Orosz futball: eredménytelen vita után kedden dől el, átlépnek-e Ázsiába

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.12.24. 12:05
null
Kirgizisztánt szeptemberben 2–1-re verték az oroszok felkészülési mérkőzésen. Az kedden dől el, hogy lesz-e később elvi lehetőségük egy Ázsia-kupa-selejtezőn összecsapni (Fotó: Imago Images)
Az Orosz Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága döntésképtelen volt: a jövő hét keddre halasztotta a döntést arról, hogy kilép-e az európai szövetségből (UEFA), és csatlakozik az ázsiai konföderációhoz (AFC) – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

 

Az ügyben péntekre hívták össze a szövetség végrehajtó bizottságának ülését, de nem jutottak dűlőre. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a szövetség elnöke, Alekszandr Djukov úgy fogalmazott: „kedden találkozunk videokonferencia keretében, és akkor meghozzuk a végső döntést”.

„Tisztában vagyunk az európai labdarúgás erősségeivel, ugyanakkor folyamatosan követnünk kell az események jelenlegi állását. Jelenleg nem látunk lehetőséget arra, hogy visszatérjünk az európai tornákra. Ami a a nemzetközi versenyeken való részvételünket illeti, van lehetőségünk a váltásra. Az ázsiai szövetség nyitott a befogadásunkra” – tette hozzá.

Mint ismert, a FIFA és az UEFA februárban döntött úgy, hogy az Ukrajna elleni katonai agresszió miatt kizárja az orosz csapatokat és válogatottakat a nemzetközi tornákról. Májusban eldőlt, hogy nevezettek az 2022–2023-as idényben sem indulhatnak ezekben a sorozatokban, az európai szövetség emellett visszautasította a 2028-as vagy a 2032-es Eb megrendezésére irányuló orosz pályázatot.

Bár az orosz klubcsapatok számára az ázsiai Bajnokok Ligája anyagilag jóval kevésbé vonzó, mint az európai, a jelenleginél mindenképpen több bevételt hozna az ottani szereplés. A 2023-as katari Ázsia-kupa 24 fős mezőnye már kialakult, így ha zónát váltanak az oroszok, legközelebb a 2027-es szaúdi kontinenstornára vívhatnák ki a részvételt. (Sőt, a 2026-os vb-selejtezőről sincsenek – egyelőre – kizárva.)

Az orosz válogatott legutóbb tavaly novemberben lépett pályára tétmérkőzésen, amikor világbajnoki selejtezőn 1–0-ra kikapott Horvátországban. A háború kezdete óta mindössze három korábbi szovjet tagköztársaság, Kirgizisztán (2–1), Tádzsikisztán (0–0) és Üzbegisztán (0–0) ellen játszott felkészülési mérkőzéseket, rendre idegenben. November 19-én Szentpéterváron Bosznia-Hercegovinát látták volna vendégül az oroszok, ám a bosnyákok a széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás miatt lemondták a találkozót.

Nem az oroszok lennének az elsők, akik kontinentális szövetséget váltanak. Korábban Izrael 1956-tól 1974-ig az AFC tagja volt. Miután onnan politikai nyomásra kizárták, dél-amerikai, európai és óceániai térségben is szerepelt vb-selejtezőkön, majd 1992-ben lépett be az UEFA-ba. Kazahsztán függetlenné válását követően először az ázsiai zónába lépett be, majd 2002-ben átkerült Európába, míg Ausztrália 2006-ban váltott Óceániából Ázsiába – ez utóbbi két ország sportszakmai okokból tett így.

Más orosz sportolók is Ázsiában versenyezhetnek
A labdarúgók mellett más sportágak képviselőinek is Ázsiában nyílhat lehetőségük versenyzésre. A múlt héten ugyanis egy olimpiai csúcstalálkozón elfogadták az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) javaslatát, amellyel megkönnyítenék orosz és fehérorosz versenyzőknek az ázsiai olimpiai kvalifikációs versenyeken való indulását – írja az MTI.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik