MLSZ: budapesti konferencia a 2026-os vb jegyében

Vágólapra másolva!
2018.05.29. 18:59
null
Matthäus (jobbról a 4.) a marokkói pályázat mellett kampányolt (Fotó: mlsz.hu)
Minden idők legnagyobb eseményére készül a nemzetközi labdarúgás, hiszen a 2026-os világbajnokságon már 48 csapat részvételét tervezi a FIFA. A hatalmas torna rendezésére pályázókat Budapestre hívta az MLSZ vezetősége – adta hírül a szövetség hivatalos honlapja.

A Magyar Labdarúgó-szövetség Csányi Sándor FIFA-alelnök vezetésével az elmúlt években együttműködést alakított ki a térség más futballszövetségeivel annak érdekében, hogy a közös érdekek és feladatok mentén közös stratégia alakuljon ki.

A kedden, Budapesten Lengyelország, Liechtenstein, Svájc és Szlovákia futballvezetőinek jelenlétében megtartott összejövetel célja az volt, hogy a társult országok vezetői megismerjék a 2026-os vb szervezésére kandidáló országok programját. A tervek szerint ez lehet a FIFA történetének legnagyobb szabású eseménye: 48 csapat 80 mérkőzésen mintegy 1100 játékost von majd be a nyolc év múlva rendezendő világbajnokságba.

Elsőként az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös pályázata, a United Bid szereplői ismertették elképzeléseiket, melyek szerint a 23 lehetséges helyszínből majd 16 kerül be a végleges projektbe. Az arénák között találjuk az ikonikus mexikói Azték Stadiont, amely már két vb-döntőnek is helyszíne volt, vagy a hatalmas Los Angeles-i Rose Bowlt, amely 1994-ben játszott főszerepet a nemzetközi futball életében. Egyébként ez lehet az első olyan vb, amelyet három ország rendez meg közösen.

A küldöttség a legmagasabb szinten képviseltette magát: jelen volt Budapesten Carlos Cordeiro, az Egyesült Államok sportági szövetségének elnöke, Decio de María, a mexikói szövetség elnöke és Steven Reed, a kanadai szövetség első embere is.

A második prezentációt az ötödik alkalommal pályázó Marokkó szövetsége tartotta, amelynek egyik nagykövete a korábbi német világklasszis futballista és magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. Mellette Monszef Belkajat, a marokkói ifjúsági és sportminiszter, valamint Amaju Pinnick, az Afrikai Labdarúgó-szövetség alelnöke mutatta be a kandidációt.

A felmérések alapján az észak-afrikai országban hatalmas az ügy támogatottsága. Marokkóba „elérhető" világbajnokságot álmodnak a szervezők, amely kedvező árakkal várná a szurkolókat, és az időzónának köszönhetően sokan, közöttük az európaiak követhetnék élőben a mérkőzéseket televízión.

A 12 rendező város mindegyike igen közel helyezkedik el egymáshoz képest, így az utazás nem venne el túl sok időt a csapatoktól és a szurkolóktól sem. Marokkó lehetne a második afrikai ország Dél-Afrika után, amely világbajnokságnak adhat otthont.

A FIFA a moszkvai kongresszusán, a nyári világbajnokság előtt dönt a 2026-as esemény helyszínéről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik