Ronaldinho levelet írt 8 éves önmagának – ha szereti a futballt, ezt olvassa el!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.12. 10:55
Ronaldinho a theplayerstribune.com oldalon nyolcéves önmagának írt hosszú levelet. Íme, a brazil futballikon legérdekesebb gondolatai!

Kedves nyolcéves Ronaldinho!

Holnap, amikor hazaérsz, rengeteg ember lesz a házatokban. Az unokatestvérek, a család barátai és lesznek olyanok a konyhában, akiket nem is ismersz. Elsőre azt gondolod majd, elkéstél a buliból, biztos, a bátyád, Roberto 18. születésnapját ünnepli mindenki.

Amikor a foci után hazaérsz, anya mindig nevet vagy viccelődik. De most nem, most sírni fog.

Aztán meglátod Robertót. Megölel, majd bevisz a fürdőszobába, hogy egy kicsit nyugodtan beszélhessetek. Aztán mond valamit, amit nem fogsz érteni.

„Baleset történt. Apa meghalt.”

[…]

Porto Alegrében élve látod majd a drogokat, a bandákat, nagyon nehéz lesz ez az időszak. De amíg futballozhatsz, legyen az az utcán, a parkban vagy épp a kutyáddal, addig tudni fogod, biztonságban vagy.

Igen, jól olvasod, a kutyádat vidd magaddal! A legkitartóbb védőt a világon.

Bombom, a legkitartóbb védő (Fotó: theplayerstribune.com)
Bombom, a legkitartóbb védő (Fotó: theplayerstribune.com)

Játszol majd Robertóval, egy-két idősebb sráccal a parkban, de ők mind elfáradnak majd. Te nem, Te mindig játszani akarsz, ezért kell a kutyád, Bombom. Egy igazi brazil kutya, aki természetesen imádja a focit. Vele gyakorolhatod majd a cseleket, és ki tudja? Lehet, hogy ő lesz az „Elastico” első áldozata!

[…]

Amikor a Barcelonához kerülsz, hallasz majd egy fiatal srácról az ificsapatban. A tízes számot viseli, pont, mint Te. Apró, pont, mint Te. És pont úgy tereli a labdát, mint Te. A csapattársaiddal majd elmentek egy nap megnézni a meccsét, és azonnal tudni fogod, ő több lesz mint egy nagyszerű futballista.

Ez a srác más. Ő Lionel Messi.


Ha Te el is mész, a stílusod és szabadságod vele tovább él a Barcelonánál!

[…]

Rengeteg minden történik majd veled az életed során, jó és rossz is. De mindenért a futballnak tartozol hálával. Mikor az emberek megkérdőjelezik a stílusodat, vagy csak nem értik, miért mosolyogsz a vereség után, szeretném, ha emlékeznél az alábbi történetre.

Amikor apa elmegy, nem lesz róla semmilyen videód, szegény családból származol, nem lesz pénzetek kamerára, de majd találsz egy képet. A fotón együtt fociztok. Mosolyogsz, boldog vagy, mert ott van a labda a lábadnál. Ő pedig boldog, mert láthat téged játszani.

Amikor gazdag leszel, amikor nő a nyomás, amikor mindenki téged kritizál, akkor is emlékezz erre a tanácsra: mindig maradj szabad!

Játssz, ahogy apa tanított! Játssz a labdával!

Ronaldinho

A TELJES LEVÉL ANGOLUL, SPANYOLUL ÉS PORTUGÁLUL IDE KATTINTVA OLVASHATÓ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik