Női vb: rekord rekord hátán – Alex Morgan öt, az USA 13 gólig jutott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.12. 00:24
null
Alex Morganék a világ tudtára adták, az idei vb-n is az aranyérem megszerzése a céljuk (Fotók: AFP)
Történelmi különbségű győzelmet aratott a címvédő Egyesült Államok válogatottja a női labdarúgó-világbajnokság csoportkörének első fordulójában: az amerikaiak 13–0-ra verték meg Thaiföldöt, Alex Morgan öt gólig jutott. Az Európa-bajnok holland nemzeti csapat a 92. percben szerzett góllal gyűrte le Új-Zélandot.

F-CSOPORT

USA: tizenhárom.

Alex Morgan: öt.

Minden képzeletet felülmúlóan kezdte a világbajnokságot a címvédő Egyesült Államok válogatottja, amely a női vb-k történetének valaha volt legnagyobb különbségű, 13–0-s győzelmét aratta Thaiföld felett. Az amerikaiak a németek rekordját adták át a múltnak, akik 2007-ben 11–0-ra intézték el Argentínát.

Alex Morganék a második félidő elején hét perc leforgása alatt négy gólt szereztek, ez is új csúcs, korábban ugyanis egyetlen csapat sem ért el ilyen rövid időn belül négy gólt világbajnoki meccsen. Ebből a négyből az első, Samantha Mewis gólja a női vb-k történetének 800. találata volt.

Szóba került már Alex Morgan, az amerikai válogatott férfi körökben méltán népszerű csatárcsillaga, aki a második félidőben négy, a teljes meccset tekintve öt gólig jutott, ezzel beállította honfitársa, Michelle Akers 1991-es rekordját. A végeredményt a legutóbbi vb-döntő hőse, a japánok elleni 5–2-es siker alkalmával triplázó Carli Lloyd állította be, aki 36 évesen és 330 naposan az amerikai válogatott legidősebb gólszerzője lett a női vb-ken.

AZ ÖSSZES GÓL

Morganék június 16-án Chile ellen folytatják szereplésüket, és ha akkor is ilyen motiváltan és könyörtelenül futballoznak, jó eséllyel újabb kiütéses győzelmet aratnak.

Svédország és a világbajnoki újonc Chile rennes-i összecsapásának második félidejében óriási esőzés nehezítette meg a két csapat dolgát, s a mexikói játékvezető a 72. percben a villámlás miatt a játékosok biztonságát szem előtt tartva körülbelül háromnegyed órára félbe is szakította a találkozót.

Rennes-ben egy ideig az eső volt az úr
Rennes-ben egy ideig az eső volt az úr

Az esőszünet után a svédek még nagyobb fölényben futballoztak, mint előtte, és a 20. kapura lövésükből Kosovare Asllani révén meg is szerezték a vezetést – aztán a ráadás perceiben a csereként pályára lépő Madelen Janogy is betalált.

Svédország korábban két bronzérmet és egy ezüstérmet nyert a világbajnokságok történetében, de csak második alkalommal kezdte győzelemmel a tornát.

Jill Roord a hosszabbításban döntött Új-Zéland ellen
Jill Roord a hosszabbításban döntött Új-Zéland ellen

E-CSOPORT

Csakúgy mint négy évvel ezelőtt, Hollandia most is 1–0-ra győzte le Új-Zélandot a csoportkör első fordulójában. Ám ezúttal nem Lieke Martens szerezte a győztes gólt, hanem az Arsenal új szerzeménye, a legutóbbi két idényben a Bayern Münchent erősítő, csereként beálló Jill Roord, aki a 92. percben fejelt az óceániai zóna bajnokának kapujába.

Az egymást követő második vb-jén szereplő holland válogatottnak ez volt a negyedik találata a világbajnokságok történetében, ezek közül hármat a 87. perc után cserejátékos szerzett, azonban Roord gólja volt az első, amely győzelmet is ért a hollandoknak.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT
Új-Zéland–Hollandia 0–1
(Roord 92.)

F-CSOPORT
Chile–Svédország 0–2
(Asllani 83., Janogy 94.)
Egyesült Államok–Thaiföld 13–0 (Morgan 12., 53., 74., 81., 87., Lavelle 20., 56., Horan 32., Mewis 50., 54., Rapinoe 79., Pugh 85., Lloyd 92.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik