Stadion a vízen: Szingapúr átmeneti csodája

Vágólapra másolva!
2009.12.16. 07:12
Címkék
Szingapúrban található a világ egyetlen, vízre épített stadionja, amelyet csak azért hoztak létre – ideiglenesen 2011-ig –, mert a Nemzeti Stadiont átépítik. A Marina-öbölben található „úszó stadion” 30 ezer férőhelyes lelátóját minden évben „kölcsönadják” a Formula–1-es Szingapúri Nagydíjnak.
Az úszó stadion a Marina-öbölben
Az úszó stadion a Marina-öbölben

A szingapúri Marina-öbölben található „úszó stadion” a világ legnagyobb, vízre épített létesítménye, amelyet 2007-ben adtak át, lelátója 30 ezer fő befogadására alkalmas.

A multifunkcionális alkalmatosságot, amely futballpályaként is használható, a Nemzeti Stadion felújítása miatt építették meg, mivel helyet kellett találni a Szingapúr függetlenségének 42. évfordulójára rendezett 2007-es nemzeti parádénak.

Később többféle sportesemény is otthonra talált a különleges létesítményben, és 2008-ban úgy volt, hogy benne rendezik meg a labdarúgó Szingapúri Kupa döntőjét. Ám mert a fém tartószerkezet árnyékot vetett a pályára, nem tarthatták meg a tengerbe nyúló stadionban a találkozót.

Végül 2009 februárjában került sor az első labdarúgó-mérkőzésre: amatőr találkozót rendeztek ezen a rendhagyó futballpályán (egyik alábbi videónkon ebből láthatnak részleteket), ma pedig már ott tart a szervezés, hogy a tervek szerint itt rendezik meg a 2010-es nyári ifjúsági olimpia nyitó és záró ünnepségét is.

A stadion lelátója egyébként szintén sokrétűen hasznosítható, az előtte lévő betoncsík jelenti a Formula-1-es Szingapúri Nagydíj 17-es és 18-as kanyarját, és érdekesség, hogy 2008-ban a szurkolók erről a lelátóról követhették figyelemmel, ahogy Nelsinho Piquet – mint később kiderült, csapata utasítására – összetörte Renault-ját.

VIDEÓK A STADIONRÓL

A szingapúri „úszó pálya"

 

 



Meccs a különleges létesítményben

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik