Portugália: minden idők legsikeresebb 3. számú kapusa?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.20. 11:46
null
Lopes (balra) bajnoki címet ünnepel – első rész (Fotó: AFP)
Az idén júliusban visszavonult 40 éves kapus, Paulo Lopes párját ritkítóan hatékonynak bizonyult a Benficánál: hat év alatt 11 meccsen szerepelt a lisszaboni csapatban, ám – saját bevallása szerint – ez is elég volt 12 trófea megnyeréséhez.

A BBC a nyári visszavonulása után felkereste Lopest, hogy pályafutásáról, s a 11 mérkőzés és 12 trófea valósságáról érdeklődjön, a kapus bólintott.

„Abszolút helyesek ezek a számok. Győzelemre születtem” – viccelt Lopes.

Az egyszeres portugál B-válogatottságig jutó Lopes 15 éves korában, 1993-ban került a Benficához, és hiába járta végig az utánpótlásranglétrát, a felnőtt csapatban nem mutatkozhatott be, így több kölcsön és a B-csapatnál töltött időszakot követően 2002-től fogva jobbára első és másodosztályú csapatok között ingázva töltötte karrierjét.

Amikor aztán 2012-ben megcsörrent a telefonja, és a Benfica klubigazgatója, a korábbi kiváló válogatott támadó középpályás, Rui Costa hívta a 34 éves portást, hogy igazoljon a nevelőklubjához, azt hitte, hogy valaki hülyéskedik vele.

Mint kiderült, nem járatta senki a bolondját Lopessel, aki végül 2012 októberében egy Portugál Kupa mérkőzésen bemutatkozhatott nevelőegyesületében, és első szezonjában rögtön felállította szereplési rekordját: összesen két kupa meccs mellett még három Ligakupa találkozón is pályára léphetett.

Lopes évről évre kevesebb mérkőzésen lépett pályára, már csak három, azt követően pedig idényenként egy-egy meccsen lépett pályára. Ettől függetlenül 2014 őszén a Zenit ellen kiállították Artur Moraes kapust, s Jorge Jesus úgy döntött, Anderson Taliscát áldozza fel, így hősünk a ma már Kínában szereplő támadó középpályás helyén pályára lépve mutatkozott be a Bajnokok Ligájában.

„Mindent összevetve elégedett vagyok a karrieremmel, boldog vagyok, hogy ezeket a számokat elértem, s amikor a trófeákra ránézek, büszke vagyok, és elégedettséget érzek, mert tudom, hogy mennyi munka és főleg csapatmunka áll mögöttük” – mondta Lopes.

Hősünk két részletben egy évtizedet töltött a Benficánál, s ezalatt olyan riválisokkal kellett megküzdenie, mint például a brazil Júlio César, vagy Ederson, vagy éppen Jan Oblak.

Lopes a klubnál idényenként lejátszott átlag másfél meccsének köszönhetően 2014–17 között négy bajnoki cím tulajdonosának mondja magát, tagja volt a klub kétszer Portugál Kupát, háromszor Ligakupát és háromszor Portugál Szuperkupát elhódító keretének is. Ehhez a tucatnyi trófeához mindössze 12-szer kellett pályára lépnie a Benfica felnőtt csapatában.

Lopes (fölül) bajnoki címet ünnepel – második rész (Fotó: AFP)
Lopes (fölül) bajnoki címet ünnepel – második rész (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik