Szalai és Dzsudzsák nélkül a válogatott? Nehéz elképzelni

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.03.08. 13:19
null
Böde és Priskin a Fradiban is csapattársak, a válogatottban legutóbb épp egymást váltották a pályán (Fotó: Szabó Miklós)
A nyáron Oroszországban rendezik a világ legnépszerűbb sportja, a labdarúgás csúcseseményét, a világbajnokságot. Egy alternatív vb-re kalauzoljuk el olvasóinkat, amelyen a résztvevők csak olyan játékosokat küldhetnek pályára, akik hazájuk bajnokságában futballoznak. Erre a világbajnokságra kijutott a magyar válogatott is – ha már az „igazira” nem sikerült –, így megnéztük, kik állnának jelenleg Georges Leekens szövetségi kapitány rendelkezésére. (Figyelem, cikkünk fikción alapul!)

 

Az alapötlet viszont igencsak valóságos: Afrikában 2009 óta megrendezik az Afrikai Nemzetek Bajnokságát (CHAN), amely nem összekeverendő az 1957-ben létrehozott Afrika-kupával. A CHAN sajátossága, hogy a 16 résztvevő válogatottban csak olyan futballisták léphetnek pályára, akik hazájuk bajnokságában játszanak hétről hétre. Így talán kevésbé meglepő, hogy az eddigi öt kiírásból kettőt a Kongói Demokratikus Köztársaság nyert meg, míg Líbia, Marokkó és Tunézia egyet-egyet. A világbajnokságokról jól ismert Kamerun, Elefántcsontpart, Szenegál és Algéria még döntős sem volt…

Kezdjük a magyar válogatottal. (A képzelt csapat összeállításához a legutóbbi két felkészülési meccset és a vb-selejtezőket vettük alapul.)

Talán a kapuskérdés okozná a legkevesebb fejtörést Georges Leekensnek, ha a CHAN szabályai szerint kellene összeállítania a nemzeti tizenegyet, hiszen az utóbbi időszakban keretben lévő kapuvédők közül mindössze Gulácsi Péterre (RB Leipzig) nem számíthatna. Ott lenne viszont a válogatott legutóbbi, Costa Rica elleni felkészülési meccsére meghívót kapó mindhárom kapus, Dibusz Dénes, Gróf Dávid és Kovácsik Ádám is.

Így állhatna fel a magyar válogatott, ha
 csak az idehaza játszók léphetnének pályára
Így állhatna fel a magyar válogatott, ha csak az idehaza játszók léphetnének pályára

A mezőnyjátékosok kiválasztásánál viszont vakarhatná enyhén őszülő halántékát a belga szakember. Az október közepén távozó Bernd Storck regnálása alatt rendszeresen válogatott kerettagok közül Bese Barnabás, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Korhut Mihály, Kádár Tamás, Dzsudzsák Balázs, Elek Ákos, Nagy Ádám, Stieber Zoltán, Szalai Ádám és Nikolics Nemanja sem jöhetne számításba – egy komplett kezdőcsapatnyi légiós.

Ha a Feröer elleni utolsó hazai tétmeccsből (1–0-ra nyertünk vb-selejtezőn) indulunk ki, már a védelem összeállításával gondok lehetnének. Az akkori keretből csak Botka Endre, Fiola Attila és Szabó János állna a szövetségi kapitány rendelkezésére, a Costa Rica ellen meghívott Litauszki Róbert és Vinícius jöhetne még számításba. A Feröert legyőző együttest alapul véve a középpályán Lovrencsics Gergő, Márkvárt Dávid, Nagy Dániel, Pátkai Máté és Varga Roland kapna meghívót biztosan, kiegészülve Balogh Balázzsal és Varga Józseffel.

A támadósorban Szalai Ádám hiányát Böde Dániellel és Priskin Tamással kellene feledtetni, bár Ugrai Roland és a télen az olasz másodosztályra nemet mondó Eppel Márton is bevetésre kész.

Az NB I-ben futballozók közül Gera Zoltán is értékes tagja lehetne az alternatív válogatottnak, ha felépülne sérüléséből. Őszi teljesítménye alapján – a mezőnyjátékosok között 7. lett a Nemzeti Sport őszi NB I-es rangsorában – a debreceni Varga Kevin is beférne a keretbe. Az alternatív válogatott a képzeletünk szüleménye, és remélhetőleg az is marad, hiszen nehéz elképzelni a mai magyar nemzeti csapatot Szalai Ádám vagy éppen a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs nélkül.

A magyar válogatott kezdőcsapata a legutóbbi tétmeccsen, Feröer ellen
A magyar válogatott kezdőcsapata a legutóbbi tétmeccsen, Feröer ellen

De térjünk vissza az alternatív világbajnoksághoz.

A vb-címvédő Németország viszonylag nagyobb krízis nélkül túllendülne a helyzeten, bár a középpályán hiányozna néhány húzónév (Toni Kroos, Mesut Özil, Sami Khedira), Joachim Löw így is ütőképes gárdát tudna összerakni. Mondjuk egy ilyet: Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Jérome Boateng, Mats Hummels, Jonas Hector – Sebastian Rudy, Leon Goretzka, Mario Götze, Marco Reus – Thomas Müller, Timo Werner. Veretes névsor, döntőbe várnánk őket a képzelt seregszemlén.

A spanyolok az első számú kapust, David De Geát lennének kénytelenek nélkülözni, valamint az alapemberek közül David Silvát és a Bayernben futballozó Thiago Alcántarát. De így is bivalyerős csapat állítható össze a La Ligában játszók közül, valahogy így: Kepa – Dani Carvajal, Sergio Ramos, Gerard Piqué, Jordi Alba – Busquets, Koke – Marco Asensio, Isco, Andrés Iniesta –Diego Costa. Összességében nem rossz dolog spanyol szövetségi kapitánynak lenni.

A spanyoloknál szinte mindegyik válogatott játékos a La Ligában futballozik (Fotó: AFP)
A spanyoloknál szinte mindegyik válogatott játékos a La Ligában futballozik (Fotó: AFP)

A nagy tornákon az utóbbi időben nem éppen remeklő Anglia is jó formában lévő tizenegyet tudna megnevezni Jack Butland – Kyle Walker, John Stones, Phil Jones, Ryan Bertrand –Eric Dier, Jordan Henderson, Dele Alli, Raheem Sterling, Jesse Lingard – Harry Kane összeállításban. Mivel az angol játékosok ritkán igazolnak a szigetországon kívülre, így Gareth Southgate gyakorlatilag mindenkire számíthatna, akire szeretne. Kérdés, hogy egy ilyen alternatív világeseményen hogy szerepelnének a háromoroszlánosok. Az egyenes kieséses szakaszig biztosan eljutnának, csak ne legyen hosszabbítás. Tizenegyesek meg főleg ne…

Az Afrikában alkalmazott szabályzat vb-re való átültetésének legnagyobb vesztese alighanem Brazília lenne. A dél-amerikaiak legutóbbi tétmeccsükön (vb-selejtező Chile ellen, 2017. október 11.) úgy nyertek 3–0-ra, hogy a kezdő tizenegyből nulla futballista játszott odahaza. Nulla. Odahaza játszó. A kezdő sípszónál Ederson (Manchester City) – Dani Alves (PSG), Miranda (Inter), Marquinhos (PSG), Alex Sandro (Juventus) – Casemiro (Real Madrid) – Coutinho (akkor Liverpool, most Barcelona), Paulinho (Barcelona), Renato Augusto (Guoan), Neymar (PSG) – Gabriel Jesus (Manchester City) volt a pályán. A csereként beálló három játékos (Willian, Roberto Firmino, Fernandinho) egyaránt az angol Premier League-ben keresi kenyerét. Titének azért állna rendelkezésére néhány olyan sztárjátékos, mint a Barcelonával összeboronált Arthur, Lucas Lima vagy Dudu, de ez a brazil csapat aligha jutna el még a negyeddöntőig is.

A fiktív szabály jókora fejtörést okozna Didier Deschamps-nak is. A francia válogatott szövetségi kapitánya nem postázhatna meghívót első számú kapusának (Hugo Lloris), a védelem három (Lucas Digne, Raphaël Varane, Samuel Umtiti), a középpálya négy (Paul Pogba, N'Golo Kanté, Blaise Matuidi, Corentin Tolisso) alapemberének, valamint a csatársorból is Kylian Mbappé maradna Olivier Giroud, Antoine Griezmann és Alexandre Lacazette hiányában.

A vb-résztvevők közül továbbá rendkívül érzékenyen érintené a kitalált szabály Argentínát (gondoljunk csak a Lionel Messi, Paulo Dybala, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín nélküli támadószekcióra) és Belgiumot is, de a Cristiano Ronaldót nélkülöző Európa-bajnok Portugália is olyan lenne, mint egy sebzett fenevad.

Egyszer azért kíváncsiságból megnéznénk egy ilyen világbajnokságot, alighanem csődöt mondana a túlterheltségtől a FIFA transzfereket regisztráló TMS-rendszere a tornát megelőző átigazolási időszakban…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik