Sepsi: történelmi tettet hajtott végre a bíró az elnök szerint

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2020.03.05. 17:25
null
A Sepsi elnöke szerint történelmi tettet hajtott végre a bíró a kupaelődöntőben (Fotó: Facebook/FC Petrolul Ploiesti)
A továbbjutás mellett annak is örülnek a Sepsi OSK-nál, hogy végre akadt egy román játékvezető, aki a magyarellenes szurkolói rigmusok hallatán félbe merte szakítani a mérkőzést.
FÁJDALMAS VÉGJÁTÉK

Az utolsó hat percben bukta el a Román Kupa elődöntőjébe jutást a Miriuta László edzette FC Hermannstadt. A bajnokságban a bennmaradásért harcoló nagyszebeni együttes a FCSB-t látta vendégül csütörtök este, és bár Miriuta pihentette alapemberei javát, a közönség végig kiegyenlített csatát láthatott. Az erdélyi együttes a 75. percben egy ellentámadás végén szerezte meg a vezetést, amikor Gabriel Debeljuh átemelte a kifutó Andrei Vlad kapus felett a labdát, ám előnyét nem tudta megtartani. A FCSB némi szerencsével egyenlített ki, a menteni igyekvő szebeni védő, Srdjan Luchin saját kapujába lőtte a labdát, majd hat perccel később a hosszabbítást is elkerülte: Florinel Coman másolta le Debeljuh találatát. A bukaresti együttes ezzel az egyetlen felsőházi csapat lett, amely elődöntős a kupában, a másik három továbbjutó (Dinamo, Sepsi OSK, Poli Iasi) ugyanis mind az alsóházi rájátszásban érdekelt a Liga 1-ben.

A Román Kupa negyeddöntőjében szerdán megrendezett Petrolul Ploiesti–Sepsi találkozót a 89. percben állította meg Iulian Calin, miután a hazai szurkolók Magyarország szidalmazása közben megdobálták Niczuly Rolandot, a háromszéki csapat kapusát. Az 1–0-s szentgyörgyi sikerrel záruló találkozó csak tízperces szünet után folytatódott.

„Csak a futballról és saját csapatomról szeretnék beszélni. Sajnos Romániában mindig arról beszélünk, ami a pálya körül, a pálya mellett történik, pedig inkább arról kéne, ami a gyepen történik” – mondta a meccs után Leo Grozavu, a Sepsi OSK edzője, aki nem kívánta minősíteni sem a bíró döntését, sem a hazai szurkolók viselkedését.

Diószegi László, a Sepsi OSK főtámogatója és elnöke szerint viszont Iulian Calin történelmi tettet hajtott végre, amikor félbeszakította a játékot.

„Végre volt a bíróban annyi lélekjelenlét, hogy nem tolerálta az idegengyűlöletet, és ezzel a többiek számára is példát statuált. Hasznos lépés volt, nagyon örülünk neki, mert a rasszizmusnak nincs helye a pályán” – nyilatkozta a lapunknak Diószegi. A szentgyörgyi üzletember szerint a román szövetség ugyan egyre több büntetést szab ki klubokra a szurkolók megbotránkoztató viselkedése miatt, ám ezek mértékének (5-10 ezer lej, azaz mintegy 350-700 ezer forint) nincs visszatartó ereje.

„Legalább egy nullával a végükön többnek kellene lenniük, és akkor a klubok is leülnének átbeszélni a dolgokat a szurkolóikkal” – véli a Sepsi elnöke.

A Román Kupában először elődöntős Sepsinél immár álmodoznak a trófea elnyeréséről, de még csak halkan merik ezt célként is kimondani.

„Van még hátra három mérkőzés, hiszen az elődöntőt oda-vissza alapon rendezik meg. De a Dinamo vagy a Poli Iasi ellen reális esélyünk lenne a továbbjutásra” – mondta a Nemzeti Sportnak Diószegi László, akit meglepett, hogy eddig kizárólag a Liga 1 alsóházi rájátszásban érdekelt csapatok maradtak versenyben a kupában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik