Románia: hat év után újra Kolozsvárra kerülhet a bajnoki cím

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 15:36
Hat év után vasárnap este újra Kolozsvárra kerülhet a román bajnoki cím, a háromszoros bajnok CFR-nek ehhez csak nyernie kell az utolsó fordulóban, a címvédő, ám idén csupán a bronzéremre hajtó Viitorul ellen. Az erdélyi együttes botlására az egypontos hátrányban levő FCSB vár, amely a szintén európai kupaszereplésben reménykedő Astra Giurgiut fogadja.

A hatcsapatos felsőházi rájátszásban még veretlen az alapszakaszt megnyerő kolozsvári együttes, amely azonban sorozatos döntetlenjei miatt elvesztette az első 26 fordulóban szerzett előnyét, ám két fordulóval ezelőtt, a bukarestiek iasi-i vereségének köszönhetően ismét az élre ugrott. Az előző fordulóban mindkét rivális idegenben nyert, a CFR 2–0-ra Giurgiuban, a FCSB 1–0-ra Craiován, a záró fordulót megelőző hét pedig egymás verbális fricskázásával telt el, álhírekkel, pletykákkal, gyanúsítgatásokkal és vádaskodásokkal tarkítva.

A legtöbb a Viitorul hozzáállására vonatkozik, miután az előző szezon utolsó fordulójában Gheorghe Hagi csapata éppen a CFR 1–0-s legyőzésével biztosította be bajnoki címét. Az egyszerre klubtulajdonos és edző Hagi közismerten jó barátságot ápol a CFR trénerével, Dan Petrescuval, akivel több mint egy évtizeden át voltak csapattársak a román válogatottban, ugyanakkor a FCSB-t irányító Nicolae Dica játékospályafutása végén éppen a Viitorulban szerepelt. A szezon előtt és során pedig mindkét esélyes igazolt a konstancai csapattól: a CFR a francia Kévin Bolit és a góllövőlistát vezető George Tucudeant, a FCSB pedig Romario Benzart, Dragos Nedelcut és Florinel Comant.

Siker az utánpótlásban
A Csíkszereda FK második csapata nyerte a román U17-es bajnokságot, miután a döntőben 5–0-ra legyőzte a klub első együttesét. Az FK 2 színeiben a klub U16-os csapat lépett pályára a sorozatban, és mindkét csapat sikeresen jutott túl a csoportkörön, majd a zónadöntőn is, hogy aztán hazai pályán csapjanak össze a fináléban. A román versenyrendszerben az U19 és U17-es korosztályokban az országos bajnokság a második vonalnak felel meg, a 20 csapatos Elit Liga mögött.

Közben pedig a profi liga fegyelmi bizottsága folyamatosan halasztja a döntést a két csapat egymás ellen tett feljelentéseinek ügyében, a szerdai ülésen is csak május 23-ra tolta át az eredményhirdetést. A CFR még március végén jelentette fel Gigi Becalit, a FCSB tulajdonosát magyarellenes kijelentéseiért, válaszul a bukaresti klub a „román futball befeketítéséért” kért büntetést kolozsvári klubra és Dan Petrescura. A fővárosi klub egyenesen riválisa bajnokságból történő kizárását várja el a fegyelmi bizottságtól.

Petrescu egyébként román és kínai sajtóhírek szerint vasárnap este utoljára ül a CFR kispadján, több forrás is azt állítja: már hetekkel ezelőtt elfogadta Kujcsou Hengfeng ajánlatát. A korábban a Csianszu Szuninggal Kínai kupát is nyerő tréner a szezon közben többször is említette, hogy a korrupt játékvezetés miatt ismét távozni akar a román élvonalból, ám közben a CFR vezetése 2020-ig meghosszabbította szerződését.

Liga 1, felsőházi rájátszás, 10. forduló
CFR–Viitorul
FCSB–Astra Giurgiu
Poli Iasi–CSU Craiova.

Az állás: 1. CFR 47 pont, 2. FCSB 46, 3. Viitorul 35, 4. Craiova 35, 5. Astra 33, 6. Iasi 24.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik