NS Hosszabbítás: Andy Möller, a „bronxi” gyémánt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.13. 20:24
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

Finoman szólva sem elit környéken nőtt fel, ám talán éppen ennek köszönheti, hogy életében már kiskora óta a futball játszotta a főszerepet. Andreas Möllert tinédzserként sem érdekelték a diszkók meg a bulik, kizárólag a labdarúgás, amelynek jutalma az lett, hogy már 18 évesen bemutatkozhatott a Bundesligában.

A válogatott és klubszinten minden fontos trófeát elhódító támadó középpályás összetett személyiségét nagyon nehéz megfejteni, ám ha egészen kezdetektől göngyölítjük fel különleges életútjának szálait, talán közelebb kerülünk a megoldáshoz.

Andreas Möller 1967. szeptember 2-án látta meg a napvilágot Frankfurt „festői”, Sossenheim városrészében, amelynek nevét az internetes keresőbe bepötyögve a következő javaslatokat kapja a felhasználó: „bűnözés”, „veszélyes”, „gettó”…

Talán már ez is enged némi betekintést, hol, milyen környéken kellett felnőnie és nap mint nap helytállnia a kis Andynak, aki felnőtt fejjel így emlékezett vissza azokra az időkre:

„Sossenheim kicsit olyan, mint Bronx, igazi munkásnegyed sok emeletes házzal, különböző nemzetiségű emberekkel. Én is egy magasházban laktam, amelyben a lift többnyire nem működött, volt azonban sok gyerek és fiatal, valamint egy grund, ahol minden a futballról szólt. Magunknak kellett összeeszkábálnunk a kapukat is, de örülök, hogy átéltem ezt az időszakot. A srácok többségével, akik között sok török is volt, a mai napig tartjuk a kapcsolatot, és telefonon érdeklődünk egymás iránt.”

Hogy mit tett hozzá a kis Andreas karrierjének elindulásához az édesapja, milyen hatással volt villámgyors befutására az Eintracht Frankfurtnál – a klub ellen is – dolgozó ifiedző, megtudhatják a Nemzeti Sport szombaton megjelenő Hosszabbítás című mellékletéből, amely sorozatot szentel a magyar labdarúgó-válogatott edzőjeként dolgozó Andy Möller pályafutásának.

És aHosszabbításbanmég olvashatnak arról is, hogy…

Mátyus JánosNémetországban vált igazán férfivá és futballistává, s hogy Skóciában, Kispesten és az Üllői úton is sok mindent lesett el az edzői mesterségből, de az edzőiskolát Rákospalotán járta ki
– Miben hasonlít egymásra Monaco, Bermuda, Fidzsi, Irak, Jordánia, Koszovó és a Holland Antillák? Olyan elfeledett hősöket mutatunk be, akik országuk sporttörténeténekegyetlen olimpiai érmétnyerték
– Ígéretes gyorskorcsolyázóból miként vált a pálya-kerékpározás paralimpiai bajnokává a csíkszeredaiNovák Károly Eduárd, akinek élete erőt, hitet, inspirációt ad másoknak
– Miként szelídült lelkes Újpesti Dózsa-drukker srácból csendes Haladás-szimpatizáns férfiváTrokán PéterJászai-díjas színművész?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik