Szaúd-Arábia: egy évre aláírt a vb-döntős holland mester

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.25. 18:01
A következő egy esztendőben Bert van Marwijk lesz Szaúd-Arábia labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya. A hollandokkal 2010-ben vb-döntőt játszó 63 éves szakvezető megbízatása szeptember első napján lép életbe.

Sokat nem is kell várni a bemutatkozására sem: szeptember 3-án Kelet-Timor ellen játszanak vb-selejtezőt hazai környezetben. Az együttes eddig egy találkozót játszott le a csoportkörben, Palesztinát otthon győzte le 3–2-re.

Van Marwijk a holland válogatottal 2010-ben vb-döntőt játszhatott, ám hiába szólt a megbízatása 2016-ig, a 2012-es Eb csoportkörében nyújtott teljesítménye miatt – három vereség – pozíciója tarthatatlanná vált. A tréner összesen 52 meccsen irányította az oranjét, 34 győzelem mellett 10 döntetlen és 8 vereség volt a mérlege. Egyéves pauzát követően fél évig a német Hamburgot irányíthatta, majd szakmai tanácsaival segítette a Go Ahead Eaglest.

Van Marwijk a negyedik holland trénerként irányíthatja a 2018-as vb-szereplést megcélzó szaúdi válogatottat, Leo Beenhakker, Gerard van der Lem és Frank Rijkaard után. Az ázsiai együttes 1994-től kezdődően zsinórban négy vb-n vehetett részt, a legutóbbi kettőre azonban nem kvalifikálta magát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik