SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2017.01.11 13:49 Frissítve: 2017.01.11 15:27

Puskás helyén ült

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, ahogyan 2009, a díj alapítása óta mindig, ezúttal is meghívta a gálára a Puskás Akadémia alapítóját.

Lapunk főszerkesztője, Szöllősi György Diego Maradona, valamint Orbán Viktor miniszterelnök társaságában
a FIFA-gálán

 

Orbán Viktort, aki 2010 óta Magyarország miniszterelnöke, a televíziónézők is többször láthatták a hétfői zürichi gála közvetítése alatt, hiszen az egyik különleges, tengerentúlról érkező díszvendég, a futball történetének egyik legnagyobb egyénisége, Diego Maradona mellett ült. A futballrajongó kormányfő a gálán exkluzív interjút adott a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, aki Csányi Sándor MLSZ-elnökkel és Takács Mihállyal, a Puskás Akadémia főigazgatójával együtt elkísérte őt a svájci futballünnepre.

– Maradonával találkozni, kezet fogni, szelfizni a díjátadó legnépszerűbb vendégeinek is különleges élmény volt. Ön a szervezők jóvoltából mellette ült. Beszéltek egymással?
– Az én generációmnak ő olyan, mint Nemo kapitány, aki mindent meghódít, mindent elér, mégis megközelíthetetlen. Még sohasem találkoztunk, ő a legenda maga. Beszélgetésről nemigen lehetett szó, mert nem tudok spanyolul, ő pedig angolul, de kifejezte Puskás és a magyarok iránti tiszteletét, amikor bemutattak neki, és ha jól értettem, Kubából érkezett az ünnepségre, nem Argentínából. Őt persze nem volt szükséges bemutatni, ismeri az egész világ, ahogyan egykor Puskást. Hiszen a lényeg ez: azért ülhettem mellette, mert valójában az Öcsi bácsinak járó helyen ültem, Puskás székét tartották fenn a róla elnevezett akadémia alapítójának. Ebben a minőségemben kapok meghívást évről évre, miniszterelnökök nem járnak a FIFA-gálára.

– Sorrendben nyolcadik alkalommal adta ki a FIFA a Puskás-díjat. Mit szól a győztes gólhoz?
– A magyar futball képviselőit egyelőre csak Öcsi bácsi miatt hívják erre a rangos eseményre, most is több tucatszor hangzott el a legismertebb magyar sportoló neve a műsorban, de reméljük, hamarosan az új magyar Puskások is eljutnak a világhírnévig. Ami a díjnyertes gólt illeti, gumilabdával látni sokszor, hogy ilyen, a fizika törvényeit meghazudtolni látszó irányt vesz a labda, mint ebben az esetben. De bőrlabdával, nagypályán még nem láttam hasonlót. A futballban minden lehetséges.

– Cristiano Ronaldo, Neymar, Ibrahimovic és más szupersztárok után most a kevésbé ismert nevű Mohd Faiz Subri nyerte a Puskás-díjat. Egyetért a döntéssel?
– Egyet kell hogy értsek, hiszen a díj szabályai szerint szurkolók millióinak a szavazata dönt. Az, hogy ezúttal egy viszonylag ismeretlen, malajziai futballista kapta az elismerést, csak aláhúzza Puskás kijelentését, amely szerint a futball mindenkié!

– Kikkel találkozott, miről beszélgetett a nemzetközi sportolói és sportdiplomata-társaságban?
– Sokakkal beszéltem, informális egyeztetéseket folytattam több befolyásos sportvezetővel, akiktől segítséget remélhetünk a 2024-es budapesti olimpiai pályázatunk ügyében.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.15 23:54:46

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Már tárcsáznám is az amerikai szövetség elnökét.

2017.11.13 12:22:06

Minden más foci nemzetisport.hu

Alaposan meglepődhetett az a fotós, aki egy holland amatőr futballklubról készített képeket.

2017.11.13 11:01:48

Minden más foci nemzetisport.hu

MTK–Kisvárda; Szeged–Barcelona; Larvik–FTC; Körmend–Olaj.

2017.11.12 12:57:40

Minden más foci nemzetisport.hu

A PSG brazil támadójának legújabb Instagram-posztja óta elindultak a találgatások.

2017.11.09 23:24:57

Minden más foci KAMLER JÁNOS

A Dundee United szerdán kinevezett menedzsere szerint támogatni kell Georges Leekenst.