Női futball: sztárok is háborognak a műfüves vb miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.28. 16:04
Hatalmas a felháborodás a 2015-ös női labdarúgó-világbajnokság körül, a FIFA és a kanadai szövetség ugyanis műfüves pályákon rendezné meg a mérkőzéseket. Az Egyesült Államokban úgy érzik, felháborító, mennyire más elbánásban részesítik a női és a férfi labdarúgókat.

„A férfiak világbajnokságát sohasem rendeznék meg műfüvön, miért kellene nekünk, nőknek? Ugyanarról a tornáról beszélünk, a lehető legnagyobb esemény a sportág számára. Hamis talajon játsszunk, amelyen nem ugyanaz a futball – mondta Sydney Leroux, az amerikai válogatott csatára. – Nagy a különbség, a labda a műfüvön nem úgy pattan, hanem megcsúszik. A becsúszások sem ugyanazok, tele lesz a lábad sebekkel, tényleg elveszik a játék varázsa.”Sydney Leroux, az amerikai válogatott csatára. – Nagy a különbség, a labda a műfüvön nem úgy pattan, hanem megcsúszik. A becsúszások sem ugyanazok, tele lesz a lábad sebekkel, tényleg elveszik a játék varázsa.”

Számos híresség az amerikai válogatott mellé állt, Kobe Bryant például Leroux sebes lábáról tett ki képet a Twitterre, azt írva, hogy ez lesz az eredménye a műfüves focinak, s másik híres kosaras, Kevin Durant is támogatta a lázadó női válogatottat.

Tom Hanks is megoldást sürget: „A női labdarúgó-vébé a legfontosabb sportesemény kétezer-tizenötben, a FIFA-nak igazi fűre kellene vinnie a meccseket. Terítsenek le gyeptéglákat!”

Kanadában azért erőltetik a műfüvet, mert a klíma alkalmatlan jó minőségű gyep fenntartására. A nyáron Michiganben a Manchester United és a Real Madrid olyan stadionban játszott, amelyen a műfűre terítették ki a gyepszőnyeget, s a játékosok szerint nem volt tökéletes a talaj, de jobb volt, mint a sima műfű.

A FIFA szabályzata szerint az összes stadionban ugyanolyan típusú talajnak kell lennie, s Amerikában sokan kritizálják a FIFA-t, hogy nem szán külön összeget a gyepszőnyegre.

Amerikai ügyvédek szerint fel is jelenthetik a FIFA-t negatív diszkriminációért, mert a 2015-ös vb műfüves pályáival egyértelműsíti, hogy kisebb jelentőséget tulajdonít a női labdarúgásnak, mint a férfi futballnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik