Roby, Ronnie, sok pénz és az új brazil csoda

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2010.05.08. 09:02
null
Kezeket fel, lőnek! Ronaldo és Roberto Carlos a Real után a Corinthiansban is együtt (Fotó: Action Images)
Magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradóra megkezdődnek a küzdelmek a brazil országos labdarúgó-bajnokság élvonalában (Serie A), ami az esélylatolgatás mellett alkalmat teremt arra, hogy elcsodálkozzunk: milyen sok tényező szól amellett, hogy a közeljövőben a brazil klubfutball jelentősen megerősödjön, és megszűnjön kizárólag az európai élcsapatok kiszolgálója, játékosbeszállítója lenni. A küszöbönálló változás szorosan összefügg Brazília gazdaságának kitartó és dinamikus fejlődésével, s persze azzal, hogy a legnagyobb, egyben leggazdagabb futballkultúrájú dél-amerikai ország 2014-ben labdarúgó-világbajnokságot rendez.

Noha Brazília nagy múltú futballklubjainak nevét a világ minden táján tisztelettel, nemritkán áhítattal ejtik ki, az elmúlt években Európa (s kis mértékben Ázsia) hajlamos volt amolyan tehetségkitermelő lerakatként, nyersanyaglelőhelyként (le-)kezelni a campeonato brasileiro szereplőit.

Tegyük hozzá: a brazil klubok irányítóinak tökéletesen megfelelt ez az állapot, hiszen rövid távú gazdasági érdekeik teljesülése a játékosaik iránti külföldi kereslettől függött. Elemzők azonban úgy vélik, hogy több – a glóbusz más országaiban éppenséggel negatívan értékelt – tényező hatására gyökeres fordulat állhat be a nem is oly távoli jövőben.

BRAZIL MÓDI

Brazíliában az év első négy hónapja hagyományosan az állami bajnokságoké, április végén, május első felében mind a 27 régióban bajnokot avatnak. A négy legerősebb bajnokság: carioca (Rio de Janeiro), paulista (Sao Paulo), mineiro (Minas Gerais), gaúcho (Rio Grande do Sul). Az országos bajnokság május elejétől december elejéig tart. A két vetélkedést mintegy összefogja az egyenes kieséses, oda-visszavágós Brazil Kupa. Az előző évi országos és állami bajnoki szereplés alapján meghívott 64 induló februárban kezdte a csatát, eredményhirdetés augusztusban lesz. Az idei elődöntő párosítása: Santos–Gremio, Atl. Goianiense–Vitória.

Mint manapság szinte minden társadalmi-gazdasági jelenségre, a brazil klubfutball jövendölt felemelkedésére is a globális pénzügyi válság kínál magyarázatot, legalábbis részben.

A folyamat kiindulópontjaként a hagyományos európai vásárlóerő csökkenését jelölhetjük meg: az elmúlt években a megszokott vevők vagy elmaradoztak, vagy vékonyabb pénztárcával érkeztek a játékosaikat kínáló brazil klubokhoz, amelyek – reménykedvén a krízis mihamarabbi elmúltában, az üzleti partnerek megerősödésében – egyre gyakrabban visszatartották a portékát.

Nem mintha az amúgy sem túl gazdag helyi egyletek ne szenvedtek volna pénzhiányban; a Flamengo például 2008-ban úgy viselte mezén évtizedes támogatója, a Petrobras logóját, hogy egyetlen realt sem kapott érte.

Csakhogy a hatalmas nyersanyagtartalékokkal rendelkező és egyre stabilabb gazdaságú Brazília – a világ nem kis elképedésére – a vártnál gyorsabban rázta le magáról a világválság legtöbb nyűgét, és a javuló piaci klíma felmelegedést hozott a futballban is.

Az addig jobbára rogyadozó – és keveseknek tejelő – fejőstehénként kezelt brazil futballiparág mind több befektető képzeletében kezdett alakot váltani, s immár virágba borulni készülő gyümölcsösként megjelenni. Feloldván e nyüzsgő képzavart: a klubok többsége addig egyik napról a másikra élt, ellenben most egymás után jelennek meg a derűlátó üzleti előrejelzések, amelyek közép- és hosszú távú befektetésekre ösztökélnek a sportágban.

Az amerikai Crowe Horwath gazdaságelemző és tanácsadó cég év elején publikált számításai szerint a brazil futballklubok bevételei 2014-ben elérhetik a 3.4 milliárd dollárt, amely duplája a 2008-as 1.7 milliárdnak – ez pedig több mint kétszerese a 2003-as szintnek (800 millió).

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG
Az 1971 óta létező, jelenleg húszcsapatos országos bajnokság oda-visszavágós körmérkőzésének végén az első négy helyezett indulhat el a kontinens első számú klubsorozatában, a Libertadores-kupában, az 5–12. helyezettek a másik vetélkedésben, a Copa Sudamericanában mérethetik meg magukat. Az utolsó négy kiesik. A nyári dél-afrikai világbajnokság idején szünetelnek a küzdelmek.

A helyi futball egyre kedvezőbb piaci megítélésében természetesen jelentős szerepet játszott, hogy 2007 októberében Brazília hivatalosan is megkapta a 2014-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésének jogát, majd két évvel később Rio de Janeiro sikeresen pályázott a 2016-os nyári olimpia vendégül látására.

A világ tizedik legerősebb gazdaságával büszkélkedő Brazília rövid időn belül házigazdája lehet napjaink két legjelentősebb sporteseményének – egyetlen meghatározó helyi és multinacionális cég sem engedheti meg magának, hogy kimaradjon e páratlan vállalkozásból.

A fellendülés tehát megállíthatatlannak látszik, s van két fontos, egymással összefüggő helyi adottság, ami biztosítéka lehet annak, hogy a brazil gazdaság egyéb ágazatai mellett a klubfutball is hosszú távon virágozzék.

Az egyik a brazil futball rendkívül gazdag hagyománya, a másik a helyiek rajongása e csodálatos, folytonosan megújuló örökségért.

Ezek nélkül ugyanúgy lehetetlen magas színvonalú és szórakoztató, azaz üzletileg is jövedelmező futballbajnokságot üzemeltetni, mint tehetséges sportolók és megfelelő mennyiségű pénz nélkül. Brazíliában eleddig utóbbi hiányzott a kirakósból – most úgy tűnik, nagyon rövid időn belül ez az elem is a helyére kerül.

S nem csupán befektetői, hanem – hála a dinamikus gazdasági fejlődésnek – fogyasztói oldalon is. Az európai és a brazil szurkolók jövedelmi viszonyai közelítenek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy immár a brazil átlagdrukker is képes emelni a tétet, ha futballmániájáról van szó: egyre többen veszik meg a klubok emblémáival díszített termékeket, az emelkedő árak ellenére egyre többen mennek meccsre – 1987 óta tavaly regisztrálták a legmagasabb átlagos nézőszámot (17 807-et a 2006-os 12 300-hoz képest) –, a fizetőképes érdeklődést látván aktivizálódtak a hirdetők, s emelkedtek a televíziós jogdíjak. Az üzlet beindult.

Részben ezt szimbolizálja, hogy az utóbbi egy-két évben számos olyan futballista tért haza végleg vagy kölcsönbe Brazíliába, akit Európában is istenként tisztelnek, de legalábbis csettintve elismernek. A teljesség igénye nélkül: Ronaldo, Roberto Carlos (mindkettő Corinthians), Adriano, Vágner Love (mindkettő Flamengo), Robinho (Santos), Fred (Fluminense).

AZ EDDIGI ORSZÁGOS BAJNOKOK 

6 arany: Sao Paulo

5 arany: Flamengo

4 arany: Corinthians, Palmeiras, Vasco da Gama

3 arany: Internacional

2 arany: Gremio, Santos

1 arany: Atlético Mineiro, Atlético Paranaense, Bahia, Botafogo, Coritiba, Cruzeiro, Fluminense, Guaraní, Sport Recife

(Csak a brazil szövetség által hivatalosnak tekintett kiírásokat vettük figyelembe.)
A legutóbbi öt győztes. 2005: Corinthians. 2006: Sao Paulo. 2007: Sao Paulo. 2008: Sao Paulo. 2009: Flamengo

Az európai közvélemény nem minden alap nélkül tartja, hogy esetükben a tengerparti lebzselés, a karneváli dőzsölés, az edzések elbliccelhetőségének lehetősége, az európaihoz képest lazább életstílus jelenti a fő motivációt a visszatéréshez, de a kép úgy teljes, ha hangsúlyozzuk eme sokat próbált, idősödő s kétségtelenül elkényelmesedő futballisták nem csekély marketingértékét.

Adriano Flamengo-mezéből például egymilliónál is többet adtak el fél esztendő alatt!

Részben az ő közönségvonzó és profittermelő képességüknek köszönhető, hogy felcsillant a remény: a klubok a korábbiaknál kisebb mértékben szorulnak játékoseladásokra.

A fentebb már hivatkozott Crowe Horwath előrejelzése szerint továbbra is a futballisták eladásából folyhat be a legtöbb pénz a klubok kasszájába, ám a többi bevételi forráshoz képest ez a szegmens bővül majd a leglassabban.

Ami a többi forrást illeti, egy másik cég, a brazil Casual Auditores úgy számol: a következő öt esztendőben 564 millió dollárnyi pluszjövedelemre tehetnek szert a klubok a brazil piacon médiajogaik (164) és marketingjogaik (212) értékesítéséből, valamint a meccsnapi bevételekből (188).

A LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSKERETEK ÉS HÁROM ÉKESSÉGÜK 
Sao Paulo 86.25 (Hernanes 11.7, Miranda 10.4, Jean 6.5)
Santos 78.71 (Robinho 19.5, Neymar 13, Paulo Henrique 10.4)
Internacional 73.90 (Sandro 11.7, Giuliano 10.4, D'Alessandro 5.2)
Palmeiras 68.77 (Diego Souza 9.1, Cleiton Xavier 6.5, Danilo, Pierre 5.2-5.2)
Flamengo 68.44 (Vágner Love 11.7, Adriano 10.4, Bruno, Júan 5.2-5.2)
Az összegek millió dollárban értendők. Forrás: transfermarkt.de

Az idén a brazil élvonal csapatai együttesen nagyjából 175 millió dolláros szponzori bevétellel számolhatnak (ez két év alatt 40 százalékos emelkedést takar), amelyből a legnagyobb falat (kb. 30-30 millió) a Corinthiansnak és a Flamengónak jut.

Ha azt vesszük, hogy becslések szerint az angol Premier League-be való feljutás 1.35 milliárd dollárnyi pluszt hoz a szerencsés csapatok konyhájára az idén, akkor a Fla és a Cor hátránya jelentősnek tűnik; ha viszont azt nézzük, hogy a német Bundesliga klubjai átlag 8.2 millióhoz jutnak fő mezszponzoruktól ebben az idényben, és ezzel listavezetők Európában, akkor nem lebecsülendő a 30 millió.

TELEVÍZIÓ
 A magyar sportcsatornák közül a Sport Klub sugároz brazil bajnokikat, a hétvégi nyitó fordulóból a Botafogo–Santos és a Flamengo–Sao Paulo rangadó kerül képernyőre.

A növekvő számok biztatóak, a fejlődés határa majdhogynem a csillagos ég, ám hogy a lehetőségek könnyedén elúszhatnak, arra éppen a minap világított rá a vb-stadionok akadozó építkezése miatt aggódó Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) finom dörgedelme. A mai Brazília erejét azonban éppen az adja, hogy a bizonytalanságot nagyon nem szerető üzleti körökkel képes elhitetni: a fontos döntéseket a legmegfelelőbb helyeken hozzák meg – a futballban is.

Ilyen kulisszák között rajtol szombaton a brazil Serie A, szokás szerint a paulista és a carioca csapatok aranyesélyével. Utóbbiak, azaz a legutóbbi bajnokot (Flamengo) adó riói klubok ismét soraikban tudhatják a 2008-ban kieső Vasco da Gamát. A tavalyinál erősebbnek ígérkezik a Botafogo is, amely négy év után megnyerte az állami bajnokságot.

Valószínű ugyanakkor, hogy a rióiaknak az idén nagyobb kihívásra kell számítaniuk a paulisták részéről, hiszen a Sao Paulo és a Palmeiras mellé felzárkózott a Robinhóval és az ifjú Neymarral megtáltosodó új állami bajnok, a Santos, s nehéz elképzelni, hogy a 37 évesen is ambiciózus Roby Carlos azért igazolt az év elején a Corinthiansba, hogy Ronaldóval együtt fordulóról fordulóra kifütyültesse magát.

S akkor az egymást hagyományosan jó teljesítményre serkentő Porto Alegré-i vetélytársakról, az Internacionalról és a Gremióról még nem is szóltunk.

 A BRAZIL SERIE A 2010-ES KIÍRÁSÁNAK RÉSZTVEVŐI
Csapat
Legutóbbi helyezés Székhely Állami bajnoksága
Az idei állami helyezés
Flamengo 1. Rio de Janeiro Rio de Janeiro 2.
Botafogo 15. Rio de Janeiro Rio de Janeiro 1.
Fluminense 16. Rio de Janeiro Rio de Janeiro 3.
Vasco da Gama újonc (1.) Rio de Janeiro Rio de Janeiro 4.
Sao Paulo 3. Sao Paulo Sao Paulo  4.
Palmeiras 5. Sao Paulo Sao Paulo 11.
Corinthians 10. Sao Paulo Sao Paulo 5.
Gremio Prudente 11. Presidente Prudente Sao Paulo 3.
Santos 12. Sao Paulo Sao Paulo 1.
Guarani újonc (2.) Campinas Sao Paulo/II. 14.
Cruzeiro 4. Belo Horizonte Minas Gerais 3.
Atlético Mineiro 7. Belo Horizonte Minas Gerais 1.
Internacional 2. Porto Alegre Rio Grande do Sul 2.
Gremio 8. Porto Alegre Rio Grande do Sul 1.
Goiás 9. Goiania Goiás 4.
Atlético Goianiense újonc (4.) Goiania Goiás 1.
Atlético Paranaense 14. Curitiba Paraná 2.
Vitória 13. Salvador Bahia 1.
Ceará újonc (3.) Fortaleza Ceará 2.
Avaí 6. Florianópolis Santa Catarina 1.
A Gremio Prudente az előző idényben Barueri néven vett részt az országos első osztályú bajnokságban. A helyi önkormányzattal kialakult nézeteltérés miatt a klub elköltözött Barueri városából, és nevet változtatott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik