nemzetisport.hu 2017.01.13 20:24 Frissítve: 2017.01.13 20:53

NS Hosszabbítás: Andy Möller, a „bronxi” gyémánt

A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

 

Finoman szólva sem elit környéken nőtt fel, ám talán éppen ennek köszönheti, hogy életében már kiskora óta a futball játszotta a főszerepet. Andreas Möllert tinédzserként sem érdekelték a diszkók meg a bulik, kizárólag a labdarúgás, amelynek jutalma az lett, hogy már 18 évesen bemutatkozhatott a Bundesligában.

A válogatott és klubszinten minden fontos trófeát elhódító támadó középpályás összetett személyiségét nagyon nehéz megfejteni, ám ha egészen kezdetektől göngyölítjük fel különleges életútjának szálait, talán közelebb kerülünk a megoldáshoz.

Andreas Möller 1967. szeptember 2-án látta meg a napvilágot Frankfurt „festői”, Sossenheim városrészében, amelynek nevét az internetes keresőbe bepötyögve a következő javaslatokat kapja a felhasználó: „bűnözés”, „veszélyes”, „gettó”…

Talán már ez is enged némi betekintést, hol, milyen környéken kellett felnőnie és nap mint nap helytállnia a kis Andynak, aki felnőtt fejjel így emlékezett vissza azokra az időkre:

„Sossenheim kicsit olyan, mint Bronx, igazi munkásnegyed sok emeletes házzal, különböző nemzetiségű emberekkel. Én is egy magasházban laktam, amelyben a lift többnyire nem működött, volt azonban sok gyerek és fiatal, valamint egy grund, ahol minden a futballról szólt. Magunknak kellett összeeszkábálnunk a kapukat is, de örülök, hogy átéltem ezt az időszakot. A srácok többségével, akik között sok török is volt, a mai napig tartjuk a kapcsolatot, és telefonon érdeklődünk egymás iránt.”

Hogy mit tett hozzá a kis Andreas karrierjének elindulásához az édesapja, milyen hatással volt villámgyors befutására az Eintracht Frankfurtnál – a klub ellen is – dolgozó ifiedző, megtudhatják a Nemzeti Sport szombaton megjelenő Hosszabbítás című mellékletéből, amely sorozatot szentel a magyar labdarúgó-válogatott edzőjeként dolgozó Andy Möller pályafutásának.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…

– Mátyus János Németországban vált igazán férfivá és futballistává, s hogy Skóciában, Kispesten és az Üllői úton is sok mindent lesett el az edzői mesterségből, de az edzőiskolát Rákospalotán járta ki
– Miben hasonlít egymásra Monaco, Bermuda, Fidzsi, Irak, Jordánia, Koszovó és a Holland Antillák? Olyan elfeledett hősöket mutatunk be, akik országuk sporttörténetének egyetlen olimpiai érmét nyerték
– Ígéretes gyorskorcsolyázóból miként vált a pálya-kerékpározás paralimpiai bajnokává a csíkszeredai Novák Károly Eduárd, akinek élete erőt, hitet, inspirációt ad másoknak
– Miként szelídült lelkes Újpesti Dózsa-drukker srácból csendes Haladás-szimpatizáns férfivá Trokán Péter Jászai-díjas színművész?

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.20 10:22:32

Minden más foci nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda-válogatott Lengyelországban kezdi meg a vb-selejtezőt.

2017.11.20 10:21:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Liverpool–Chelsea a PL-ben • Eldől az EHF-kupás férfi csapataink sorsa.

2017.11.20 10:20:56

Minden más foci nemzetisport.hu

Monaco–PSG; Valencia–Barcelona • Magyarország–Koszovó férfi kosárlabda vb-selejtező.

2017.11.15 23:54:46

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Már tárcsáznám is az amerikai szövetség elnökét.

2017.11.13 12:22:06

Minden más foci nemzetisport.hu

Alaposan meglepődhetett az a fotós, aki egy holland amatőr futballklubról készített képeket.