. – A horvátok elleni mérkőzés telt házas lesz, most még arra fókuszál a csapat, a magyarokról kevesebb szó esik. A védő Denis Vavro azt nyilatkozta, mindkét találkozót meg akarják nyerni.”

EB-SELEJTEZŐK
E-CSOPORT
20.45: Wales–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Horvátország (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 6– 4 +2 9
2. Szlovákia 3 2 1 7– 2 +5 6
3. Horvátország 3 2 1 5– 4 +1 6
4. Wales 3 1 2 2– 3 –1 3
5. Azerbajdzsán 3 3 3–10 –7 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik