Mourinho nélkül is bajban a világ legrosszabb csapata!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.27. 17:13
null
Mauro Shampoo és Nilsinho Filho: Vereségeket! Vereségeket! (Fotó: globo.com)
Hallottak már Mauro Shampoóról? Gyanítjuk, nem nagyon. Pedig a brazil futballközeg ismert figurája: az ikonikus Íbis Sport Club évkönyvei az ő nevét is őrzik a hetvenes évektől kezdve, amikor – vele a soraiban – a klub kiérdemelte „a világ legrosszabb futballcsapata” címet. Az időközben Guinness-világrekorddal alátámasztott márkanév most oly nagy veszélyben forog, hogy a hatvan körül járó, klubikonként tisztelt Mauro Shampoo és egy fiatal médiaszakember úgy érezte: ideje a tettek mezejére lépniük.

Persze – mint minden, ami az Íbis-imázs jegyében történik – az ő akciójuk is legfeljebb annyira vehető komolyan, mint a 2015 végén a világsajtót is bejáró tréfa, amikor szerződést ajánlottak az akkor éppen klub nélküli José Mourinhónak, kikötve, hogy azonnal kirúgják, amint a csapat elkezd nyerni.

Erre tessék: a győzelmek Mourinho nélkül is veszélyes mennyiségben kezdenek gyűlni.

De hogy egy bekezdés erejéig úgy tegyünk, mintha halálosan komolyan vennénk a jelentős helyi médiaérdeklődést kiváltó sztorit: az „örök vesztes” mítosza – amelyet a paulistai klub alapításának 70. évfordulója (2008) óta Guinness-rekord hitelesít, és egyfajta büszkeség forrása – nagyon is valódi, igyekeznek fenntartani, táplálni, marketingstratégia is épült köréje, az Ibismania Facebook-oldala például már majdnem 150 000 kedvelőt gyűjtött. Vajon tényleg veszélyben van mindez?

Ami tény: az Íbis – amelynek van olyan mezgarnitúrája, amelyen az íbiszmadaras klubcímer alatt ott szerepel a „bűnrosszaság” védjegye (Pior Time do Mundo) – három győzelemmel kezdte Pernambuco állam bajnokságának másodosztályú küzdelmeit, olyan sorozattal, amilyenre 1997 óta nem volt képes. S ha a Vera Cruz (1–0), a Cabense (2–1) és a Ferroviário do Cabo (1–0) után esetleg a Centro Limoeirensét is legyőzi vasárnap, olyan szériát épít, amilyent még soha.

NEM EZ AZ ELSŐ FELHÁBORODÁS

A „világ legrosszabb csapata” védjegyről Alex Bellos is megemlékezett 2002-ben írott, majd a 2014-es brazíliai világbajnokság előtt újra kiadott „Futball, avagy az élet brazil módra” című nagy sikerű könyvében.

A neves brit matematikus-újságíró megidézte, sőt meg is szólaltatta a mostani történet főszereplőjét, a klub sorsát azóta is a szívén viselő Mauro Shampoót, aki a rettegett góllövő cipője szögre akasztását követően – nomen est omen – fodrász lett.

„A fodrászműhelyében mezben dolgozik, és hogy bizonyítsa mit sem kopó futballtudását, előkerít egy labdát, és dekázva szlalomozni kezd a kuncsaftok között. Mauro Shampoo a fénykorában az Íbis csapatkapitánya volt. A hetvenes évek végén három éven át nem tudtak meccset nyerni a pernambucói bajnokságban, akkor kapták a becenevet. »Nagy megtiszteltetés volt abban a csapatban futballozni, még Portugáliában is akadt rajongói klubunk. Amikor aztán elkezdtünk nyerni, már jöttek is a felháborodott táviratok.«”

Szóval már akkoriban is ki-kikezdte az élet a klub „jó” hírét, csak éppen a média kevesebb lehetőséget kínált arra, hogy a történet villámgyorsan egy hamisítatlan íbises fordulatot vegyen. Most viszont…

MAURO SHAMPOO A FIFA 2012-ES VIDEÓJÁN

EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB!

Mauro Shampoo és egy másik vicces kedvű márkaféltő, az újságíró, közösségimédia-guru Nilsinho Filho fogta magát, „rajtaütött” a győzelmi szériát ünneplő Íbis-játékosokon, és egy televíziós stáb jelenlétében vereségeket követelt.

„Fogalmunk sincs, mi lesz, ha ez így folytatódik – indokolta a rajtaütést Nilsinho Filho. – Nagyon jól elvoltunk az elmúlt két évben, hiszen egyszer sem nyertünk, erre most győzelemmel kezdtünk, megnyertük a második bajnokit is, és hogy tetézzük a bajt, a harmadikat is. Ez így nem mehet tovább! Hogyan tarthatjuk meg »a világ legrosszabb csapata« márkanevet, ha jobb sorozatunk van, mint a Real Madridnak? Ez abszurdum! Ráadásul legközelebb az utolsó helyezettel játszunk hazai pályán, úgyhogy újabb, immár történelmi győzelem veszélye fenyeget…”

A klub „identitásválságának” megoldása érdekében a Jornal do Commercio nevű lap összehozta Mauro Shampoót, a tíz év alatt egy bajnoki gólt – a rossz nyelvek szerint öngólt… – szerző „gólvágót” a mostani győzelmi sorozatban ludas Lucas Sabinóval.

Mauro Shampoo és Lucas Sabino (Fotó: JC Imagem)
Mauro Shampoo és Lucas Sabino (Fotó: JC Imagem)

„Nem léphetek ki a kapun úgy, hogy ne rohanjanak le az emberek számon kérve rajtam a csapat győzelmeit – panaszkodott Mauro Shampoo a fiatal labdarúgónak. – Büszkék vagyunk a legrosszabb csapat védjegyére, viszont ha így folytatjátok, vége a megbecsülésnek. Tisztelnetek kellene a vereséghalmazt, amelyet a múltban összefociztunk. Ezt nem lehet csak úgy a szemétdombra hajítani!”

A fiatalság mégis hajthatatlannak tűnik.

„Szó sem lehet megalkuvásról – tolmácsolta a jelenlegi játékosállomány álláspontját Lucas Sabino. – Teljes köztünk az összhang, egyetlen célunk, hogy megnyerjük a bajnokságot, és feljussunk az első osztályba. Boruljon fátyol a vereségekre, hagyjuk magunk mögött a múltat, új fejezetet akarunk írni az Íbis történetébe!”

A végén tényleg odavész egy világmárka?

„A SZÍVEDNEK LEGKEDVESEBB MÁSODIK CSAPAT” – ÍBIS-SZTORI HÁROM PERCBEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik