Női vb: a brazilok ásza átadta a múltnak C. Ronaldo rekordját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 18:44
null
Barbara Bonansea (jobbra) okozta az ausztrálok vesztét (Fotók: AFP)
Brazília a papírformának megfelelően magabiztos győzelmet aratott Jamaica felett (3–0), Ausztrália azonban meglepetésre kikapott Olaszországtól (1–2) a női labdarúgó-világbajnokság C-csoportjának első fordulójában. A D jelű kvartettben Anglia legyűrte Skóciát.

C-CSOPORT

Húsz év után ismét világbajnoki mérkőzést vívott és nyert meg az olasz válogatott, amely Barbara Bonansea duplájával a második félidőben fordított az előzetesen esélyesebbnek vélt, a találkozón összesen 17 kapura lövési kísérlettel próbálkozó Ausztrália ellen. A Juventus támadója a 95. percben döntötte el a meccset, ez a találat volt a női vb-k történetének legkésőbb született győztes gólja rendes játékidőben véget érő meccsen.

A brazilok a világ legjobbjának hatszor megválasztott Marta nélkül, de a hetedik vb-jén szereplő, 41 évesen és 98 naposan a női világbajnokságok történetének legidősebb játékosává váló Formigával a soraikban 3–0-ra legyőzték Jamaicát, amelynél a szegedi Szent Mihály légiósa, Marlo Sweatman végigjátszotta a meccset.

Mindhárom gólt Cristiane szerezte, aki Sissi és Pretinha után a harmadik brazil triplázó világbajnoki mérkőzésen. Nála több gólt hazája válogatottjában vb-meccsen már csak Marta (15) ért el. Ráadásul Cristiane a férfi és a női vb-ket is figyelembe véve 34 évesen és 25 naposan a legidősebb játékos lett, aki mesterhármast jegyzett. (A férfi mezőnyben Cristiano Ronaldo tartja a rekordot, ő tavaly 33 évesen és 130 naposan triplázott a spanyolok ellen.)

A brazil női nemzeti csapat kapcsán érdekesség, hogy mind a nyolc eddigi világbajnokságon megnyerte az első mérkőzését.

Cristiane (jobbról a második) nyakában a társak, a brazil hölgy triplázott Jamaica ellen
Cristiane (jobbról a második) nyakában a társak, a brazil hölgy triplázott Jamaica ellen

D-CSOPORT

Phil Neville válogatottja, a 2015-ös vb-n még Mark Sampson irányításával bronzérmes Anglia lendületes első félidei játékának köszönhetően 2–1-re legyőzte a világbajnoki újonc Skóciát. Az angol válogatott a negyedik vb-jén másodszor nyerte meg a nyitó meccsét, 1995-ben Kanadát győzte le (3–2).

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Ausztrália–Olaszország 1–2
(Kerr 22., ill. Bonansea 56., 95.)
Brazília–Jamaica 3–0 (Cristiane 15., 50., 64.)

D-CSOPORT
Anglia–Skócia 2–1
(Parris 14. – 11-esből, White 40., ill. Emslie 79.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik