Szédítő múlt – Sinkovics Gábor jegyzete

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.03.01. 00:09

Koktélokat ittunk.

Egyiket a másik után. A Bairro Alto szokás szerint zsúfolásig telt fiatalokkal. A lisszaboni bulinegyed, amelyben nagyjából kétszázötven kisebb-nagyobb bár és hörpintőhelyiség várja az eksztázist, a mámort vagy egy barna, vonzó portugál lány közelségét, talán a szokottnál is vidámabb hangulatot árasztott. A portugál futballválogatott Vítor Baíával a kapuban, Paulo Sousával, Luís Figóval, Rui Costával a középpályán, elöl Pauletával és Joao Pintóval 3–0-ra győzte le a Bicskei Bertalan által vezetett magyar csapatot. A mieink csatársorában kezdőként Thomas Sowunmi, Horváth Ferenc és Egressy Gábor kapott helyet, csereként pedig Kovács Zoltán és Herczeg Miklós.

Papírforma-eredmény volt. A portugálok fényévekkel jártak előttünk. Lisszabon nem csupán a látnivalók, a Chapito, a bohém művésztanya, a Feira da Ladra, a bolhapiac vagy a varázslatos tengerparti rész, a Docas miatt nyújtott bódító élményt. A meccs, a súlyos vereség szédített meg bennünket. Aztán eltelt tíz esztendő, és a portugálok 2009-ben is 3–0-ra győztek ellenünk, a hét domb városában.

Lisszabon bevehetetlen erődnek tűnt.

A portugál futball ugyanis egyre-másra nevelte fel a klasszisokat, s ez a tendencia az úgynevezett aranygeneráció után sem változott. Cristiano Ronaldo a XXI. század hőse: futballistaként, divatikonként, üzletemberként, hódító férfi ként egyaránt. Sportemberi nagyságát, mindenáron való győzni akarását jelzi, hogy vezérletével a korábbi évekhez képest jóval szerényebb képességű válogatottal is Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. A franciaországi kontinensviadal elsősorban a portugálokról szólt.

De rólunk, magyarokról, a mi labdarúgóinkról is!

Dzsudzsák Balázsról, Király Gáborról, Gera Zoltánról, akik a semmiből, szinte a múlt kísérteteként bukkantak elő s szereztek meglepetést. Ám már márciust írunk, s az események ismét élesbe fordulnak. A válogatott hamarosan elkezdi a felkészülést egy újabb lisszaboni fellépésre, a nyári, lyoni 3–3-as döntetlen, az ott mutatott játék erőt adhat az útra a fiúknak. Háromszor vezettünk, alaposan megizzasztottuk a későbbi kontinensbajnokot.

Lisszabon, Ronaldo és a Bairro Alto bulinegyed vár a magyarokra.

A józan ész egyelőre óvatosságra int.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik